![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#151
|
Musafir ![]() |
Roxanica (IMG:style_emoticons/default/322.gif) Poate ma invrednicesc si eu intr-o buna zi sa fac o prajitura de-asta pe o tema. (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif)
Hai sa va arat oaia mea: (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/oaiefrisca.jpg) Dupa ce-am vazut prin dulap niste ornamente de ciocolata care expira in curand: (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/cuornamentcioco.jpg) Si felie: (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/felie.jpg) Culoarea e cam exotica, a trebuit sa fac pozele fara blitz. |
|
|
roxanica10 |
![]()
Post
#152
|
Musafir ![]() |
Ce oita draguta ai facut kalua! Banuiesc ca nu-i conforma, nu?
In ultima vreme am devenit f apropiata de d-na Mimi si in curand o sa-i cer reteta la tortul asta si o sa ti-o livrez intr-un PM. E nasol ca ea acum e detasata la Lido sa invete fetele tinere sa faca prajituri...dar imi spunea ca nu prea au vreo sansa sa invete...ea are 25 de ani experienta in spate si tot mai invata. E o f mare criza in Romania de bucatari experimentati. Majoritatea pleaca afara. |
|
|
![]()
Post
#153
|
|
Contaminat ![]() Group: Contaminat Posts: 2 Joined: 24-April 07 Member No.: 1,534 ![]() |
ce bine arata rulada kalua.o sa prestez si eu zilele astea. (IMG:style_emoticons/default/322.gif)
|
|
|
![]()
Post
#154
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
kalua tu chiar ai facut o oaie dragutica (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ... io am facut-o DE oaie (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
ok. uite Prajitura cu foi de napolitana Blat: 9 albusuri se bat spuma cu putina zeama de lamaie si 1 pahar de zahar. Se adauga 1 pahar de faina, nuci rumenite in cuptor si taiate bucatele, rahat cuburi (n-am avut) sau stafide (nici). Se amesteca foarte incet si se toarna in tava 'tapetata' cu hartie cerata si unsa cu unt sau ulei. Se coace la foc potrivit Crema 9 gabenusuri + 1 pahar zahar+100 ml lapte se tin pe foc in bain marie pana se ingroasa. Se lasa la racit. 250g unt se bat spuma cu 2-3 plicuri z vanilat sau esenta de migdale sau de fistic (nu stiu cum sunt ultimele 2). Cele 2 compozotii se amesteca, rezulta o crema cu aspect de maioneza. Se monteaza ca in poza: foaie de napolitana, crema, pandispan alb, crema, foaie. Se pune la presat si se taie a 2-a zi Comentarii: reteta originala pe unde vedeti pahar era cu `cana`deci va folositi si de ochiometru si de marimea tavii. Ideal ar fi sa va reuseasca blatul cu mai putina faina ca gustul predominant sa fie de bezea nu de pandispan Cam asta e (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/nplt.jpg) |
|
|
divi2007 |
![]()
Post
#155
|
Musafir ![]() |
BACLAVA
Ingrediente: 1 pachet foi de placinta , 150g margarina , 250g miez de nuca macinat , 1 lingurita scortisoara , 200g zahar , 120g miere , 200ml apa , esenta de vanilie sau rom. Preparare: Foile se impart in 3 parti egale. Nucile macinate se amesteca cu scortisoara si se impart in 2 parti egale. Se incalzeste margarina la foc pana se topeste . Se unge o tava cu ulei , se aseaza o foaie in tava , se unge cu margarina topita si tot asa pana se termina prima treime de foi . Peste foi se pune amestecul de nuci si scortisoara. Se aseaza peste nuci foile (a doua treime) repetand operatia facuta prima data . Se presara a doua jumatate de nuci macinate. Se pun foile ramase ,se ung cu margarina topita si se da la frigider acoperita cu o folie timp de 30-40 min.Se scoate din frigider si se portioneaza dupa preferinta. Se da la cuptor 20-25 min pana se rumeneste frumos. Intre timp se face siropul.Se amesteca apa cu zaharul intr-o craticioara la foc mic. Dupa ce au dat in fiert se adauga mierea , lasand compozitia sa dea din nou in fiert. Dupa ce a inceput sa fiarba se stinge focul si se adauga vanilia sau romul. Se toarna siropul fierbinte peste bacalvaua scoasa din cuptor. Se lasa sa-si traga siropul si se serveste rece. asta e reteta am luat o de pe un site (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#156
|
Musafir ![]() |
reteta pe care o folosesc eu
QUOTE("sis-mis") BAKLAVA ingrediente: - 1/2 kg foi pentru placinta (cat mai subtiri) - 400 g nuca - 1 kg zahar in cubulete (eu am pus 800 g) - 1/2 l apa - 200 ml ulei (eu am folosit ~ 150 ml) - o lamaie, un betisor de vanila (sau pliculet de zahar vanilat, sau cateva picaturi de esenta) pentru "tirt": in cazurile obisnuite se poate folosi pesmet (~80-100 g) in loc de tirt, dar cazuri mai speciale merita sa facem un mic efort in plus ca sa iasa baklava mai faina - 2 galbenusi ~ 20 g unt ~ 60 g faina se freaca unt cu faina ca sa se obtin faramaituri si apoi se amesteca cu galbenusi ca sa se obtine o "mingiuta" apoi se da pe razatoare ca sa se obtine "tirt", iar nuca se pregateste 1/2 macinata (tocata) si 1/2 taiata cu cutit (se poate toca toata, dar e mai fain daca se taie) nuca si tirt se amesteca uniform se pregateste mai departe un vas patrat (dar traditional de folosea rotund, asa facea si bunica mea asa ca si mie mi a placut sa fac asa pentru ocazia asta) se unge usr cu ulei si se pune 2-3 foi pt. placinta. fiecare foaie trebuie stropita oblogatoriu cu ulei (altfel se lipesc una de celalta ce pare urat si la gust si la vazut); dupa se pune un start subtire de amestecul ala de nuca si tirt (sau pesmet) asta se repeta pana nu se termina nuca si foi de placinta. nu uitati sa stropiti fiecare foaie cu ului, indeferent in straturi puneti cate doi foi sau numai una. ultimul stat terminati iar cu 2-3 foi (stropite fiecare cu ulei) Inainte de coacere baklava trebuie taiata in forma romboidala (daca e tava patrata, iese mai bine, in una rotunda sunt multe "colturi" ) se coace la ~ 180 C aproximativ 1 h (adica pana nu devine roscata la suprafata) introtimp se pregateste siropul (din cel 1 kg de zahar) zahar (se poate folosi si zahar cristal obisnuit, dar cel din cubulete de zahar e mai fain), apa (in reteta e 1/2 l dar eu pun cam 700 ml), vanila si lamaie taiata se pune pe foc si se incalzeste pana la fierbere cand baklava se scoate din cuptor, siropul trebuie sa fie fierbinte (este important). se toarna peste baklava atent (cel mai bine cu ajutorul unui polonic). se scutura usor ca sa se dezlipeasca de fund iar siropul sa patrunde peste tot. dupa ce s-a racit total este bumna de mancat P.S. am uitat un detaliu important: tava neaparat trebuie sa fie emailata (sau de alt material inoxidabil: inox, sticla, ceramica), deoarece fier obisnuit face ca baklava sa devine neagra si apoi arata tare urat eu am testat reteta si este nemaipomenita; am pus pesmet in loc de amestecul ala "tirt" ca nu aveam timp. am invitat autoarea pe aici, sper sa treaca (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) in ceea ce priveste prajiturile, e maestra! |
|
|
![]()
Post
#157
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
kalua |
![]()
Post
#158
|
Musafir ![]() |
Eu stiu si asa am si facut intotdeauna ca siropul trebuie sa fie rece cand se toarna pe baclavaua fierbinte, abia scoasa din cuptor. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
Incercati sa ungeti foile cu unt topit racit in loc de ulei. (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif) Iar margarina tineti-o cat mai departe de bucatarie, indiferent de ce gatiti! (IMG:style_emoticons/default/mad.gif) Tort cu capsuni Blatul este cremsnitul fals al lui h (jumatate de cantitati) facut intr-o forma rotunda. Cand s-a racit cat de cat l-am uns sus cu niste dulceata de capsuni infierbantata (daca aveti cuptor cu microunde, in el puteti infierbanta-o). Pus capsunile. Glazura aia gelatinoasa am preparat-o cu dulceata de capsuni in loc de zahar si am turnat-o pe deasupra. Vreau sa va spun ca tortul pe care l-am dus la serviciu s-a topit instantaneu, n-a durat nici cinci minute si a fost gata. Iar reteta trebuie s-o dau la toate persoanele care fac prajituri. (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/tort_caps_taiat.jpg) |
|
|
fortelady |
![]()
Post
#159
|
Musafir ![]() |
Iar margarina tineti-o cat mai departe de bucatarie, indiferent de ce gatiti! (IMG:style_emoticons/default/mad.gif) votez cu asta. e oribila (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) asa ca anectoda off topic (iertare) maica-mea nu e mare fan unt. nici margarina. dar accepta faptul ca folosesc untul la gatit (il prefer de departe in prajituri, de multe ori inlocui si uleiul cu unt) si nu face mofturi la prajitorile mele. eee.... odata am ramas in pana de unt. am gasit o jumatate de pachet de margarina (Adus de vecina, ca i-am dat unt si ea ne-a adus margarina in loc...) si am pus in prajitura- nu cred ca au fost mai mult de 2 lingurite. fac eu prajitura, o tai, familionu' vine sa manance... maica-mea incepe sa se strambe: "stiii ... nu ca nu e buna, da' untu ala are un gust cam ciudat, ca uite, se simte in prajitura". m-a luat rasul rau de tot, ea saraca nu intelegea... pana la urma i-am zis de ce i se pare gustul ciudat - ca pusesem un pic de margarina. am si aruncat-o atunci din frigider. acuma, maica-mea e mare fan unt, da' numa anumite marci... |
|
|
divi2007 |
![]()
Post
#160
|
Musafir ![]() |
asta este baclavaua facuta de mine si my sister, avand in vedere ca am facut o pt prima data arata acceptabil zic eu, (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) siropul in schimb mi a creat ceva probleme (IMG:style_emoticons/default/sleep.gif) dar pana la urma am reusit la gust e super am taiat o patrat ca romburi nu stiu, pana la urma am facut reteta Dianei
(IMG:http://i149.photobucket.com/albums/s68/divi2007/Imag050.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 5th May 2025 - 01:10 AM |
|