Depresia, o boala inselatoare
Publicat: 09.07.2006
Si, ca o orice boala, depresia are nevoie de tratament specializat.
Prin acest articol, ELady.ro iti ofera informatii de ordin general concepute sa te ajute, sa te puna in garda si sa te ajute sa lupti cu depresia.
Cauzele depresiei
Depresia nu are o singura cauza. De cele mai multe ori ea apare dintr-o combinatie de stari de fapt. Chiar este posibil sa nu ai habar ca te-a afectat. Totusi, indiferent care i-ar fi cauzele, depresia este mai mult decat o stare psihica. Ea este corelata cu schimbari ale functiilor creierului si in stransa legatura cu un dezechilibru al unor tipuri de produsi chimici care duc semnale catre creier si nervi. Acesti produsi chimici se numesc neurotransmitatori. O serie de factori implicati in paritie depresiei sunt:
Factori genetici. Genetica joaca un rol important part in aparitia depresiei. Depresia poate exista intr-o anume familie de generatii intregi.
Traume si stres. Lucruri precum probleme financiare, ruperea unei relatii, moartea cuiva drag pot cauza depresia. Poti deveni depresiva dupa o serie de schimbari in viata ta, schimbari produse de schimbarea locului de munca, a scolii, terminarea perioadei de studentie sau chiar dupa casatorie...
Personalitate pesimista. Oamenii care au o impresie proasta despre propria persoana sau privesc viata intr-o maniera negativa sunt mult mai expusi riscului de a deveni depresivi. Aceste trasaturi ale personalitatii pot fi cauzele unei depresii mai usoare, numite distemie.
Starea de sanatate. Probleme medicale serioase, precum bolile de inima severe, cancerul sau infectia cu HIV (SIDA) pot contribui in buna masaura la aparitia starii de depresie, datorita slabiciunii psihice si a stresului la care este supusa o persoana afectata de aceste boli. Depresia poate inrautati lucrurile, de vreme ce inrautatesc starea de sanatate, a sistemului imunitar si pot face ca lupta cu boala sa fie mult mai greu de dus. In unele cazuri, depresia poate fi produsa chiar de unele medicamente menite sa imbunatateasca starea de sanatate.
Alte afectiuni psihice. Alte afectiuni psihice, precum anxietatea, anorexia, bulimia, schizofrenia sau abuzul de medicamente sau chiar droguri de mare risc pot fi cauzele depresiei.
Distimia este o alta dereglare. Oamenii simt o forma mai blanda de depresie pentru cateva zile sau pentru cel putin doi ani!
Simptomele depresiei sunt diferite. Ele pot include depresie timpurie, depresie postnatala si dereglare bipolara.
Dereglarea afectiva temporara prezinta simptome regasite in orice episod de depresie.
Depresia postnatala (Depresia Postpartum) este un tip de depresie care apare la femeile care au nascut recent. De obicei se manifesta in primele luni dupa nastere, insa poate aparea si la un an. Simptomele sunt aceleasi ca si intr-o depresie obisnuita. Deseori, depresiile postnatale interfereaza cu abilitatea mamei de a mentine legatura cu noul nascut. Este foarte important sa ceri ajutor daca treci prin asemenea situatii. Depresia postnatala este diferita de senzatiile din primele zile si care se rezolva de la sine.
Cine poate fi afectat de depresie?
Desi depresia te poate face sa te simti singura, 16% dintre americani o vor experimenta pe parcursul vietii. Depresia poate afecta pe oricine, insa variaza in functie de varsta si gen.
Femeile sunt de doua ori mai expuse decat barbatii. Riscul mai mare este prezent din cauza schimbarilor hormonale aduse de pubertate, ciclu menstrual, menopauza si sarcina.
Barbatii. Desi riscul la care sunt expusi este mai mic, barbatii sunt cel mai putin diagnosticati si un numar extrem de mic cere ajutor. Se poate ca ei sa prezinte semnele tipice unei depresii, dar prefera sa fie nervosi si ostili sau sa isi mascheze starea prin consum exagerat de alcool si droguri. Sinuciderea este riscul cel mai mare; numarul barbatilor care recurg la acest act disperat este de patru ori mai mare decat cel al femeilor.
Persoanele in varsta: din cauza pierderii unei persoane dragi sau din cauza ca locuiesc singuri. Ei pot deveni bolnavi din punct de vedere fizic si nu mai pot fi ca in tinerete. Aceste schimbari pot duce la depresie. Familia poate pune schimbarile pe seama imbatranirii si multi oameni in varsta nu vor sa discute despre sentimentele lor. Ca rezultat, putine persoane in varsta primesc ajutor specializat.
Ajuta-te singura sa lupti cu depresia
Fiecare zi va fi o lupta atunci cand suferi de depresie. Terapia si grija medicilor sunt pasi importanti in recuperare. Dar poti sa faci si tu cateva lucruri pentru tine:
Recunoaste simptomele timpurii. Este important sa recunosti si sa mergi la un medic pentru diagnosticarea depresiei. Riscul unei alte depresii va scadea. Daca pretinzi ca problema nu exista, ea se va inrautati. De cine incerci de fapt sa te ascunzi? In ptimul rand iti faci rau tie! Gandeste-te la evenimentele care te-au adus intr-o stare asemanatoare.
Stabileste-ti teluri reale. S-ar putea sa te simti epuizata de tot ce ar trebui facut acasa si la serviciu. Nu fi prea dura cu tine! Aminteste-ti ca depresia este o boala si ca nu este de joaca. Stabileste-ti scopuri reale, usor de realizat pentru a te reincardra in rutina zilnica.
Fa ce iti place. Chiar daca nu ai chef, gaseste-ti timp pentru ceea ce iti place. Intalneste-te cu prietenii. Mergeti la o plimbare, la un film. Reia un hobby uitat de cativa ani.
Lasa deciziile importante pentru cand vei vedea iar lumea in nuante de roz. De vreme ce depresia iti poate zugravi lumea in nuante inchise, te sfatuim sa amani deciziile importante, de exemplu renuntarea la job.
Evita alcoolul. Desi ai putea crede ca te poate ajuta, alcoolul iti poate accentua depresia. Oamenii care sufera de depresie sunt expusi unui risc mare de a dezvolta probleme de abuz de substante. In plus, alcoolul interactioneaza cu multe antidepresive.
Fa sport. Este din ce in ce mai evident ca exercitiile ajuta in cazul depresiei. Gaseste o activitate pe care o faci cu placere si incepe usor. Treptat, incearca sa ajungi la 20-30 de minute de exercitii, trei patru zile pe saptamana!
Discuta pe forum despre depresie si cum sa lupti impotriva ei.
Sursa: Elady.ro - Ce este Depresia

Comentarii postate (1)
VERONICA FLORENTINA - 01/08/2008
acest articol explica foarte bine ce este depresia si te poate ajuta foarte mult
Adauga un comentariu pentru acest articol.
Vezi toate
comentariile
Sanatate

5 retete delicioase de sucuri naturale pentru sanatatea organismului
Sucurile naturale au o multime de beneficii pen...
Cele mai citite
Casa si Gradina

Anul 2020 va aduce o criza imobiliara?
Dupa ce perioada 2008-2013 a fost una dezavanta...
Casa si Gradina

5 metode de a crea un decor placut in gradina
Intotdeauna mi-am dorit un decor de vis in grad...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails