Cancerul uterin
Publicat: 02.03.2007
Etichete:
Uterul este organul pelvic care sustine sarcina si care sangereaza in fiecare perioada menstruala. Cervixul este partea uterului fixata deasupra vaginului. Marimea normala a uterului este cam cat o lamaie. El este impartit in 3. Masa uterului este formata dintr-un muschi neted si formeaza un perete uterin subtire. Interiorul uterului este “captusit” cu epiteliu glandular care este sustinut de stroma endometriala. Impreuna, captuseala glandulara si stroma endometriala sunt privite ca endometrul uterului, care este sensibil hormonal si care se schimba in timpul ciclului menstrual si al sarcinii.
Tipuri de cancer uterin
Fiecare dintre aceste trei parti este expusa la cancer. Muschii fini ai cancerului sunt numiti leiomiosarcomari. De asemenea, exista si o tumoare benigna a muschiului neted numita leiomioma. Numele comun pentru aceasta tumoare benigna este miom sau fibra. Stroma endometriala poate fi afectata de o varietate de cancere clasificate drept sarcome. Captuseala glandulara este expusa adenocarcinomarii. 95% din cazurile de cancer uterin sunt adenocarcinomate, datorate captuselii. Termenul de “cancer uterin” se refera de obicei la aceste adenocarcinomate.
Adenocarcinomele sunt gradate, adica bine diferentiate, ceea ce inseamna ca ele sunt usor de identificat ca fiind originare din tesutul glandular si au structuri glandulare usor identificabile. Gradul III reprezinta o diferentiere putin observabila, cu pierdere de structuri glandulare. Ele sunt doar cancer solid. Cancerul de gradul II este mai des intalnit. Cancerul de gradul I se comporta cel mai bine, pe cand cel de gradul III cel mai rau.
Exista schimbari premaligne care apar in captuseala uterului. Acestea sunt de obicei rezultatul unei stimulari excesive a glandelor endometriale de catre un exces de influenta a estrogenului sau prolagenului. Pot aparea deopotriva la femei tinere care nu ovuleaza regulat si la femei mai in varsta care sunt obeze.
Aceste schimbari sunt numite hiperplazii endometriale si sunt diagnosticate de obicei prin biopsie. Nu sunt cancere, dar sunt foarte des tratate apelandu-se la histerectomie. Pot fi tratate de asemenea prin terapie cu progesteron. Daca apar la o femeie tanara, aceasta va suferi cu siguranta de infertilitate, datorita ovulatiei neregulate sau nefrecvente. In aceste cazuri, tratamentul este bazat pe medicamente care produc ovulatia. Daca ovulezi, nu vei mai avea nevoie de stimulare cu estrogeni, pentru ca trec prin faza in care corpul produce progesteron datorita ciclului menstrual. Daca ramai gravida, atunci si hiperplazia va regresa. Pentru cele mai multe femei, solutia este insa histerectomia.
Factori de risc pentru adenocarcinom uterin
Varsta este un important factor de risc. Cele mai expuse riscului de a face adenocarcinom uterin sunt femeile care au ajuns la menopauza. De asemenea aceasta afectiune este influentata si de nivelul estrogenului din organism. Estrogenul este un hormon produs de ovare. Ovarele, stimulate de glanda pituitara au mai multe functii. Mai intai, glanada pituitara stimuleaza ovarele sa dezvolte un ovul. Chiar daca femeia se confrunta cu o problema care nu-i permite sa ovuleze, ovarele nu vor inceta sa produca estrogen. In aceasta situatie excesul de estrogen va afecta glanda endometriala si astfel apare riscul de cancer. Femeile care sunt la menopauza si din diferite motive iau medicamente care contin estrogen sunt supuse riscului de a dezvolta adenocarcinom uterin. Tocmai de aceea acestora li se recomanda sa ia si medicamente care contin progesteron.
Obezitatea este un alt factor de risc. Femeile supraponderale care au ajuns la menopauza au un nivel ridicat de estrogen deoarece tesutul adipos transforma celelalte chimicale din organism in estrogen. Femeile care iau Tamoxifen pentru a trata cancerul de san sunt supuse riscului de a face adenocarcinom uterin, pentru ca acest medicament contine estrogen.
In caz ca organismului i se ofera posibilitatea de a creste nivelul progesteronului, atunci scade riscul de a aparea acest tip de cancer. In timpul sarcinii nivelul de progesteron creste astfel ca femeile care au nascut mai multi copii sunt mult mai putin supuse riscului de a face adenocarcinom uterin. Si femeile care au luat anticonceptionale pentru o perioada mai lunga de timp au sanse mai mici de a se confrunta cu acest tip de cancer. Anticonceptionalele contin mai mult progesteron decat estrogen. Daca organismul are un nivel ridicat de progesteron dupa o perioada mai lunga de timp mucoasa uterina se subtiaza.
Simptome ale cancerului uterin
Printre cele mai frecvente simptome ale cancerului uterin se numara sangerarile anormale. Orice femeie la menopauza care sangereaza este suspecta de cancer uterin. Singura modalitate prin care se poate pune un diagnostic este sa se faca o biopsie prin care sa se ia o putin din mucoasa uterina. Aceasta procedura se poate realiza cu sau fara anestezie. O alternativa la biopsie ar fi procedura D&C si bisterectomia. Indiferent de procedura important este sa se afle cauza acelei sangerari anormale. Testul Papanicolau nu poate oferi informatii concludente despre interiorul uterului si de aceea nu este recomandat intr-o asemenea situatie. Orice sangerare care apare in perioada de menopauza trebuie tratata cu maxima seriozitate. In unele cazuri poate fi facut si un test cu ultrasunete pentru a se evalua grosimea mucoasei uterine. Aceasta procedura este o alternativa la biopsie pentru femeile in varsta care sufera si de alte afectiuni.
Citeste mai multe despre:
Metode de depistare ale cancerului uterin
Diagnosticul de cancer uterin
Stadiile cancerului uterin
Tratamentul in cancer uterin
Prognoza in cancerul uterin
Cum de cele mai multe ori cancerul este diagnosticat intr-un stadiu primar, majoritatea pacientelor se pot vindeca. Totusi, aceasta boala implica aceleasi riscuri ca orice tip de cancer. De regula, cancerul recidiveaza in primii doi ani dupa operatie. Daca in cinci nu se manifesta niciun semn de recidiva, atunci pacientul este considerat vindecat.
Procentul de supravietuire dupa o perioada de cinci ani dupa ce cancerul uterin a fost operat:
- stadiul I: 80%
- stadiul II: 65%
- stadiul III: 30%
- stadiul IV: 10%
Pacientele care au fost operate de cancer uterin de stadiu I si gradul I supravietuiesc in procent de 95%.
Important este ca niciodata sa nu ignori sangerarile postmenstruale, ci sa-ti faci cat mai repede un control medical. Trebuie sa te asiguri ca respectivele sangerari nu sunt un semnal de alarma pentru un cancer uterin.
Dictionar
Adenocarcinom = tumoare canceroasa epiteliala, cu punct de plecare intr-o glanda
Endometru = mucoasa uterina.
Glanda pituitara = hipofiza
Histerectomie= indepartare pe cale chirurgicala a uterului.
Hiperplazie, hiperplazii = creştere excesiva a unui tesut, datorita inmultirii rapide a celulelor. Menopauza = fenomen fiziologic complex, care consta in incetarea definitiva a menstruatiei la femei, ca urmare a incetarii functiei ovariene.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Cancerul uterin

Comentarii postate (2)
laura florea - 17/07/2012
in urma testului papanicolau,medicul meu ginecolog mi a spus ca am cancer,care de fapt nu e ;chiar cancer;si trebuie sa ma operez,pt ca e de gradulIII,nu stiu ce sa cred,nu stiu ce sa zic...
Mirela - 22/02/2014
In legatura cu medicamentele care contin estrogeni si astfel cresc riscul aparitiei cancerului : din pacate putini medici cunosc faptul ca planta numita SALVIE , folosita in medicina naturista pentru probleme digestive , contine fitoestrogeni , pe siteurile naturiste i se face multa reclama , fara a se specifica la contraindicatii decat " alergie la salvie "! Este inclusa in majoritatea ceaiurilor pentru diabet , (are un efect hipoglicemiant slab )iar doamnele diabetice care consuma asemenea ceaiuri cu salvie nu stiu la ce riscuri se expun . Inainte de a consuma asemenea ceaiuri cu salvie, ar fi indicat sa consultati un medic ginecolog care sa aiba si ceva cunostiinte de fitoterapie ...
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Sanatate

Importanta dezinfectarii forfecutelor, clestilor pentru cuticule si a altor ustensile pentru manichiura
In domeniul frumusetii si ingrijirii personale,...
Cele mai citite
Cariera

Confesiunile Tinnei, o tanara care lucreaza la un studio de videochat: "Am devenit o alta persoana!"
Desi videochatul este inca un domeniu controver...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails