![]() |
![]() ![]() |
![]() |
dr_wise |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Dulceata din melcisori de coaja de portocala
Ingrediente: coaja de la 3 - 4 portocale (aprox.1 kg portocale) 500ml apa 500g zahar 1 zahar vanilat 30 - 40ml zeama lamaie Coaja de la portocale se taie in fasii subtiri de cca 0.5 - 0.7mm latime, se curata de partea alba, se ruleaza si se intinde sub forma de melcisori pe o ata, folosind ata si ac. Toate aceste rulouri se tin in apa cca 2 zile (schimband apa de 2 - 3 ori pe zi). In ziua a 3-a se pun intr-o oala de 2 L, 500ml apa, 1 zahar vanilat si 500g zahar, pe foc domol, si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se adauga zeama de lamaie, apoi se introduc melcisorii intinsi pe ata si se lasa la fiert pana cand se ingroasa siropul. Atentie! Siropul se probeaza cu lingura. Cand se desprind 3 picaturi de sirop de pe latul lingurii, siropul e gata. Se lasa la racit, se scoate ata de la melcisori, apoi se toarna dulceata in borcanul uscat. In general, se folosesc la ornarea torturilor, dar se pot consuma si ca atare, deoarece au o aroma puternica, deosebita. (IMG:http://s177.photobucket.com/albums/w236/dr_wise/Culinare/HPIM2585.jpg) Pofta buna! |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
deci dupa toate cate am facut in w-end azi am facut si dulceata (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif) insa, desi pregatisem sucul de lamaie am uitat sa-l adaug si dupa ce-am muncit eu atat a iesit o jumatate de borcan de dulceata (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) ... sa vedem cand o mai si folosesc, important este sa fie acolo. Sotul meu a ras in hohote cand am aparut cu jumatatea de borcan dupa ce-am stat sa insir melci pe ata vreo 30 de minute. Nu stiu de ce-o fi ras (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) ca-n tara am facut si dulceata de patlagele verzi, prunisoare, umplute cu miez de nuca ... (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
|
|
|
![]()
Post
#3
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Si eu vreau s-o incerc da' cand am timp si rabdare ca alfel nu-mi iese nimic.
Da' stai bine cu rabdarea Cleo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , eu in locul tau dupa ce faceam atatea musai vre-o 3 zile nu mai dadeam la bucatarie decat minimal sau deloc. This post has been edited by Master of Norules: Mar 2 2009, 09:49 AM |
|
|
dr_wise |
![]()
Post
#4
|
Musafir ![]() |
(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cleolica draga, vezi sa n-o fi scazut prea mult si sa-ti iasa ceva "pietroi" dupa ce se incheaga mai bine.
Sa fiu sincera, eu donez cu placere borcanul meu cu melcisori. Nu mai vreau sa aud de dulciuri pana cand nu ajung la o greutate de bun simt. |
|
|
![]()
Post
#5
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
pietroi n-a iesit dar de scazut e drept, a scazut, ca eu eram in conferinta cu mama pe skype (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
ma uit azi la ea si poate rectific ''nu-i pietroi'' |
|
|
![]()
Post
#6
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 3,295 Joined: 1-July 07 From: Flower power Member No.: 1,880 ![]() |
Doneaza-l incoa doctoreaso, just kidding ca n-are cum sa ajunga, da nu stii cand e buna, mai tre sa faci un tort mai pui niste melci si incet incet ii termini.
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
GEM DE MĂCEŞE (DRACILĂ)
5oo gr măceşe roşite bine 250 g zahăr 500 ml apă Se curăţă măceşele de sâmburi şi de partea lânoasă Se pune apa cu zahăr la fiert şi, când a dat în clocot, se pun fructele Totul clocoteşte încet până începe să se lege Se pune gemul în borcane şi se pun acestea în cămară rece, în dulapul de zestre braşovenesc. Torhen Tonch din Şercaia mă învăţase nu numai săseşte ci şi să mănânc „heciumpeci" cu pâine prăjită. Dar „dracila", în toate formele ei, „dulceţ", şerbet, sirop, peltea, „coardă", era bine cunoscută şi în sud şi în Moldova, încă înainte de fanarioţi. MAGIUN DE CAISE, PRUNE, CORCODUŞE Magiunurile se fac din prune, caise sau corcoduşe foarte coapte, pentru că, în principiu, nu se pune zahăr. Gustul rafinat îl dau miejii de sâmbure, mai ales cei de caisă şi de zarzăre. Deci, Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe ţiglă încinsă, abia să bulbucească Sâmburii de caisă şi corcoduşe se sparg, se pisează ca orezul, cam o mână plină de mieji la un chil de fructe Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasaţi printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji (mie, unuia, îmi plac pieliţele, şi unde mai pui, sunt şi foarte sănătoase) Trebuie să se lege bine, aşa că fiertul şi amestecatul durează ore şi ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcăleţul, mestecăul) abia se mai învârte Acum, la sfârşit, se pun sâmburii, se mai amestecă de câteva ori şi se pune magiunul în borcane bine preîncălzite, altfel se sparg. DULCEAŢĂ DE COAJĂ DE HARBUZ/PENE VERDE/LUBENITA * 1 kg de coajă groasă de pepene verde * 1 kg de zahăr 2 linguri zeamă de lămâie * 1,5 litri apă Se taie cubuleţe coaja de lubeniţă şi se pun la fiert în apă. Când s-au muiat, se scot pe o sită, să se scurgă In aceeaşi apă se pune zahărul, şi se fierbe un sirop destul de bine legat. Se adaugă cuburile de coajă şi se mai lasă să fiarbă până zici că-i destul de legat. Atunci se pune zeama de lămâie, se mai dă în două-trei clocote şi se pune în borcane. |
|
|
![]()
Post
#8
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI
- 100 de nuci verzi, mici - 1,2 kg zahăr - 900 ml apă - 1 albuş de ou - 2 linguri zeamă de lămâie - 3 grame vanilie (1 plic zahăr vanilat) Se curăţă nucile, prin fierbere îndelungată sau cu cuţitul, de o pieliţă foarte subţire, până la coaja cea albă Se opăresc de 3 ori, lasându-le să se încingă în apa clocotită câte 10 minute Apoi nucile se spală în 5-6 ape reci, lăsându-le de fiecare dată să-şi piardă taninul câte un sfert de oră (unii le ţin o zi întreagă în apă de var) Se dizolvă zahărul în apă şi se pune la fiert După primul clocot, se pune în fiertură albuş de ou şi 1 lingură zeamă de lămâieSe strecoară zeama fierbinte şi se pune iar pe foc, să se lege Dacă s-a-ncleiat un pic, se adaugă vanilia şi .nucile, lăsându-le să fiarbă până se va lega dulceaţa, după voie Se pune şi 1 lingură de zeamă de lămâie şi se amestecă bine, să se strângă ca lumea Se lasă să se răcească şi se pune în borcane: mai bun de atât nu se poate face dulcele pe lume, nici mai fin. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 1st May 2025 - 08:18 PM |
|