
Gusoasa si usor acrisoara, varza murata este folosita in moduri diferite si usor asemanatoare in toata Europa si nu numai. Varza murata se consuma de obicei ca atare, ca salata de iarna sau pentru prepararea altor mancaruri precum varza calita sau
sarmale de varza de post sau
sarmale de varza cu carne, ori pentru delicioasele placintele ca pe vremea bunicii, varzari. Varza calita este o mancare care se face de obicei iarna, insotita de carnati, carne afumata sau simpla de porc, costita ori alte feluri de afumaturi.
Pentru ca suntem in post, va prezentam reteta de varza calita de post. Reteta de varza calita de post este foarte usoara, ieftina, satioasa si este o reteta de mancare de post pentru incepatori.
Reteta de varza calita de post: Ingrediente
- 1 kg de varza murata, fara cotor
- 2 linguri de pasta de tomate desfacute intr-o cana de apa
- 1 lingurita de boia dulce de ardei (optional)
- 1 lingura raza de cimbru uscat
- 100 ml ulei vegetal
Reteta de varza calita de post: Cum se face
Varza murata de pune in apa rece peste noapte daca este prea sarata. Se scoate, se storarce si se taie fideluta.
Intr-o tava se pune varza murata taiata. Intr-o cana punem pasta de tomate, boiaua si cimbrul si adaugam apa incet, mestecand. Turnam peste varza. Daca mai este nevoie, mai aadaugam apa - varza trebuie sa fie acoperita de lichid in intregime,
Turnam si uleiul, amestecam si bagam la cuptor la 180°C pentru doua ore- doua ore si jumatate, Din cand in cand scoatem tava din cuptor si mai amestcam. Varza calita de post este gata cand varza s-a facut, apa s-a evaoportat si varza incepe sa se caramelizeze (fara a fi arsa!)
Se mananca cu mamaliga sau paine. Merge si un ardei iute, murat sau proaspat.
Pofta buna!