Sunteti in categorie: Sanatate

Solarul produce cancer de piele

solarcancerOrganizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat de curand ca  toate avertizarile lansate de catre dermatologi de multa vreme au la baza un pericol real: da, bronzatul artificial a devenit principala cauza a aparitiei cancerului de piele. Daca in Maria Britanie, de exemplu, oamenii sunt avertizati ca solarul reprezinta un pericol urias si cabinetele din Regatul Unit sunt controlate la sange, la noi nu se intampla asa. In Marea Britanie fiecare salon care ofera servicii de bronzat artificial este obligat sa afiseze in scris toate riscurile la care se expun clientii. La noi sunt doar promotii.

Bronzul la salon, bilet catre cancerul de piele
Nu mai putin de un numar de 20 de experti din mai multe tari a confirmat ca razele ultraviolete emise de aparatele de bronzare artificiala din saloane sunt mult mai periculoase decat se estima la creerea acestora. Specialistii  sunt de parere ca bronzul la solar este moarte sigura.
Riscul aparitiei unei forme de cancer de piele din cauza solarului este real de la primele sedinte si tinerii sunt cu 75% mai expusi.
Ca sa va faceti o idee cat mai aproape de realitate, solarul a ajuns sa fie considerat la fel de nociv pentru organism precum fumatul, arsenicul sau azbestul. Alternativa este ca daca e musai sa fim bronzate, atunci cel mai bine apelam la autobronzante.

cancer piele solar ultravioleteNu e o joaca! Solarul este periculos!
Desi aparute relativ recent in Romania, saloanele de bronzat au inregistrat oun numar mare de clientela doritoare de bronzare rapida. Dar la fel de mult a crescut si numarul cazurilor de cancer de piele. In Germania, de exemplu, numarul bolnavilor de cancer de piele este mai crescut acum cu 50% in randul persoanelor de pana in 39 de ani. In aceeasi tara, in jur de 14 milioane de tineri sunt ubisnuiti sa mearga la solar, iar peste 3,5 milioane dintre ei folosesc solarul inca de la varsta de 10 ani.

Ce ne mai ofera bronzul la solar: Imbatranire, pete si cancer de piele
Specialistii spun ca expunerea la solar doar pentru doua minute, eset echivalenta cu expunerea neprotejata la soare pe parcursul unui intreg an.
Solarele produc doua tipuri de radiatii ultraviolete: UVA si UVB. Radiatiile UVA patrund in straturile profunde ale pielii si sunt legate de riscul aparitiei cancerului, in timp ce radiatiile UVB ne afecteaza pielea la suprafata si sunt responsabile pentru producerea de melanina, substanta care ne aduce bronzul.  Dar ambele feluri de raze provoaca imbatranirea pielii si duc la aparitia prematura a ridurilor.
Suntem avertizate ca expunerea la radiatiile emise de solar duce la imbatranirea tenului, la aparitia unor pete insetetice si a unui aspect bolnavicios al pielii si la aparitia cancerului.

 

Sursa: Solarul produce cancer de piele