
Iti plac castravetii murati in otet? Si noua! La nebunie! Problema este ca in comert nu gasim intotdeauna castraveti murati care sa nu fie nici prea acri, nici prea dulci, nici prea moi... Asa ca mai bine ii punem noi, acasa! Plus ca iesim mult mai ieftin! Ai vazut si tu cat costa un banal borcan cu casraveti in otet, asa ca e timpul sa vezi cum se fac! Iata reteta de castraveti in otet propusa (si testata, evident!) de eLady! O sa vezi ca e simpla ca "buna ziua"! A, si sa stii ca nu se strica, castravetii in otet facuti dupa reteta eLady rezista lejer si doi-trei ani! Insa sunt atat de buni, ca nu vor ramane atata timp in camara ta! Pur si simplu nu au cum!
Ingrediente (proportii) pentru reteta de castraveti in otet - 5 kg de castraveti cat mai mici si cat mai drepti (cornichon)
- 1 litru otet
- 2 litri de apa
- 18-20 linguri zahar
- 3 linguri de sare neiodata
- 50 grame de boabe de piper negru
- 50 grame de boabe de mustar
- crengute si inflorescente de marar
- rondele de ceapa
- rondele de morcov
Cum se face reteta de castraveti murati in otet pentru iarna
Alege castravetii mici, proaspeti si cat mai tari si spala-i bine de praf si inlatura de pe ei orice impuritate.
Intr-o oala de 8 litri pune apa, otetul, sarea, zaharul, boabele de mustar si de piper. Da lichidul in clocot. Cand lichidul clocoteste, da focul la mic. Pune castravetii la oparit pentru 1-2 minute (pana isi schimba culoarea din verde inchis in kaki).
Scoate imediat castravetii intr-o tava, sa se racoreasca si repeta procedeul pana ii oparesti pe toti. Inchide focul si lasa lichidul sa se mai raceasca nitel.
Aseaza castravetii in borcane, avand grija sa pui si rondele de morcov si ceapa si palarii si bete de marar uscat. Inghesuie-i bine, fara sa ii rupi insa.
Cand ai terminat de umplut borcanele, toarna lichidul peste castraveti.
Inchide bine de tot borcanele cu capace, acopera-le intr-o patura si lasa-le sa se raceasca. Depoziteaza apoi borcanele in camara.
Cea mai simpla si mai rapida reteta de castraveti murati in otet!
Smecherie: Nu arunca lichidul ramas! Pune-l rece intr-o sticla bine inchisa, in frigider.
Il poti folosi intr-o alta zi daca vrei sa pui
gogosari in otet sau
conopida murata!
Pofta buna!