Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Sarmalute in foi de varza acra

Publicat: 07.11.2007

reteta de sarmale, cum se fac sarmalele de varza acra, sarmale in varza murata, retete de sarmale, sarmalute moldovenesti,m sarmale dobrogene, retete traditionale, retete de Craciun, reteta de sarmale de varza acra, sarmale in varza murata


Marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, Craciunul, este sarbatoarea asteptata de toti romanii. Cei mici sunt cei mai nerabdatori, deoarece isi asteapta rasplata pentru tot anul. Il asteapta pe Mos Craciun incarcat cu cadouri. Aceasta sarbatoare are traditiile specifice ei: brazi, colindatori, cadouri, bucarie, mancaruri traditionale romanesti. Bucataresele se intrec pe ele in a gati care mai de care mancaruri mai gustoase, mai spectaculoase.
Dupa postul Craciunului, perioada de infranare atat trupeasca cat si spirituala, dezlegarea la mancarea de dulce aduce dupa sine numeroase mancaruri din carne de porc si dulciuri de sarbatoare. Craciunul este o sarbatoare de casa, prilej in care se aduna toata familia la masa, asa ca bucatele trebuie sa fie pe alese.
Sub nicio forma nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun sarmalele (in foi de vita sau de varza), toba, carnatii, piftia si cozonacul. Cu trecerea anilor, pe langa aceste bunatati gospodinele noastre au inceput sa mai adauge pe masa si salata de boeuf, care se pare a devenit si ea o reteta culinara traditionala, insa mai mult pentru revelion decat pentru Craciun.  eLady.ro vine in ajutorul gospodinelor care sunt la inceput de drum si nu au foarte multa experienta cu o reteta de sarmalute in foi de varza, ca la Macin, in Dobrogea.

Reteta dobrogeana: Ingrediente pentru sarmale de varza
- 1 kg carne macra de porc tocata
- o varza murata mare si cu frunzele intregi
- 100 grame orez
- un morov mediu
- doua cepe marisoare tocate mic
- un pumn de marar si patrunjel tocate marunt
- ulei
- sare
- piper
-3 oua
- pasta de tomate

Reteta dobrogeana: Cum se fac sarmalutele in foi de varza murata (acra)
Se ia o varza murata mare, se desfac foile, se spala, se desareaza, se curata de vinele tari si groase. Ce nu merge de umplut se toaca pentru pus la fundul cratitei, la fiert. Umplutura se face dintr-un kg de carne tocata de porc, amestecata cu 2 cepe marunt. Se ia o cescuta de orez si se spala. Se pune intr-o tigaie cu ceapa si morcovul dat pe razatoarea foarte mica si se dau in unda. Se amesteca toata carnea tocata cu amestecul de ceapa, orez si morcov calite si racorite si se mai pune piper. Se mesteca bine, se pune si patrunjelul si marararul tocate mic, ouale intregi si sare dupa gust si se mesteca vartos. Atentie mare la sare, pentru ca varza va avea mai mult ca sigur un mic surplus. Se lasa sa se odihneasca umplutura o ora si se gusta. Daca este sarata, mai adaugati putina carne tocata. Retineti ca umplutura pentru sarmalele in frunza de varza murata trebuie sa fie usor nesarata.
Apoi se umplu foile de varza, se ruleaza si se infunda la capete (nu foarte strans, deoarece se mai umfla si orezul). Se fierb sarmalele intr- o oala cu fundul destul de gros.
Puneti pe fund varza tocata (cea cu vine mari sau foi rupte ramase dupa alegerea foilor pentru sarmale).
Daca vreti, puteti adauga si un strat de felii de costita sau de sorici afumat, apoi aranjati un strat de varza tocata, apoi puneti primul strat de sarmale.
Faceti asa pana se umple oala. Deasupra acoperiti cu doua, trei frunze de varza. Amestecati 4 linguri de pasta de tomate cu apa si turnati cu grija peste sarmale. Adaugati apa si 3 linguri de ulei, pana se acopera sarmalele, insa fara a umple oala. Puneti peste ele o farfurie de piarta cu fundul in sus si apasati. In acest fel, sarmalele nu se vor lai umfla cand dau in fiert ca sa va murdareasca aragazul si nici nu isi vor strica forma. Dati la fiert sau la cuptor la foc mic. Sarmalele vor fi gata intr-un interval de 3-5 ore. Verificati cratita periodic, sa nu ramana sarmalele fara lichid.
Dupa ce sunt fierte, se poate bea un paharut mic de tuica sau rachiu si se mananca sarmalele cu mamaliguta, smantana, ardei iute si un vin rosu.
Secret: Sarmalele devin si mai bune la gust daca dupa ce le faci, le dai la rece si le consumi abia dupa 2 zile.
Secretul sarmalelor delicioase: Puneti la fundul oalei, dupa primul strat de varza, cateva tulpini uscate de marar, iar inainte de ultimul strat de varza, cateva crengute de cimbru.
O reteta de Nina Bragaru

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

TOP 3 prajituri racoritoare pentru sezonul de vara

Vara este, în general, sezonul cel mai pr...

Gastronomie

Salata de ciuperci in stil Olivier

O reteta pe care o facea mama in copilaria mea....

Celebs & Style

Top 5 religii in voga la Hollywood

Iisus sau Allah, Buddha sau Shiva? Cine a spus ...

Sanatate

Sapte beneficii ale consumului de cafea

Cafeaua este, cu siguranta, una dintre cele mai...

Sanatate

Povestea COVID-19

China: Dupa ceva ezitari ale savantilor sindro...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum alegi tinuta de nasa pentru nunta

Ti s-a propus sa fii nasa, insa nu stii ce tinuta este potrivita pentru acest eveniment? Trebuie sa ai in vedere ca nasii sunt cei mai importanti in cadrul unei nunti, dupa miri, bineinteles. Astfel, toate privirile vor fi atintite asupra ta. Iata cateva modele de rochii de seara