scuzele de rigoare pt mica intarziere
Castraveti in otet- castravetii se spala si se lasa cateva ore in apa rece
- se aranjeaza frumos in borcane, eu tin borcanul inclinat si le aliniez in pozitia "drepti" , strecor si fasii de hrean, crengute de marar uscat + niste frunze de telina. boabe de piper si mustar
- se calculeaza capacitatea borcanelor si se injumatateste adica la 10l (borcane) se vor face 5l de zeama (si asta e o taina cam general valabila pt a calcula "cat lichid ne trebuie" ?)
- zahar as zice dupa gust proportia era cam 1 la 1 adica la 10l de zeama 1 kg de zahar
- iar sare se pune cate o lingura per L
- 1l de otet la 2 l de apa
zeama o incalziti atat cat sa se dizolve zaharul apoi o turnati peste castraveti si inchideti borcanele
se fierb intr-o oala cu apa, cu apa urcand pana la peste doua treimi din inaltimea borcanului ...deci se fieb pana incep sa apara bule in interiorul borcanului.
Se scot pe o tava si se lasa la racit acoperite de carpe
Gogosari in otet (o nebunie)
proportiile sint
0.5l apa, 0.5l otet, 250g zahar, 1.5 linguri de sare, foi de dafin si boabe de piper
- zeama, din tot ce-i mai sus, se clocoteste apoi se scufunda in serii gogosarii spalati in prelabil si taiati in felii de 2-4cm latime. Se lasa in zeama 1 clocot si se scot intr-un castron cu spumiera (eu fac intr-o oala mai mare si-mi intra vreo 4-6 pumni de gogosarii felii)
- intre cele 2 serii e o pauza in care puteti incepe umplerea borcanelor le bagati una in alta si intra foarte multe intr-un borcan mai ales ca sa-u inmuiat putin de la apa clocotita. Cand ati terminat cu toate seriile turnati zeama in care ati lucrat peste gogosarii din borcane. Eu pun si boabe de mustar si cate o foaie de dafin in fiecare borcane si eveentual si 2-3 boabe de piper. Se leaga bine, la fel se lasa sa se raceasca incet apoperite de carpe si se pun la loc racoros.
sint crocanti pana la ultmul asta pt ca nu ii fierbeti ci in opariti, dupa oparire au un luciu placut.
Eu mai am de anul trecut si sint la fel de buni. anul asta o sa-mi temperez elanul si-o sa fac mai putin.
o pozica facuta in conditii vitrege in garaj. borcanele-s putin prafuite dar cam asa arata gogosarii