Sunteti in categorie: Gastronomie

Scutecele Domnului

Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, Scutecele Domnului, turte de craciun, pelicutele domnului, cum se fac turtele de craciun, cum se fac scutecele de craciun
In Ajun de Craciun, dupa ce casa este sfintita si preotul a plecat, mai toate familile din Dobrogea se aseaza la masa si se maninca "Scutecele Domnului". Obiceiul exista si in Moldova, insa dulcele poarta numele de "turte de Craciun".
"Scutecele Domnului" sunt o prajitura simpla care se face numai cu ocazia Nasterii Domnului si se mananca in Ajunul Craciunului, fiind o prajitura de post.

Ingrediente pentru "scutece":
- faina
- sare
- apa
- ulei

Ingrediente pentru umplutura turte de Craciun
- miez de nuca sfaramat
- zahar
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- vanilie

Cum se prepara "Scutecele Domnului"
Se intind foi subtiri din aluat de piine, care se coc mai apoi pe o plita intinsa.
Cine nu are timp poate folosi si foi de placinta gata preparate, cumparate.
In loc de plita, foile se pot usca, una cite una, intr-o tigaie de teflon incinsa.
Cand foile sint gata acestea se inmoaie (obiceiul spune ca acest lucru trebuie facut in seara dinaintea Ajunului) in apa indulcita in care s-a pus si un strop de esenta de vanilie.
Intr-un castron se face un amestec de miez de nuca macinata, zahar, coaja de lamiie si portocala rasa pe razatoarea mica.
Acest amestec se presara peste foi: o foaie, nuca cu mirodenii, inca o foaie, inca un rind de nuca.
"Scutecele" se lasa sa se patrunda bine de arome si se taie in romburi.
Craciun fericit!

 

Sursa: Scutecele Domnului