
Dintre toate retetele de sos de ciocolata pe care le-am degustat noi de-a lungul anilor, aceasta reteta de sos de ciocolata este de departe este favorita absoluta. Am descoperit-o cu ani in urma, cand ne-a trebuit un sos de ciocolata care sa fie bogat, gros, lucios, dar neincarcat de unt sau amidon.
Aceasta reteta de sos de ciocolata poate fi folosita pentru a imbunatati o multime de dulciuri, de la inghetata,
prajitura neagra cu cafea si sos de ciocolata, biscuti, piscoturi, pandispanuri, torturi de orice fel, profiterol, briose, eclere, budinca de vanilie, clatite,
pancakes, banane prajite sau caramelizate, capsune sau fructe de padure, cirese, mere sau pere coapte in cuptor, bezele... Si lista ar putea continua la nesfarsit! Ca sa nu mai spunem ca in dupa-amiazile cand tanjesti dupa ceva dulce sau ciocolatos, este de ajuns sa bagi o lingurita in borcan ca sa iti ostoiesti pofta!Iata deci reteta eLady pentru cel mai bun sos de ciocolata pe care l-ai gustat vreodata!
Reteta de sos de ciocolata: Ingrediente pentru aproximativ 2 cani si jumatate
- 250 ml de apa
- 100 g de zahar
- 160 g sirop de fructoza, nectar de agave sau glucoza ( gasesti la standurile de produse dietetice din supermarketuri)
- 75 g praf de cacao neindulcita (de preferinta olandeza)
- 55 g ciocolata amaruie sau demidulce, tocat fin
- un praf de sare
Cum pregatesti reteta de sos de ciocolata
Intr-o cratita medie, amestecati mpreuna apa zaharul, siropul de porumb, un praf mic de sare si pudra de cacao.
Aduceti ametecul la foerbere, la foc mediu. Dupa ce a inceput sa se fiarba si sa faca basici luaticratita de pe foc si turnati cicolata parunita, amemestecand pana la topirea completa si omogenizarea sosului de ciocolata.
Reteta de sos de ciocolata neagra
Pentru a obtine reteta de sos de ciocolata neagra, inlocuieste pudra de cacao normala cu pudra de cacao neagra si foloseste ciocolata cu 70% cacao.
Reteta de sos de ciocolata cu chili
Preparati sosul de ciocolata neagra (vezi mai sus) si adauga un praf de chili (ardei iute maruntit).
Reteta de sos de ciocolata cu lichior sau cognac
Adauga 2-3 lingurite de lichior Tia Maria sau Kahlua sau cognac de calitate peste sosul la temperatura camerei si vei obtine un sos de ciocolata cu lichior sau cognac absolut delicios.
Reteta de sos de ciocolata light
Inlocuieste cntitatea de smantana din reteta de baza de sos de ciocolata cu iaurt si siropul de glucoza cu indulcitor lichid pentru diabetici si asa vei obtine un sos de ciocolata light.
Sfat: Inainte de folosire, lasa sosul de ciocolata sa stea timp de cateva ore la frigider inainte de servire, lucru care va face sa se ingroase un pic sosul de ciocolata
Pastrare: Pastreaza sosul de ciocolata intr-un recipient inchis ermetic in frigider timp de pana la 10 zile. Incalzeste un pic inainte de servire.