Asimilam suficient calciu daca diminuam lactatele (si implicit branzeturile? Exista suficient calciu intr-o alimentatie echilibrata, dar fara lactate (preponderent proaspete), in special pentru femeile de peste 50 de ani cu risc crescut de
osteoporoza?
Calciul se gaseste intr-o cantitate suficienta intr-o alimentatie echilibrata. Exista calciu din plin in toate alimentele, in special in apa de baut. Recomandarea de a consuma multe lactate pentru a ne satisface nevoiele este fara fundament stiintific. Este doar un argument de marketing conceput in urma cu peste 50 de ani de catre producatorii de lapte, care a fost sustinut pana acum si de complezenta naiva a cadrelor medicale. Studiile epidemiologice pe care le-am avut la dispozitie sunt categorice:
osteoporoza este cvasi-existenta si la populatiile care nu consuma lactate in mod traditional. A fost cazul Japoniei in urma cu mult timp. Contrar, tari precum Finlada care au cei mai multi consumatori de lactate din lume, au si cele mai multe cazuri de
osteoporoza si diabet juvenil. Branzeturile afanate sunt pe deplin sustinute in cadrul metodei Montignac.