Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Hipodontia
Forum pentru femei - eLady.ro > Despre noi si Interesele Noastre > Sanatate, Sport > Stomatologie
kalua
Iaca, mare minune mare, azi am aflat ca fiica-mea are hipodontie: ii lipsesc lateralii superiori si nici premolarii (cincii) inferiori nu-i vor iesi.
Caninii superiori nu sunt iesiti nici pe jumatate.
Stomatologul a zis sa mergem cu ea la ortodont. Si a zis ca ori sa-i faca aparat ortodontic ca sa-i tina locul liber cel putin pentru laterali si pe la vreo 25 de ani sa i-i implanteze, ori ca sa-i impinga caninii mai in fata, sa nu ramana loc liber.
Mie una nu mi se pare chiar atat de tragica situatia si chestia cu tinutului locului liber pana pe la 25 de ani chiar mi se pare inumana. mad.gif Eu as astepta sa iasa macar caninii de tot, sa vad cum e situatia atunci.
Voi (si mai ales punkreas biggrin.gif ) ce ziceti?
Aici si situatia dentara actuala a fiica-mii:
mititik
Hmmm...eu stiam ca problema asta se numeste anodontie! O buna prietena are asa ceva, poarta aparat dentar de 3 ani (acum are 19), iar spatiile au fost complet acoperite. Daca as avea asa ceva, as opta tot pentru aparat, nicidecum nu as astepta pana la 25 de ani ca apoi sa imi implanteze dintii!
Multa sanatate!
Ala80
Kalua, nu ar strica sa spui si varsta. magindesc.gif 12? Sau ma insel?
kalua
In iunie face 11. smile.gif
Bacardi_Girl
Multi inainte smile.gif Eu zic sa mergi cu ea la ortodont si sa-i puna aparat(treaba cu lasatul de spatiu nusepoate.gif si asteptatul pana la 25 ani iese din discutie!).Sa nu amani asta pentru ca lucrurile se pot complica si nu are sens.E mica si e mult mai bine sa poarte aparatul acum decat atunci cand va fi o adevarata don'soara.Nici eu nu cred ca e grava problema kiss.gif
Cindy
si in plus acum exista multe feluri de aparate, nu sunt toate inestetice..
dr. stoma
Kalua, iarta-ma dar nu mai stiu de capul meu sapt asta cata treaba am iar sapt viitoare voi fi plecat cu firma la o sedinta. daca reusesc o sa incerc sa-ti dau optiuni pana in w-end. in orice caz implanturile se pot pune dupa pubertate, respectiv dupa 16-17 ani la fete. Nu e greu de mentinut spatiul dar nu cred sa-i convina fiicei tale sa stea inca 5-6 ani cu ceva provizoriu.

vorbim oricum, pt urgente stii pe cine sa cauti :-)
kalua
Nu-i urgenta treaba, intalnire cu ortodontul avem abia la inceputul lui aprilie. smile.gif
dr. stoma
mandibular nu-i nici o problema, probabil molarii 1 si 2 vor fi mezializati iar in viitor molarii de minte vor erupe in pozitia normala a molarilor 2. poate si cu putin ajutor.
maxilar depinde cel mai mult de voi. e vorba de plan pe cativa ani. fie o solutie mai rapida prin aducerea caninilor langa centrali, fie distalizarea grupului premolar+canin si mentinator de spatiu pt 5-6 ani de-acum incolo, urmand ca dupa incheierea pubertatii sa apelati la implanturi. Trebuie sa te gandesti si la viitorul indepartat, peste 30-40 de ani cand vei avea nevoie de suport cat mai mare pt o eventuala lucrare protetica.
grea alegere din pacate
kalua
Multumesc, punkreas.
Cred ca ne vom hotara pentru aducerea caninilor langa centrali. Din cate vad eu acum, cand numai caninul stang e pe jumatate rasarit, vor fi oricum langa centrali.
Fiica-mea isi mosteneste tatal la dinti si el are diastema si treme mici, deci ar trebui luate in calcul si astea. Si cu ocazia asta am aflat si de hipodontia lui - un premolar inferior, iar mama lui o pereche de premolari inferiori (dac-as fi stiut asta de la bun inceput macar il luam la oferta speciala laugh.gif ).
M-am hotarat sa-mi iau jumatate de zi de concediu sa merg si eu (sau numai eu) cu asta mica la ortodont, o sa-i fac capul calendar omului.
dr. stoma
super tare... vezi, daca n-ai asteptat soldurile... laugh.gif
kalua
Am fost azi la ortodont! tararam.gif Si-nca la ce unul, frumusel de m-am declarat dispusa sa sofez de fiecare data copilul la el, numai sa-mi clatesc privirea, mistocar si mi-a lasat impresia ca si profesional stie ce face si spune.
Asta a fost prima intrevedere, numai asa, sa ne cunoastem, binenteles c-a tras si o privire in gura fiica-mii si a zis ca problema e alta: mandibula e mai fortoasa si in timpul cresterii se poate dezvolta mai mult decat maxilarul, deci s-ar putea sa-i ploua copilului in gura la maturitate. ohmy.gif Eu am sarit cu gura ca asa ceva n-avem in familie, de nici o parte si din cate stiu asa ceva e genetic. Ne-a zis sa mai intrebam in familie ca sa fie sigur la ce se poate astepta de la partea genetica.
De-abia saptamana viitoare ii face poze si masuratori si dupa aceea se aseaza sa compileze un plan ortodontic.
Si ce-a mai avansat ortodontia asta, dom'le, pe vremea mea era treaba cu sarma si crosete, acuma se baga si niste piloni mici in gingie cu un arc intre ei astfel incat forta motrice sa nu vina numai din partea inferioara a dintelui...
Ce mai, sunt foarte entuziasmata!
dr. stoma
dap, implanturi ortodontice. cool stuff biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.