Va aflati in:

Articole / Sanatate

Cancerul de piele

Publicat: 29.07.2009

cancerul de piele, simptome cancer piele, melanom, cum se manifesta cancerul de piele, ce este cancerul de piele, cum se depisteaza cancerul de piele, cum se trateaza cancerul de piele, cum ne ferim de cancerul de piele

Depistarea in stadiu precoce a unei alunite poate contribui la evitarea unor neplaceri, de tipul cancerului de piele, care pot avea consecinte pe viata. In cazul in care nu evolueaza normal, alunitele se pot dezvolta in melanoame, forma de cancer de piele. In fiecare an, numai in Franta apar aproximativ 8.000 de cazuri noi de melanom. Principalii factori de risc sunt ultravioletele, ereditatea si tipul de piele. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare, cu atat aceasta este mai fragila. In afara de aceasta predispozitie, cel mai important factor de risc este expunerea la radiatiile ultraviolete. O singura baie de soare puternica sau expunerea la solar poate favoriza aparitia unui melanom cativa ani mai tarziu. Primii 15 ani de viata sunt critici in acest sens.
In 80% dintre cazuri melanomul apare pe o piele normala si in 20% din cazuri acesta se dezvolta dintr-o alunita deja existenta care isi schimba aspectul. Orice alunita care apare pe piele trebuie aratata unui dermatolog.

Simptomele cancerelor de piele
Simptomele sunt urmatoarele: alunita isi schimba culoarea sau capata mai multe nuante, isi schimba forma sau textura, marginile ei devin neregulate, isi schimba dimensiunea, sangereaza, este dureroasa, este asociata cu senzatii de mancarime sau arsuri. Alunitele trebuie supravegheate, mai ales cele de pe spate unde sunt mai putin vizibile. Sunt recomandate fotografii ale spatelui pentru a supraveghea evolutia melanomului.
Doar un diagnostic precoce permite administrarea unui tratament adecvat care sa rezolve problema. Daca diagnosticul este pus tarziu, exista riscul de recidiva. Din contra, daca melanomul este depistat in faza incipienta, exista 90% sanse de vindecare.

Cancer de piele: Melanomul
Melanomul este o forma de cancer care isi are originea in celulele pielii producatoare de pigment, melanocitele. Desi alte tipuri de cancer de piele sunt mai raspandite, melanomul malign este cel mai agresiv. Acest fel de cancer al pielii poate sa fie complet vindecat in cazul in care este tratat si depistat in stadiile incipiente, atunci cand este localizat doar la nivelul pielii. Daca depistarea este tardiva, melanomul malign poate dezvolta metastaza (se raspandeste la distanta) prin intermediul sangelui sau al limfei in celelalte organe ale corpului sau in oase, in acest caz, vindecarea fiind aproape imposibila.

Cum sa prevenim aparitia unui cancer de piele
Cea mai importanta masura care poate fi luata impotriva aparitiei oricarei boli este prevenirea. Specialistii au publicat in Jurnalul American al Academiei de Dermatologie principalii factori de risc care favorizeaza aparitia melanomului:
- absenta unui control dermatologic regulat;
- istoric al cancerului de piele (rude care au avut cancer de piele);
- varsta mai mare de 50 de ani;
- schimbari care apar la o alunita.
- expunerea la solar
Un studiu a demonstrat ca persoanele la care s-au descoperit patru sau cinci dintre factorii de risc reprezinta mai putin de 6% din populatia generala. Dintre acestea, 14 % sunt predispuse la dezvoltarea acestui tip de cancer.
Recomandarea specialistilor este ca persoanele (chiar si cele care nu prezinta risc ridicat) sa se prezinte la specialist, pentru un control regulat al pielii, aceasta analiza trebuind sa cuprinda si pielea capului, spatele, palmele si talpile, melanomul malign putand sa se dezvolte si in aceste regiuni.

Semne ale melanomului malign
Pacientul trebuie sa se prezinte pentru control la medicul dermatolog in cazul in care observa unul dintre urmatoarele semne:
  • Asimetrie: o jumatate de alunita sau tumora cutanata nu se suprapune cu cealalta jumatate;
  • Margini neregulate, crestate sau patate;
  • Pigmentare neuniforma, umbrele de cafeniu, maro si negru fiind prezente; liniutele rosii, albe si albastre sunt adaugate aspectului de pete de culoare; modificarea distributiei culorilor, in special raspandirea culorii de la marginea alunitei pe pielea din jur;
  • Cresterea in diametru a unei alunite mai mare decat 6 mm sau orice crestere importanta intr-o perioada scurta de timp;
  • Invazia in profunzime a unei alunite, inaltarea ei;
  • Roseata, tumefierea sau aparitia de pete mici de culoare in jurul alunitei;
  • Senzatiile de mancarime, arsura sau furnicatura
  • Consistenta friabila, moale, cu bucati care se rup usor.
De asemenea, tinerii care folosesc solarul pentru bronzare artificiala sunt predispusi aparitiei melanomului, specialistii americani declarand ca folosirea solarului pentru bronzarea artificiala este la fel de daunatoare pielii ca si radiatia soarelui. Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat ca toate semnalele de alarma trase de catre dermatologi de ani buni au la baza un pericol real: da, bronzatul artificial la solar a devenit principala cauza a aparitiei cancerului de piele.
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Sanatate

Raceala si gripa - simptome si tratamente naturale

Daca sunteti in cautare de tratamente naturale ...

Sanatate

Miopia - cea mai frecventa afectiune oculara la copii

Miopia este cea mai frecventa afectiune oculara...

Celebs & Style

Fergie este gravida

E oficial, Fergie este insarcinata! Cantareata...

Cultura

Viata Sfantului Nectarie Taumaturgul

Inainte de a fi sfant, Necatarie Taumaturgul (...

Cultura

Iubita locotenentului francez

John Fowles: Iubita locotenentului francezAparu...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.