In ultimii 30 de ani s-a dezvoltat o adevarata obsesie pentru slabit si diete. Este absolut normal sa doresti sa duci un mod de viata sanatos si sa scapi de surplusul de greutate, dar din nefericire un numar tot mai mare de femei recurge la masuri drastice pentru a slabi. Una dintre consecintele slabitului nesanatos este anorexia.
Anorexia este o tulburare a comportamentului alimentar, care apare in urma refuzului unei persoane de a manca. Anorexia este o boala cronica cu efecte drastice, dar care poate fi tratata.
Ce este anorexia
Anorexia nervoasa, cunoscuta sub denumirea de anorexie, este o tulburare a comportamentului alimentar, in cadrul careia "pacientul" refuza sa se hraneasca. Prin infometare, un anorexic poate slabi foarte mult si in consecinta se poate imbolnavi grav. Un anorexic va avea o greutate sub limita normala, cu aproximativ 15% mai putin decat ar fi normal.
Femeile care sufera de anorexie se tem ca ar putea deveni supraponderale si de aceea nu-si pot da seama ca sunt, de fapt foarte slabe. Acestea obisnuiesc sa manance din ce in ce mai putin si sa faca multe exercitii fizice. Anorexicele vor evita sa se hraneasca, sar peste mese si se cantaresc foarte des. Anorexicele se pot confrunta cu amenoreea (lipsa menstruatiei), daca nu urmeaza o tratament corespunzator.
Adolescentele si anorexia
Marea majoritate a persoanelor care sufera de anorexie este alcatuita din femei, de obicei adolescente sau tinere. S-a estimat ca aproximativ 2% dintre femeile intre 10 si 20 de ani sunt anorexice. Totusi si o fetita de 6 ani sau o femeie de 76 pot suferi de aceasta boala. In schimb, in randul barbatilor anorexia se manifesta mai rar. Confom unor sondaje realizate recent, doar 5% dintre persoanele care sufera de anorexie sunt barbati.
Cand apare anorexia
Anorexia apare de obicei dupa ce in viata respectivei persoane au aparut schimbari majore. De regula, anorexia apare putin inainte de pubertate sau dupa terminarea studiilor. De asemenea poate aparea dupa perioade de stres, care includ abuzul sexual sau emotional, pierderea slujbei sau vreun divort. Anorexia este o boala cronica care se poate inrautati daca nu este tratata. Fara tratament, 20% dintre suferinzii de anorexie vor muri. Totusi, daca accepta tratamentul o persoana anorexica poate sa revina la o viata sanatoasa. Din pacate, doar 2% dintre suferinzii de anorexie accepta sa se trateze.
Anorexia: cauze
Cauzele care produc anorexia nu au fost decat recent descoperite. Se pare ca tulburarea comportamentului alimentar este determinata de o serie multipla de factori. In cele ce urmeaza iti prezentam care sunt factorii ce favorizeaza aparitia anorexiei.
Factori genetici in anorexie
Se pare ca una dintre cauzele care induc anorexia ar fi personalitatea individului. Persoanele care sunt perfectioniste sau au tendinte de anxietate sau depresie sunt predispuse la anorexie. De asemenea, anorexia se poate mosteni in familie. Femeile care au o ruda care a suferit de anorexie sunt mult mai supuse riscului de a deveni anorexici.
Factori psihologici in anorexie
Anorexia este declansata de factori psihologici. O mare parte dintre femeile care au fost abuzate emotional sau sexual se pot confrunta cu o tulbarare a comportamentului alimentar. Si femeile care se simt coplesite de anumite probleme sunt supuse riscului de a deveni anorexice.
Factori sociali care influenteaza aparitia anorexiei
Tulburarea comportamentului alimentar poate fi cauzata si de modelele impuse de societatea in care traim. Femeile se simt presate sa aiba o silueta zvelta pentru a se integra in societate. La aceste concluzii s-a ajuns in urma unui studiu realizat recent. Pentru o anumita perioada femeile din insula Fiji au avut ocazia sa priveasca productiile televiziunilor din vest. Inainte de a privi acele emisiuni, foarte putine femei sufereau de tulburari ale comportamentului alimentar. Dupa cateva luni in care au vizionat acele programe, numarul celor care sufereau de anorexie a crescut foarte mult.
Anorexia: simptome
Cel mai evident simptom al anorexiei este refuzul persoanei in cauza de a se hrani. Anorexia este insotita si de schimbari majore de comportament, precum depresia si tendinta de a se izola. Anorexicii au o imagine distorsionata despre sine, pentru ca se considera prea grasi chiar si atunci cand sunt slabi. Multi dintre ei obisnuiesc sa se cantareasca si sa se uite foarte des in oglinda. Paradoxal, mancarea devine foarte importanta pentru anorexici. De regula acestia obisnuiesc sa citeasca foarte multe carti de bucate, sa colectioneze retete si sa priveasca imagini cu diverse mancaruri pentru a-si potoli foamea. Foarte multi anorexici insista sa gateasca pentru familiile lor, desi niciodata nu accepta sa manance ceea ce au preparat. Anorexicii citesc cu atentie etichetele alimentelor si evita sa consume mancarurile care contin grasimi. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta boala se straduie din rasputeri sa-si ascunda tulburarile comportamentului alimentar. Acestia consuma de obicei alimente care contin foarte putine calorii, precum: salata verde, morcovii sau sucurile dietetice. In plus, anorexicii recurg la modalitati ciudate de a servi masa: isi taie alimentele in bucati mici sau le aranjeaza in anumite feluri.
Laxative si pastile de slabit
Printre simptomele anorexiei se numara si practici ciudate de pierdere in greutate. De exemplu, anorexicii fac foarte multe exercitii fizice, pentru scapa de caloriile acumulate in timpul unei mese. Daca nu reusesc sa faca numarul stabilit de exercitii, acestia se vor simti foarte vinovati. Multi anorexici apeleaza la laxative sau pastile de slabit pentru a mai scapa de cateva kilograme. In unele cazuri, anorexicii vomita dupa ce au mancat sau mesteca mancarea si apoi o arunca.
Anorexicii au tendinta de a deveni depresivi, dar inca nu se stie daca aceasta depresie este cauzata de anorexie sau este doar unul dintre simpotomele acestei boli. Pentru a-si exterioriza trairile, unii anorexici obisnuiesc sa tipe sau devin isterici. In cazurile extreme, acestia pot recurge la automutilari sau apeleaza la consumul de alcool sau droguri. Anorexicii tind sa devina obsedati de perfectiune.
Comportamentul in anorexie
Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot fi depistate daca le este analizat cu atentie comportamentul. Acestea se cantaresc foarte des, au parul si unghiile fragile, iar tenul este mereu palid. Adeseori incep sa cheleasca, iar pielea le este deshidratata. Corpul le este acoperit de un strat fin de par, care apare ca o reactie a organismului de a se incalzi. Toate aceste simptome sunt semne clare ale anorexiei cronice si trebuie luate in serios. Toate persoanele care se confrunta cu aceste simptome ar trebui sa consulte un medic.
Anorexia: complicatii
Efectele anorexiei sunt drastice. Daca nu este tratata, anorexia poate provoca moartea pacientului!
In cele ce urmeaza iti prezentam doar cateva dintre efectele pe care anorexia le poate avea asupra organismului tau:
- osteoporoza
- dereglari ale menstruatie
- infetilitate
- esofagul, stomacul si dintii sunt distruse
- sangerari anale
Cum se trateaza anorexia
Tratamentul anorexiei se poate intinde pe o perioada lunga de timp, dar da rezultate. Mai mult de 60% dintre anorexicii care accepta sa se trateze reusesc sa revina la un mod sanatos de viata. Altii 20% se vor insanatosi, dar vor fi nevoiti sa continue tratamentul pentru a nu se confrunta din nou cu tulburari ale comportamentului alimentar.
Primul pas al tratamentului pune accent pe vindecarea organismului. In aceasta perioada se va incerca sa se imbunatateasca comportamentul alimentar al pacientului si sa se ajunga la o greutate normala. Din pacate, multi anorexici refuza tratamentul. De inadata ce comportamentul alimentar a revenit la normalitate se va incerca recuperarea psihologica a pacientului. Adesea se recurge la terapia comportamentului cognitiv pentru a "restaura" imaginea distorsionata pe care pacientul o are despre sine. Terapia in grup este de asemenea benefica pentru anorexici. In timpul tratamentului, anorexicii vor dori sa recurga si la o medicamentatie cu antidepresive. Acest tratament poate grabi recuperarea pacientului.
Ajutor pentru persoanele cu anorexie
De regula, tratamentul anorexiei poate dura cel putin 5 ani. Totusi rezultatele merita orice efort. Persoanele vindecate au afirmat ca sunt mai fericite decat ar fi crezut vreodata ca s-ar putea simti. Foarte multi pacienti revin la un mod de viata sanatos si nu manifesta tendinte de a redeveni anorexici.
Daca esti anorexica sau cunosti vreo persoana care sufera de aceasta afectiuni, trebuie neaparat sa ceri ajutor! Anorexia poate fi vindecata! Iti oferim o lista de persoane cu care poti discuta daca te confrunti cu aceasta problema:
- daca ai o criza, mergi neaparat la cel mai apropiat spital
- dicuta cu medicul de familie. Nu trebuie sa-ti fie rusine, pentru ca medicul respectiv intelege gravitatea acestei afectiuni
- daca esti inca la scoala, mergi la cabinetul scolar sau la medicul de familie pentru a cere ajutor.
Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul.
Spune si tu NU MASURII ZERO!
Intra pe forum si discuta cu noi acest subiect:
"Fata perfecta" varianta actuala - un sac de oase, Promovarea bulimiei si anorexiei