IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

4 Pages V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Bucataria indiana
roxanica10
post Jul 16 2007, 03:10 PM
Post #11

Musafir

Eu am facut din 2 dovleci babani, o ceapa mare si am pus faina de naut cred ca ceva mai multa decat spunea Kalua in reteta, pentru ca eu, ca o fata desteapta, ce sunt (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) , n-am scurs dovleceii de apa. Eu i-am intors cu 2 spatule din alea de lemn si nu prea mi s-au desprins. Mi-a iesit si mie un castron din ala mare de salata; am adus azi si fetelor la serviciu si le-au placut.
Si apropo de cantitati, iar am fost neinspirata si-am facut o cratita cam mare cu mancare de mazare...parca vad ca jumatate o arunc la sfarsitul saptamanii.
Go to the top of the page

+Quote Post
kalua
post Jul 16 2007, 03:13 PM
Post #12

Musafir

Baga la congelator, frumos portionat in pungi. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)

+Quote Post
kalua
post Jul 22 2007, 05:15 PM
Post #13

Musafir

Am facut curry de peste, pana la urma am facut dupa cum m-a dus capul (am cat de cat experienta cu curry-urile indiene) pentru ca am avut vreo 10 retete si-n fiecare scria altceva. (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif)

ulei
minimal mai putin de 1/2 lingurita seminte schinduf (fenugreek, Trigonella foenum-graecum) - nu puneti sub nici o forma mai mult pentru ca va iesi un gust amar
1 lingurita chimion in cruce (cumin) intreg
1 ceapa mare tocata marunt
1 lingurita boia de ardei iute (eu folosesc ardei iuti rosii uscati pe care-i macin proaspat)
1/2 lingurita curcuma (turmeric)
1 lingurita garam masala
1 lingurita coriandru macinat
sare
400 ml lapte de cocos (puteti folosi si smantana groasa sau frisca lichida)
1 bucata de ghimbir dat pe razatoare
2-3 catei usturoi dati pe razatoare
500-750 g file de peste cu carnea alba taiat in bucati si stropit cu suc de lamaie
coriandru verde (sau menta proaspata)

Se infierbanta uleiul intr-o tigaie mare sau intr-un ceaun, se pun semintele de schinduf si chimionul in cruce, se da la foc mediu si se prajesc semintele cam 1/2 de minut. (In bucatarie incepe sa miroase a bucate indiene (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) , pe parcurs patrunde mirosul in locuinta si chiar pe casa scarilor, deci e posibil sa va intrebe vecinii ce-ati gatit). Adaugati ceapa tocata si amestecati-o mereu, sa nu se prinda. Prajiti-o pana se face aurie. Acuma vine ploaia de condimente: boiaua, curcuma, garam masala, coriandru, sarea, amestecati bine. Dupa jumatate de minut - 1 minut adaugati si ghimbirul plus usturoiul, amestecati iar bine, sa nu se prinda. Este important ca aceste condimente sa fie infierbantate bine, numai astfel isi dezvolta pe deplin aroma. Puneti laptele de cocos, amestecati. Cand incepe sa clocoteasca adaugati pestele, amestecati cu grija. Puneti o parte din coriandrul verde tocat, reduceti focul si acoperiti ceaunul. Lasati la bolborosit acolo 20-30 minute, tot la 10 minute mai amestecati si scuturati ceanul, nu carecumva sa se prinda ceva de fundul lui.
Cand e gata se presara restul de coriandru verde sau menta tocata.

+Quote Post
Cleo
post Jul 22 2007, 08:24 PM
Post #14

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

kalua hilar cu mirosurile care invaluie incet incet cartierul ... dar adevarul e ca-s foarte aromate condimetele astea, din dulapiorul unde am condimentele luate saptamana trecuta vine un miros de te imbalsameaza (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) .. tre' sa le mai impachetez si-n altceva ca e prea din cale-afara

suna grozav reteta ...
(si eu am facut peste va povestesc in alta parte cum)

uite tocineii mei de saptamana trecuta ... seamana cu ce-ar trebui? i-am mancat cu niste iaurt usturoiat

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/101_2054.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/101_2066.jpg)

+Quote Post
kalua
post Jul 22 2007, 08:32 PM
Post #15

Musafir

Asa trebuie s-arate. Eu ii fac mai plati, precum tocineii de cartofi.

Nu-ti spun ce mirosuri ma invaluiau in India, cand eu veneam de la plaja si treceam pe langa casele oamenilor cand ei isi pregateau masa de seara, imi venea sa le bat la usa si sa-i rog sa-mi dea si mie o lingura de ceva, acolo. (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)

+Quote Post
Master of Norule...
post Jul 29 2007, 02:55 PM
Post #16

V.I.P.

Group: Membru de Onoare
From: Flower power
Member No.: 1,880

Se gaseste la noi Garam Marsala si cam cu ce seamana daca nu gasesc si in loc de chimen in cruce pot sa pun chimen normal pt butter chicken?

+Quote Post
kalua
post Jul 29 2007, 03:04 PM
Post #17

Musafir

Garam masala este o amestecatura din:
cardamon negru
scortisoara
cuisoare
piper
chimion in cruce
Unii pun si nucsoara sau alte condimente in el.

Chimionul in cruce folosit in bucataria indiana e cel brun si nu poate fi inlocuit cu altceva. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)

+Quote Post
midnight
post Jul 29 2007, 03:36 PM
Post #18

Dependent

Group: Membru
From: Timisoara
Member No.: 1,366

Am fost azi noapte la un coleg de facultate, indian, care ne-a invitat la masa si a pregatit pui cu orez.
Pare simplu, insa nu imi ajung cuvintele ca sa descriu felul in care era marinat puiul, zecile de condimente pe care tipul le are de acasa de la mama lui pentru ca in Romania nu se gasesc iar alea care se gasesc sunt vai de viatza lor, condimente care unele din ele nici macar nu au echivalent in engleza, ce sa mai zic de romana.. sosurile facute de el din ingrediente primite in pachet din India, din care am gustat si am ramas masca (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) erau niste asocieri de gusturi si mirosuri care credeam ca nu se pot intampla in natura.

Ne gandeam ca stam langa el cand pregateste cina (care a devenit de fapt mic dejun) si furam meserie si incercam si noi insa cred ca e imposibil sa faci mancare de-a lor si sa fie asa cum trebuie, cu ingrediente din comert (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif)
Noroc ca au o bucatarie atat de bogata si de gustoasa ca si fakeurile sunt delicioase (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif)

+Quote Post
irinica
post Jul 29 2007, 09:02 PM
Post #19

Obsedat

Group: Obsedat
From: iasi, romania
Member No.: 1,930

Kalua, tu de unde ai garam masala?? Ai luat ( un sac !!) cand ai fost in india sau gasesti in Germania??

O prietena tocmai aplecat in Italia si m-a intrebat ce sa imi aduca. Dati-mi o idee ce condimente sa o rog sa imi ia??

Merci , va pupik!~!

+Quote Post
kalua
post Jul 29 2007, 09:38 PM
Post #20

Musafir

Eu majoritatea mi le-am luat de aici, din Germania. Am noroc ca stau in coasta Münchenului si in targ este un (de fapt doua, unul langa altul) magazin mare cu produse asiatice foarte bine dotat. Mi-am adus si din India si din Sri Lanka condimente totusi. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Depinde de unde s-a dus prietena in Italia, daca-i un oras mare exista posibilitatea sa fie un astfel de magazin si acolo.
In Italia mi-am luat o amestecatura pentru fripturi (Preparato per arrosti) buna tare, contine sare, rozmarin, salvie, frunze de dafin, usturoi, oregano, patrunjel, busuioc, maghiran si seminte de ienupar. Se poate folosi si la legume.

+Quote Post

4 Pages V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 4th September 2025 - 10:31 PM