Sunteti in categorie: Gastronomie

Aluat frantuzesc

Vrei sa faci un strudel cu mere, de exemplu si ai dori sa aflu cum se face acasa un aluat frantuzesc? eLady.ro iti vine in ajutor.

Ingrediente pentru aluat frantuzesc:

  • 500 g faina alba
  • 1 lingurita rasa sare
  • 1 lingura zahar
  • 400 g unt rece
  • 250 g apa rece
  • 1 dusca otet bun
  • faina pentru intins aluatul

Cum se face aluatul frantuzesc
Se cerne faina si se amesteca cu sarea si zaharul. Se face o gramajoara cu o gaura in mijloc. Untul se taie cuburele® si se pune pe marginea gaurii (sus). Apa si otetul se toarna in gaura. Se incepe framantatul, din exterior spre interior. Se tot ia la framantat si aluatul care s-a prins de fund. Din cand in cand, cand aluatul e foarte lipicios, se mai presara putina faina peste el.
Cand aluatul poate sta intr-o forma nu se mai framanta.
Se face un paralipiped care se intinde cu sucitorul. Acuma urmeaza partea dureroasa: bucata asta de aluat trebuie "turata", sa-i dam 5 ture simple, adica: se intinde aluatul cu sucitorul si se impatureste in 3. Iar se intinde cu sucitorul, iar se impatureste. Dupa ce-am impaturit si intins aluatul de 3 ori se da (impaturit) la frigider 30 minute (se poate economisi timp daca se pune aluatul la congelator 10 minute).
Se mai tureaza de doua ori si se da iar impaturit la frigider, cel mai bine peste noapte.
Unii spun ca-i mai bine de tourat dublu, altii ca o data simplu, dupa aceea dublu.
Se intinde cu sucitorul numai intr-un sens, dinspre noi.
Pentru a obtine o grosime anume se folosesc niste fasii de cartoane de grosimea dorita care se pun de-o parte si alta a aluatului (ca o rama, dar numai in stanga si dreapta).

Cum se pastreaza aluatul frantuzesc
Pastrare in frigider: 3 pana la 4 zile. Se imparte aluatul in 3 bucati intinse egale si se impacheteaza bine (fara aer) in folie de plastic sau de aluminiu.
Pastrare in congelator: se impacheteaza la fel ca pentru frigider, dar in punga pentru congelator. Se ia din congelator cu 24 de ore inainte de a fi folosit si se lasa in frigider la decongelat. Se tureaza de doua ori si se mai lasa in frigider o ora dupa aceea.
Copyright © Kalua
Reproducerea strict interzisa!

 

 

Sursa: Aluat frantuzesc