Ce este depresia? Probabil te-ai intrebat de multe ori. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le stii despre depresie. Depresia este in crestere printre locuitorii planetei, desi abia incepem sa intelegem efectele sau asupra sanatatii mentale si cum ar trebui sa ne ferim de ea.
Aflati mai multe despre depresie
Tristetea nu este depresie
Esti trista cand ti-e dor de cineva. Ai depresie cand pierzi 20 de kilograme din cauza ca nu mananci si nu te dai jos din pat doua saptamani.
Daca simti dezamagire si regret periodic, daca nu ai chef sa mergi la serviciu sau sa pierzi somnul unei nopti, este normal si natural sa te simti trista. Dar depresia este diferita si clar definita. Primul criteriu include modificarea somnului normal, pierderea energiei, autoapreciere scazuta si aparitia si insistenta asupra gandurilor sinucigase. Persoanele depresive au unele simptome pentru perioade prelungite (doua saptamani, poate mai mult), pana in punctul in care rutina functionala este in primejdie.
Persoanele depresive au un sistem imunitar mai vulnerabil
Depresia este o forma de stress, si s-a demonstarat ca stress-ul creste posibilitatea unei imbolnaviri. Acesta este unul dintre cele mai clare exemple ale impactului mintii asupra sanatatii corpului. Poate asa se explica si de ce atatea persoane varstnice deprimate in urma pierderii partenerului decedeaza la numai cateva luni in care au fost singuri.
Depresia maniaca este mai mult decat un caz de depresie.
Neintelegerea bipolara, cunoscuta si sub numele de depresie maniaca, este caracterizara de oscilatii, de la manii energetice incredibil de mari la catatonice reduse. Starile tind sa se schimbe in functie de anotimp si uneori pot fi tratate cu un stabilizator cum este litiul. Genetica joaca un rol semnificant in susceptibilitate si un procent variabil de oameni cu aceasta boala sunt mult mai inteligenti.
Schimbarea dietei si a stilului de viata pot duce la aceleasi rezultate si medicamentele administrate contra depresiei.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca depresia rezulta in urma unei dereglari in a neuro-transmiterii (in cadrul chimicalelor care transmit mesajele intre celulele nervoase si creier). Unii oameni pot corecta deficitul cu ajutorul proteinelor, dietelor cu cat mai putini carbohidrati, reducerea stress-ului si exercitii. Lumina soarelui este de asemenea o metoda verificata. Pastilele impotriva depresiei rezolva problema pe cale sintetica.
Femeile sunt de doua ori mai expuse la depresii decat barbatii
In urma unui studiu realizat in noiembrie 2005, primul de acest gen, s-a aflat ca 8% dintre americani – aproximativ 17 milioane de adulti – merg la Asociata Americana de Psihiatrie din cauza depresiei. De doua ori mai multe femei au vorbit despre depresii episodice, iar 70% dintre ele au cautat ajutor specializat (in comparatie cu 52% de barbati).