
Saganaki (σαγανάκι) este un fel de mancare greceasca care are ca ingredient de baza branza. Saganaki se prepara fiert sau la cuptor.
Cuvantul saganaki este un diminutiv pentru
sagani, o tigaie cu doua manere, excat ca tigaiele spaniole pentru paella. Sagani provine din cuvantul turcesc "sahan".
Ce fel de branza se foloseste la saganakiPentru a gati o reteta greceasca de saganaki ai nevoie de una dintre urmatoarele de feluri de branza:
- Kefalograviera
- Kasseri (cascaval)
- Kefalotyri (urda)
- Feta (telemea din lapte de oaie si capra)
Branza care se foloseste de obicei este, de obicei, kefalograviera, Kasseri, Kefalotyri sau Feta.
Exista mai multe feluri de saganaki: saganaki cu creveti (γαρίδες σαγανάκι), saganaki cu midii/scoici (μύδια σαγανάκι), care se bazeaza pe branza Feta si includ un sos de rosii picant. Se mai gateste in Grecia si saganaki cu rechin neted (Γαλεός σαγανάκι) si sagakani cu ciuperci (Σαγανάκι μανιτάρια).
Iti prezentam mai multe retete de saganaki: