Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Conserve pentru iarna
Forum pentru femei - eLady.ro > Gastronomie si retete culinare > Gastronomie > Tot felul de retete culinare
Marbella
Pentru ca suntem in plina pregatire pentru iarna as vrea sa schimbam retete.Sambata am facut o portie de zacusca cu ardei rosii copti si vinete bineanteles si zilele astea mai fac o portie cu gogosari pe care ii calesc usor in ulei si dupa aceea ii trec prin masina de tocat.
Am o reteta buna de gogosari in otet (daca o vreti, o postez) si as vrea sa stiu daca aveti si voi retete pentru gogosari murati.
Sunt curioasa pentru ca stiu ca vinetele se mai pot pune la borcan cu rosii pe straturi dar nu am reteta.Ce mai puneti pentru iarna?
kalua
Eu nu pun nimic pentru la iarna. blush.gif Muraturi cumpar, am depistat eu de-alea ca la mama acasa, fara 1001 de prostii la ingrediente, cu zacusca nu se omoara nimeni...
Ultima data cand am facut salata asortata (cu gogonele, gogosari, ardei, varza, morcovi, telina si ceapa intr-un sos de mustar), o salata dupa care eram inebunita in Romania, n-am mai stiut ce sa fac s-o termin. Cand fierbeam ceva, o leguma acolo, puneam ceva din salata asta in apa, numai s-o consum. sad.gif
Leea
De anul acesta nu mai pun nici eu nimic in afara de fasole verde. Muraturile nu mai au trecere ca altadata, zacusca nu mi-o manance nimeni, gemuri nu e cine sa manance, compoturi nici atat. Asa ca m-am lasat, si doamne ce bine mi-e fara atata bataie de cap.
Ala80
Eu sunt mica si nu pun nimic. blush.gif
Dar imi umplu portbagajul cu conserve de la mama. Zacusca, acrituri, rosii, bulion etc. Tare bune le mai face pe toate! biggrin.gif
Marbella
Raportez: facut dulceata de visine, visine cu zahar pentru prajituri (pentru iarna) si un super compot.Dulceata are o culoare faina visinie si n-am adaugat conservant deloc.
divi2007
zacusca cu gogosari si ciuperci e yammy mama o face indragostita.gif
kalua
M-a apucat ieri harnicia si-am incercat o reteta noua, rezultatul este bestial. Dar numai pentru cei carora le place gustul dulce-acru.

Dovlecei cu curry
1 kg dovlecei
3-4 cepe mijlocii
1,5 linguri sare
2 cani otet
2 cani zahar
1 lingurita curry
1 lingurita boia dulce
1 lingurita boabe de mustar
1 lingurita boabe de piper
marar

Dovleceii se curata de coaja numai daca aceasta este tare. Se curata de seminte si se taie in bucati sau felii. Ceapa se taie pestisori. Se amesteca intr-o oala mai mare dovleceii, ceapa si sarea si se lasa vreo 3-4 ore, apoi se adauga celelalte ingrediente, se fierbe (cateva clocote, nu mai mult) si se pune in borcane.
In oala:

si-n borcane:
Cleo
girlies m-o pus mama sa va intreb smile.gif
- conopida cruda tine peste iarna in congelator? sau trebuie musai fiarta?

multumiri anticipate
kalua
Pai la magazin se gaseste cruda congelata, deci tine. Dar mie mi se pare ca are un iz aiurea cea congelata, dar s-ar putea sa fie astea numai pasarici in capul meu. laugh.gif
Cleo
asa ziceam si eu desi rar de tot cumpar legume congelate.

pasarici am si eu asa ca te cred si inteleg perfect biggrin.gif
kalua
Eu chiar folosesc numai mazare congelata, cateodata si fasole verde si spanac. Astea-s foarte bune si sunt oricum mai proaspat congelate (majoritatea direct pe campul unde au fost culese) decat daca le ccumpar eu din supermarket.
Cleo
laugh.gif chiar scrisesem ca numai mazare iau ...apoi am sters din mesaj.
deci si eu cu mazarea congelata insa mancam totusi rar desi copilului ii place. Trebuie sa rectific. La spanac nu m-am incumetat dar o sa incerc.
MirelaR
Zarzavat pentru ciorbe





Compot de prune






Diana.
Mirela, si retetele te rugam.
Cleo
bravo Mirela

si-adica eu nu v-am dat retetele mele superextraordinare de gogosari in otet si de castraveti?
stiti cum sint?? o nebunie ! mai am si-acum pt ca nu stiu sa fac portii mici si castravetii sint crocanti bine mersi iar gogosarii sint un vis, la fel, crocant biggrin.gif

vrea cineva retetele? ca geaba nu ma muncesc! nusepoate.gif
MirelaR
Cleo,eu vreau,eu vreau!! kiss.gif

Zarzavat pentru ciorbe
Eu am pus asa:
-2kg ardei de toate culorile
-2.5kg rosii
-1kg radacinoase(morcov,telina,partunjel-in total 1kg)
-3 leg.frunze telina
-3 leg.frunze patrunjel
-sare(dupa gust)
Ardeii i-am taiat marunt,am tocat verdeata;radacinoasele le-am dat pe razatoare.
Rosiile le-am decojit si le-am dat tot pe razatoare.Am pus sare dupa gust,am pus in borcane si am sterilizat borcanele in baie de aburi.

Compot de prune
-am pus prunele in borcane;am adaugat in fiecare borcan cate 3 linguri zahar si am umplut borcanele cu apa.Am pus capacele si am fiert borcanele in baie de aburi pana zeama din borcane a capatat culoare.
Fanny
Si eu vreau retetele lui Cleo! Anul asta ma gandesc serios sa pun muratelele mele. blush.gif

Mirela, imi place reteta pentru compot de prune. O s-o testez! kiss.gif
Cleo
scriu pe seara
cu gogosarii o sa ma pomeniti smile.gif sper sa gasesc si poze pt exemplificare
castravetii poate o sa gasiti retete mai pe placul vostru, la mine nu uitati ca am jumatatea ungureasa si asta puen zahar in toate cele biggrin.gif ... dar nu va imaginati castraveti dulci ci acrisori deci nu otetiti sa va strepezeasca dintii cu acreala.

deci revin smile.gif
Cleo
scuzele de rigoare pt mica intarziere

Castraveti in otet

- castravetii se spala si se lasa cateva ore in apa rece
- se aranjeaza frumos in borcane, eu tin borcanul inclinat si le aliniez in pozitia "drepti" , strecor si fasii de hrean, crengute de marar uscat + niste frunze de telina. boabe de piper si mustar
- se calculeaza capacitatea borcanelor si se injumatateste adica la 10l (borcane) se vor face 5l de zeama (si asta e o taina cam general valabila pt a calcula "cat lichid ne trebuie" ?)
- zahar as zice dupa gust proportia era cam 1 la 1 adica la 10l de zeama 1 kg de zahar
- iar sare se pune cate o lingura per L
- 1l de otet la 2 l de apa


zeama o incalziti atat cat sa se dizolve zaharul apoi o turnati peste castraveti si inchideti borcanele

se fierb intr-o oala cu apa, cu apa urcand pana la peste doua treimi din inaltimea borcanului ...deci se fieb pana incep sa apara bule in interiorul borcanului.
Se scot pe o tava si se lasa la racit acoperite de carpe

Gogosari in otet (o nebunie)

proportiile sint
0.5l apa, 0.5l otet, 250g zahar, 1.5 linguri de sare, foi de dafin si boabe de piper

- zeama, din tot ce-i mai sus, se clocoteste apoi se scufunda in serii gogosarii spalati in prelabil si taiati in felii de 2-4cm latime. Se lasa in zeama 1 clocot si se scot intr-un castron cu spumiera (eu fac intr-o oala mai mare si-mi intra vreo 4-6 pumni de gogosarii felii)
- intre cele 2 serii e o pauza in care puteti incepe umplerea borcanelor le bagati una in alta si intra foarte multe intr-un borcan mai ales ca sa-u inmuiat putin de la apa clocotita. Cand ati terminat cu toate seriile turnati zeama in care ati lucrat peste gogosarii din borcane. Eu pun si boabe de mustar si cate o foaie de dafin in fiecare borcane si eveentual si 2-3 boabe de piper. Se leaga bine, la fel se lasa sa se raceasca incet apoperite de carpe si se pun la loc racoros.


sint crocanti pana la ultmul asta pt ca nu ii fierbeti ci in opariti, dupa oparire au un luciu placut.
Eu mai am de anul trecut si sint la fel de buni. anul asta o sa-mi temperez elanul si-o sa fac mai putin.

o pozica facuta in conditii vitrege in garaj. borcanele-s putin prafuite dar cam asa arata gogosarii

Fanny
Arată excepţional. 322.gif Mă īntreb dacă pot fenta zaharul fără să afectez bunătatea de muraţică?
Cleo
sa-l fentezi cu fructoza? incearca pe o cantitate micuta.
ii faci azi si peste cateva zile poti sa-i si mananci. insa doar cu otet nu cred ca-s asa faini. smile.gif
Marbella
V-am zis ca am si eu o reteta grozava de gogosari murati, cu miere.O sa o pun mai tarziu.
Fanny
Uite ca la miere nu m-am gandit. Cred ca Monti nu m-ar trozni. Merge cu miere si in borcanul de castraveti ?
MirelaR
Ardei iuti in otet
(doua parti apa,una otet,sare si zahar-cate o lingura pentru fiecare litru de lichid)


MirelaR
gem de prune (patru parti prune fara samburi si o parte zahar)



castraveti in otet ( o parte otet,doua parti apa,o lingura de sare si una de zahar la litru de lichid;facultativ-usturoi,foi dafin,boabe piper si mustar,rondele de ceapa,morcov,floare de marar)




Cleo
esti o mare gospodina Mirela. smile.gif
la castraveti pui zeama fierbinte sau le sterilizezi prin fierbere cu tot cu borcan?
MirelaR
QUOTE(Cleo @ Aug 29 2008, 04:50 PM) *
esti o mare gospodina Mirela. smile.gif
la castraveti pui zeama fierbinte sau le sterilizezi prin fierbere cu tot cu borcan?

Multumesc,esti draguta! kiss.gif
Sterilizez borcanele pentru ca se pastreaza ok fara probleme.
Master of Norules
Azi am zacustit si am facut si bulion. Mi s-a luat de cat am stat in bucatarie, maine pauza sper.

Cleo
arata foarte bine zacusca smile.gif

mi-am pus castravetii in borcane dar ma duc sa trag un pui de somn si-apoi ii fierb.
Master of Norules
A iesit si buna zacusca da' atata de munca la ea, mai vroiam sa fac o tura da mi s-a cam taiat cheful. Poate pun in congelator gogosari si vinete si mai fac o tura la iarna.
Si eu tre' sa pun castraveti.
Diana.
Am facut 4 borcane de magiun de prune si 7 borcane de sos pentru pizza, ca sa nu il mai prestez de fiecare data. Mai ales ca acum sint rosii si am avut si destul busuioc si ulei de masline.
Am mai pus si un borcan de 6 kg de conopida si o sa mai pun.
M-ar tenta si niste zarzavat pentru ciorba... magindesc.gif

Si cred ca o sa imi pun si castraveticiori in otet, dupa reteta mamei - pe care, fie vorba intre noi, am uitat-o, insa o sun si imi reimprospatez memoria... biggrin.gif
Diana.
Anul asta am cam fost puturoasa. Da` nu eu cit al meu, care nu mi-a luat nici borcane, nici nu m-a dus la piata pentru asta... mad.gif
Am facut totusi 7 borcane de chutney nu petru ca as fi avut in plan, insa am primit din Grecia trei feluri de prune: prune normale, prune vanilies albe si prune vanilies negre si cum nu le baga nimeni in seama si stateau de aiurea in frigider, mi-am facut mila de ele.
Pot sa va spun ca au iesit criminale la gust. biggrin.gif
Iar culoarea... Hm... cel de prune albe e auriu, cel de vanilies e trandafiriu, iar cel de prune normale e brun-roscat. Absolut superbe sint. Nu ca m-as lauda... laugh.gif
Bia
Mda, si eu as vrea sa fac conserve pentru iarna dar und naiba sa le pun? Ca aici e mic rau apartamentul... sad.gif
Diana.
Iaca borcanele mele cu chutney





Teocris
Arata bine de tot!
Ce contine? E chestia aia cu ardei iute de care ti-am spus eu?
Diana.
Nope, e ceva mai mult: are fructe, zahar, sare, otet, ulei de masline si condimente . smile.gif
Teocris
Si cu asta crezi ca m-ai lamurit? Da si tu mai multe detalii pls.gif
Diana.
Am pus asa: cam 1 kg de prune taiate in doua si fara simburi, zahar dupa gust, otet dupa gust, 1 lingurita cardamom..si nu mai stiu, zau laugh.gif
Teocris
Data viitoare sa scrii undeva estiok.gif
doinitza
ču nu pun muraturi niciodata pentru ca imi place de niciun fel cum iese , eventual apelez la mama sau la magazin smile.gif
Teocris
Eu cred ca mai bine nu te lasi batuta si mai incerci, pana iese ceva pe gustul tau smile.gif
Diana.
Nu e o reteta de muraturi de iarna, dar e vorba de muraturi smile.gif
Castraveti murati de vara
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.