Sunteti in categorie: Gastronomie

Crepes Suzette

Retete de desert, retete fine, retete spectaculoase, retete gustoase, retete care impresioneaza, retete frantuzesti, deserturi frantuzesti, retete clasice, retete de dulciuri, retete pentru ocazii, retete festive, reteta de Crepes Suzette, clatite Suzette
Reteta de crepes Suzette este, poate, regina neincoronata a deserturilor frantuzesti retro si pe buna dreptate, pentru ca reteta de Crepes Souzette este absolut delicioasa! Crêpe Suzette este un desert frantuzesc pe baza de clatite si sos de unt Suzette, un sos din zahar caramelizat, unt, suc de portocale sau mandarine, stins cu lichior Grand Marnier sau de Curaçao. Reteta de crepes Suzette este spactaculoasa pentru ca se servste flambata, chiar inainte de a fi consumata. Originea acetui desert parfumat , crepes Souztte, este controversata. Unii spun ca reteta a fost creata din greseala de ajutor de bucatar de doar 14 ani, Henri Charpentier in 1895. Altii afirma ca reteta a fost numita dupa actrita frantuzoaica Suzanne Reichenberg, al carei nume de scena era Suzette. Care este adevarul, nu stim, insa ce stim cu siguranta este ca reteta de crepes Suzette este delicioasa! Haideti sa vedem impreuna cum se fac clatitele Suzette!

Reteta de crepes Suzette: Ingrediente
- sucul de la 2 portocale
- coaja rasa fin de la o portocala
- 8 felii de portocala curatate de coaja si resturile albe
- 175 grame de unt
- 75 grame de zahar pudra
- 8 clatite
- 80 ml Grand Marnier (sau Cointreau sau triplu sec sau lichior de portocale facut in casa)

Reteta de crepes Suzette: Cum se fac
Toarna sucul de portocale intr-o tigaie si adauga coaja de portocala, untul si zaharul. Da focul la mare pana ajunge la punctul de fierbere, apoi da la un foc mic si lasa sa se faca pentru inca 10-15 minute, pana cand sosul devine ca un sirop.
Impatureste clatitele in sferturi, punand 2 felii de portocala in fiecare si apoi aranjeaza-le intr-un platou mare, rezistent termic, intr-un model circular si aseaza-le usor in evantai, unele peste altele
Toarna siropul cald peste clatite si apoi incalziti-le usor prin timp de maxim 2 minute la foc mic in cuptorul incins. Nu spala tigaia, ai nevoie imediat de ea.
Incalzeste lichior de portocale pe care l-au ales in tigaia goala in care ai facut sosul Cand clatitele s-au incalzit, se toarna peste ele lichiorul, se stinge lumina si se aprind cu un chibirit, pentru a fi flambate. Se cosnuma imediat. Pofta buna!

 

Sursa: Crepes Suzette