IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

7 Pages V  « < 4 5 6 7 >  
Reply to this topicStart new topic
> Religia ortodoxa
Diana.
post Feb 25 2006, 01:11 AM
Post #51

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

black_widow, draga mea, pe Dumnezeu trebuie sa Il gasesti mai intii in inima ta.
Daca nu Il ai in inima, degeaba mergi la biserica.
In Casa Domnului sa mergi facind abstractie de ce e in jur.

Din pacate e adevarat ca unii preoti au uitat care le e menirea, ca au ajuns sa vada preotia ca pe o meserie oarecare, insa mai sint si preoti pentru care haina nu e o simpla uniforma.
Insa nu trebuie sa ii judecam, ca are cine sa o faca, cu virf si indesat.

Rugaciunea e cel mai bun leac pentru inimile frinte, iar Dumnezeu n-a lasat pe nimeni nemingiiat cind I-a fost cerut ajutorul.
Lasa-L sa te ajute si pe tine, e alegerea ta si numai si numai de tine depinde.
Sa-ti de Cel de Sus liniste-n suflet!
Go to the top of the page

+Quote Post
carrie30
post Mar 3 2006, 11:04 AM
Post #52

Incurabil

Group: Membru de Onoare
From: Constanta
Member No.: 2

Of, parerea mea este ca ne pierdem prea mult in amanunte si scapam esentialul. E vorba, in opinia mea, de credinta, pura credinta. Si de cele 10 porunci, ce tin oricum de morala si constiinta.

+Quote Post
Brunetzica
post Jun 30 2006, 07:37 PM
Post #53

Contaminat
*

Group: Membru
Member No.: 400

QUOTE(blondina @ Dec 8 2005, 11:38 PM) *
Sa va spun o povestioara.
Cica era o data un om,care s-a dus la frizer sa se barbiereasca,si din vorba in vorba a inceput sa vorbeasca cu frizerul despre D-zeu.
Frizerul : -Eu nu cred in existentza lui D-zeu.Daca exista un D-zeu,nu mai se intamplau atatea nenorociri,nu erau atatia copii abandonatzi,nu se savarseau atatea crime,nu exista atata saracie si rautate din partea oamenilor.Nu existau atatia oameni bolnavi.Daca exista D-zeu nu exista atata suferintza,si oamenii se intzelegeau mai bine. Auzind asta clientul tacu,si astepta ca frizerul sa isi termine treaba.Dupa ce terminara,clientul iesi afara,inca gandindu-se la subiectul abordat.Cand ajunse in strada,vazu un barbat cu barba si cu parul lung.Se intoarse repede la frizerie si ii spuse frizerului.
Clientul : - Stii ceva?.. eu nu cred in existentza frizerilor..
Frizerul : - Cum adica? Eu sunt aici,exist dupa cum vezi!
Clientul : - Ba nu exista,ca daca existau frizeri,nu mai existau barbatzi care sa umble cu plete si cu barbi.
Frizerul : - Frizeri exista la tot pasul..Dar daca ei nu vin la frizerie sa se tunda si sa se barbiereasca,eu ce vina am?
Clientul : - Ai foarte mare dreptate! D-zeu exista,dar daca oamenii nu merg la EL,El e vina are?!

Blondina, sensul povestii e contrazis de faptul ca prea adesea religiosii însisi, institutia bisericii însasi, a facut rau gen crime, ura, discriminare, intoleranta; religia insasi s-a facut vinovata de saracia si suferinta care a domnit multe secole in partea noastra de lume dar si in general. Sa întelegem ca biserica însasi nu "a mers la Dumnezeu"? (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
alviss
post Mar 9 2007, 09:06 PM
Post #54

Musafir

QUOTE(blondina @ Dec 9 2005, 07:37 PM) *
Eu l-am completat pe invisible Diana  (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ca el a zis ca cele mai mari crime ale umanitatii au fost savarsite in numele credintei. Si eu am dat ca exemplu cruciadele si inchizitia.

Draga Adminulule uite cum ai atacat tu pe catolici. Nu m-am mai gandit la subiect, dar am dat peste posta-ul asta intamplator. Deci tu ai dreptul sa faci discordie si sa ataci pe altii. Altii nici macar sa-i apere pe altii. Frumos, n-am ce spune. Si mai si dai lectii de toleranta altora. Sunt tare curios daca mai ai ceva de spus..... in afara de scuze. Stii macar ma ajuti sa ma convingi ca intr-adevar exista fundamentalism si de ura nejustificata impotriva greco-catolicilor. Cred ca ar cam trebui sa ma retrag de pe site-ul asta ca ma ia greata.

+Quote Post
kalua
post Mar 9 2007, 09:24 PM
Post #55

Musafir

Draga alviss, eu sunt romano-catolica si mi se pare ca tu cauti nod in papura. Nu vreau sa ma iau de tine, n-am nimic impotriva vreunei religii, dar daca cineva vrea neaparat sa vada intr-un post ceva impotriva cuiva, vede.
Mie una nu mi s-a parut ca s-a declamat aici "numai ortodocsii sunt aia buni", iar ceilalti, cu precadere greco-catolicii nu-s buni de nimic. Oare n-am citit atenta sau nu-s capabila sa citesc printre randuri? (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)

+Quote Post
dr_wise
post Mar 9 2007, 09:28 PM
Post #56

Musafir

Sa va spun ce cred eu despre ortodoxism...il respect pt ca m-am nascut ortodox...consider ca ortodoxismul ma invata numai lucruri bune si n-are rost sa-mi schimb religia...nu sunt ortodox practicant, nu merg la biserica, fiindca nu am vazut inca preotul care sa ma impresioneze din pct de vedere sufletesc, pentru ca, nu? preotul tb sa fie dr sufletului nostru...dar in fiecare dimineata ma rog pt familia mea, cateodata pt binele prietenilor mei, in drum spre servici...de fiecare data cand vad o salvare gonind nebuneste, ma rog pt sanatatea persoanei respective...cand trec pe langa o biserica, intru si aprind lumanari pt sufletul celor vii si celor morti...poate nu ma rog asa cum scrie la carte, nici macar nu stiu "Tatal nostru" sau alta rugaciune standard, dar ma rog si sunt sigura ca Cineva ma asculta si ma calauzeste pe drumul bun...sunt de asemenea sigura ca nimic in viata nu-i intamplator si fiecare eveniment are semnificatia lui si, la randul sau, il provoaca pe urmatorul...nu sunt de acord cu persoanele care se inchina mecanic si artificial in masina sau pe strada, cand trec prin fata unei biserici...mi se pare gestul lipsit de orice semnificatie...chiar tb sa vada altii cat de credincios esti? sau conteaza daca te inchini impreuna cu cel de langa tine? nu stiu...

+Quote Post
Diana.
post Mar 9 2007, 10:52 PM
Post #57

Fondator eLady.ro

QUOTE(dr_wise @ Mar 9 2007, 09:28 PM) *
Sa va spun ce cred eu despre ortodoxism...il respect pt ca m-am nascut ortodox...consider ca ortodoxismul ma invata numai lucruri bune si n-are rost sa-mi schimb religia...nu sunt ortodox practicant, nu merg la biserica, fiindca nu am vazut inca preotul care sa ma impresioneze din pct de vedere sufletesc, pentru ca, nu? preotul tb sa fie dr sufletului nostru...dar in fiecare dimineata ma rog pt familia mea, cateodata pt binele prietenilor mei, in drum spre servici...de fiecare data cand vad o salvare gonind nebuneste, ma rog pt sanatatea persoanei respective...cand trec pe langa o biserica, intru si aprind lumanari pt sufletul celor vii si celor morti...poate nu ma rog asa cum scrie la carte, nici macar nu stiu "Tatal nostru" sau alta rugaciune standard, dar ma rog si sunt sigura ca Cineva ma asculta si ma calauzeste pe drumul bun...sunt de asemenea sigura ca nimic in viata nu-i intamplator si fiecare eveniment are semnificatia lui si, la randul sau, il provoaca pe urmatorul...nu sunt de acord cu persoanele care se inchina mecanic si artificial in masina sau pe strada, cand trec prin fata unei biserici...mi se pare gestul lipsit de orice semnificatie...chiar tb sa vada altii cat de credincios esti? sau conteaza daca te inchini impreuna cu cel de langa tine? nu stiu...

@Dr Wise, m-ai atins o coarda sensibila; asta e adevarata credinta: sa Il simti pe Dumnezeu in sufletul tau, in orice e in jurul tau... m-ai impresionat.

@Kalua, unii oameni nu vad padurea din cauza copacilor... in loc sa ne simtim toti mai aproape de Cel de Sus, indiferent cum L-am numi, e mult mai simplu sa dai cu piatra in aproapele tau, ignorand una din legile de baza ale religiei pe care afirmi ca o sustii...

@Alviss, ai 30 de zile sa revii la sentimente la bune.
Daca te ia greata, inseamna ca toleranta, bunul simt si discutiile civilizatate iti cad greu la stomac. Pacat.
Sincer, mi-e mila de tine, prea multe iti impovareaza inima; sa te ajute Dumnezeu si sa iti mai ia din greutatea pe care o ai pe suflet. Si vezi ca nu m-ai citat pe mine. Cred ca erai orbit de altele.

+Quote Post
dr_wise
post Mar 11 2007, 12:24 AM
Post #58

Musafir

Diana draga, te rog sa ma crezi ca daca as gasi in Cta preotul care sa ma impresioneze sufleteste, as merge la spovedit...nu am fost niciodata, desi a existat o intentie acum cativa ani...din toata familia mea, asta insemnand parintii mei, sotul meu, fiul meu, cea mai credincioasa persoana este fiul meu...si il respect f mult pt credinta lui sincera...este persoana cu care am fost prima data in viata mea la o slujba de Inviere...tata a fost si este ateu convins...ei, si fiul meu si-a manifestat dorinta, cand avea 8-9 ani sa mearga cu mine si sotul meu la slujba de Inviere...si cand am ajuns langa biserica, asa copil cum era, a spus: "si oamenii pot face minuni!" m-a impresionat f tare...este primul din familie care are o cultura religioasa si crede sincer in Dzeu; tine totdeauna post in Saptamana Mare..si eu tin cu el, ca sa-i fie mai usor si, de fapt, ma simt bine alaturi de el, in credinta lui; merge la spovedit si impartasit la un anumit preot de cand era in clasa I, acum are 18 ani.
Am vrut si eu sa merg la spovedit acum cativa ani buni; m-am asezat la rand, la biserica, dar nu mi-a placut deloc modul cum avea loc spovedania...eu ii apreciez f mult pe catolici si felul cum respecta e unicitatea spovedaniei...esti in cabina aceea singur, nici macar privirea directa a preotului nu te poate intimida, si incepi sa povestesti...chiar iti creaza senzatia ca esti tu singura cu Dzeu...ca la o rugaciune...ei, modul cum se petrece spovedania la ortodoxi, cel putin ceea ce am vazut eu, este grotesc si chiar te inhiba groaznic de tare...cum as putea eu, la prima mea spovedanie, sa-mi deschid sufletul in fata atator persoane, fiindca doar o masa despartea sirul de persoane care asteptau sa se spovedeasca, de preot si enoriasul lui?!...din pct meu de vedere, numai Sfanta Spovedanie nu se poate numi ceea ce am vazut! Asa ca m-am lasat pagubasa...dar mi-as dori sa ma spovedesc...cred ca as simti o mare eliberare sufleteasca....si poate as gandi mai mult inainte de a face, sau a zice, sau a gandi o prostie...

+Quote Post
Diana.
post Mar 11 2007, 12:46 AM
Post #59

Fondator eLady.ro

Cred ca nu ai nimerit bine... Poti alege sa margi la spovedianie si intr-o alta zi; eu prefer asa; nici un preot nu te va alunga.
Din pacate, exista preoti si preoti. Unii insa parca au mai mult har si mai multa aplecare catre duhovnicie. Ai incercat sa mergi la acelasi duhovnic la care merge copilul tau?

+Quote Post
midnight
post Mar 22 2007, 02:01 PM
Post #60

Dependent

Group: Membru
From: Timisoara
Member No.: 1,366

Spovedania are aceeasi.. "forta", ca sa zic asa, indiferent care preot ortodox o face.
Am citit in urma cu cateva zile niste randuri care imi par adecvate topicului, mai ales ca multa lume se plange de preoti. Scria acolo ca intr-un preot smerit, cumpatat, care se fereste de pacat, cald si apropiat tie, cinstesti omul. Insa cand cinstesti un preot care calca pe de laturi de multe ori, atunci e limpede ca in el cinstesti harul. Faptul ca un preot bea sau mai face stiu eu ce, nu inseamna ca in timpul spovedaniei -- care este o TAINA, si acolo actioneaza Harul de care vorbem --, cele dezlegate de el aici pe pamant nu sunt dezlegate si in cer. Sunt.
Prima mea spovedanie serioasa a fost facuta impreuna cu un preot batran care a stat singur cu mine aproape patru ore in biserica goala, intr-o sambata dupa-amiaza, se intunecase afara si nu aveam lumina decat de la cele cateva candele, a fost.. ca un dar :) De atunci, am mai fost de cateva ori, la un loc cu altii, stand la coada etc. dar de fiecare data am stiut ca are acelasi efect. Totusi cel mai bine este sa existe un duhovnic care ajunge sa cunoasca omul din fatza sa, sa observe "evolutia" daca pot sa ma exprim asa, si sa dea sfaturi "personalizate" si sa decida cand a venit momentul impartasaniei (care nu trebuie facuta cand vrea enoriasul, ci cand considera duhovnicul ca omul e pregatit pentru ea sufleteste.)
In plus, indiferent de preot, indiferent de starea lumii din biserica, ca poate fac chit chat si au venit acolo degeaba, Liturghia se savarseste totusi (se spune ca insisi Ingerii vor sa fie in altar cand se intampla, sa fie martori minunii) si asta e cel mai important, sa fii acolo. Cat despre textele citite, am constatat de mult ca eu una niciodata nu ma voi putea ruga, cu de la mine putere, atat de frumos cum scrie acolo, sunt foarte multe rugaciuni, psalmi etc din care razbate maretia lui Dumnezeu si cand ajung la biserica ma gandesc ca daca eu nu ma rog atat de frumos, uite, se roaga preotul asa pentru toti si implicit si pentru mine, e ca si cum le-as spune si eu in timp ce le ascult.

In fine.. daca nu exista un preot care sa explice cum trebuie lucrurile si sa ajunga la sufletul omului.. exista cartile si internetul. Mie imi place foarte mult cum scrie Savatie Bastovoi (are si site online), este un individ tanar cu o biografie cel putin interesanta, cunoaste foarte bine mentalitatea omului modern. Exista n alte carti despre ortodoxie, din toate se poate invata ceva, si cu fiecare rand intelegi un pic mai mult si iti dai seama cat de complex e crestinismul.

Imi doresc sa fi stiut astea inainte sa fi facut intreruperea de sarcina :)

+Quote Post

7 Pages V  « < 4 5 6 7 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 18th May 2025 - 02:48 AM