
Post sau nu, toti am mancat inca din copilarie tocana de cartofi. O mancare simpla, gustoasa si daca stii sa o faci, si aspectuoasa, banala si ieftina tocana de cartofi are un gust dumnezeiesc, care ne aminteste de bunici. Iata cum sa faci o delicioasa (si aspectuoasa!) mancare de cartofi. O reteta de post /vegan simpla si usoara ca "buna-ziua!"
Tocana de cartofi de post: Ingrediente
- o ceapa medie
- un morcov mititel
- 1 kg de cartofi
- cca 8-10 linguri de ulei vegetal
- ardei gras, kapia sau chiar gogosar, taiaiti cubulete mici
- 2 linguri cu varf de pasta de tomate
- 1 lingurita de cimbru uscat
- 3 catei de usturoi curatati si taiati bucatele
- 1/2 lingurita de zahar
- sare dupa gust
- piper rasnit proaspat, in farfurie
- patrunjel si marar verde
Tocana de cartofi de post: Cum se face
Tai o ceapa si un morcov mititel. Cureti cartofii si ii tai pe lung, in felii groase (wedges) si ii speli. Pui uleiul intr-o cratita cu ceapa, morcovul si amesteci un pic cat sa se naduseasca, nu sa se prajeasca. Apoi pui cartofii si 2-3 catei de usturoi taiat mic, amesteci si lasi vreo 2-3 minute. Dupa asta, torni peste toate apa clocotita - mai multa, sa sara cam cu 3 cm de nivelul cartofilor.
Pui si o lingurita de cimbru uscat. Si un pic de sare. Lasi sa fiarba la foc mic. Dupa vreo 20-25 de minute adaugi ardeii taiat mititel (kapia, ardei gras galben, ce ai - ardeii dau dulceata). Lasi sa scada si apoi pui pasta de tomate si 1/2 lingurita de zahar- zaharul taie aciditatea rosiilor. Mai lasi un pic sa scada si e gata. Ca sa iti iasa tocana frumoasa si aspectuoasa, smecheria e sa nu mesteci in ea, sa nu se rupa cartofii, ci sa ramana felii frumoase, intregi. La sfarsit pui marar si patrunjel verde si inchizi aragazul. In farfuriei rasnesti si putin piper negru.
Tocana de cartofi de post se mananca cu castraveti murati de vara, in saramura sau cu orice muratura ai la indemana. Pofta buna!