Sunteti in categorie: Sanatate

Diagnostic: cancer uterin

Singura metoda de depistare a cancerului de col uterin este biopsia endometriala. Unii medici sunt de parere ca femeile care iau medicamente care contin estrogen ar trebui sa-si faca anul cate o biopsie. Acelasi lucru ar trebui sa faca si femeile care iau Tamoxifen. Testul Papanicolau nu este relevant pentru depistarea cancerului de col uterin, desi au fost si situatii cand aceasta procedura s-a dovedit de ajutor. Daca testul Papanicolau demonstreaza ca o femeie la menopauza are celule endometriale, atunci persoana in cauza trebuie sa-si faca neaparat o biopsie, pentru ca ar putea avea cancer de col uterin.

Diagnosticul de cancer de col uterin
Diagnosticul de cancer de col uterin se pune dupa ce s-a facut o biopsie endometriala, o bisterectomie sau uneori numai dupa o hiserectomie. Important este ca orice sangerare postmenstruala sa fie tratata cu maxima seriozitate. Din fericire, sangerarile anormale apar inca de cand cancerul uterin este in faza incipienta, astfel ca este indicat sa mergi la medic imediat ce au aparut primele semne de anormalitate. Trei sferturi dintre cazurile de cancer uterin sunt diagnosticate cand sunt inca intr-un stadiu incipient. Tocmai de aceea se inregistreaza putine decese din cauza acestui tip de cancer.

Stadiile cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin este impartit in mai multe stadii in functie de ce fel de interventie chirurgicala este necesara. Iata care sunt stadiile cancerului uterin.
Stadiul I: cancerul a cuprins doar mucoasa uterina
- stadiul IA: peretele uterin nu este afectat de cancer
- stadiul IB: mai putin de o jumatate din peretele uterin este afectat de cancer
- stadiul IC: mai mult de o jumatate din peretele uterin este afectata de cancer
Stadiul II: cancerul s-a extins si in colul uterin
- stadiul IIA: cancerul a cuprins o mica parte din colul uterin
- stadiul IIB: cancerul a afectat aproape tot colul uterin
Stadiul III: cancerul s-a extins dincolo de uter
- stadiul IIIA: cancerul a afectat si ovarele
- stadiul IIIB: cancerul s-a extins pana in vagin
- stadiul IIIC: cancerul s-a extins spre peretele pelvin
Stadiul IV: cancerul metastazic
- stadiul IVA: cancerul a cuprins rectul si vezica urinara
- stadiul IVB: cancerul s-a extins in abdomen
In plus, aceste stadii de cancer sunt clasificate pe trei grade. Pentru a se putea diagnostica stadiul corect se vor examina: uterul, trompele uterine si ovarele, precum si zona pelviana. Daca este vorba de unul dintre cazurile grave de cancer se va recurge la hiserectomie.

Citeste mai multe despre cancerul uterin

 

Sursa: Diagnostic: cancer uterin