![]() |
![]() |
dr_wise |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Dulceata din melcisori de coaja de portocala
Ingrediente: coaja de la 3 - 4 portocale (aprox.1 kg portocale) 500ml apa 500g zahar 1 zahar vanilat 30 - 40ml zeama lamaie Coaja de la portocale se taie in fasii subtiri de cca 0.5 - 0.7mm latime, se curata de partea alba, se ruleaza si se intinde sub forma de melcisori pe o ata, folosind ata si ac. Toate aceste rulouri se tin in apa cca 2 zile (schimband apa de 2 - 3 ori pe zi). In ziua a 3-a se pun intr-o oala de 2 L, 500ml apa, 1 zahar vanilat si 500g zahar, pe foc domol, si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se adauga zeama de lamaie, apoi se introduc melcisorii intinsi pe ata si se lasa la fiert pana cand se ingroasa siropul. Atentie! Siropul se probeaza cu lingura. Cand se desprind 3 picaturi de sirop de pe latul lingurii, siropul e gata. Se lasa la racit, se scoate ata de la melcisori, apoi se toarna dulceata in borcanul uscat. In general, se folosesc la ornarea torturilor, dar se pot consuma si ca atare, deoarece au o aroma puternica, deosebita. (IMG:http://s177.photobucket.com/albums/w236/dr_wise/Culinare/HPIM2585.jpg) Pofta buna! |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
DULCEAŢĂ DE NUCI VERZI
- 100 de nuci verzi, mici - 1,2 kg zahăr - 900 ml apă - 1 albuş de ou - 2 linguri zeamă de lămâie - 3 grame vanilie (1 plic zahăr vanilat) Se curăţă nucile, prin fierbere îndelungată sau cu cuţitul, de o pieliţă foarte subţire, până la coaja cea albă Se opăresc de 3 ori, lasându-le să se încingă în apa clocotită câte 10 minute Apoi nucile se spală în 5-6 ape reci, lăsându-le de fiecare dată să-şi piardă taninul câte un sfert de oră (unii le ţin o zi întreagă în apă de var) Se dizolvă zahărul în apă şi se pune la fiert După primul clocot, se pune în fiertură albuş de ou şi 1 lingură zeamă de lămâieSe strecoară zeama fierbinte şi se pune iar pe foc, să se lege Dacă s-a-ncleiat un pic, se adaugă vanilia şi .nucile, lăsându-le să fiarbă până se va lega dulceaţa, după voie Se pune şi 1 lingură de zeamă de lămâie şi se amestecă bine, să se strângă ca lumea Se lasă să se răcească şi se pune în borcane: mai bun de atât nu se poate face dulcele pe lume, nici mai fin. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 1st May 2025 - 02:31 PM |
|