Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de baclava

Publicat: 21.09.2009

Reteta de baclava, Retete de baclavale, cum se face baclavaua, cum se fac baclavalele cum se face baclavaua, cum se fac baclavalele cum se face baclavaua, cum se fac baclavalele Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, Reteta de baclava, Retete de baclavale, cum se face baclavaua, cum se fac baclavalele

Baclavaua este un un produs dulce patiserie regasit in multe bucatarii ale tarirlor fostului Imperiu Otoman, in Grecia unde poarta numele de Mπακλαβάς, dar si in tarile arabe si iraniene.
Baclavaua este o prajitura facuta din straturi de foi subtiri, ca cele de placinta care se gasesc in comert umpluta cu nuca macinata si uneori si cu fistic. Baclavalele sunt insiropate cu miere de albine sau chiar sirop din zahar, aromatizat cu scortisoara, cuisoare si nucsoara. Noi, eLady.ro , avem placerea sa va prezentam o veche reteta de baclavale din Dobrogea.

Ingrediente pentru reteta de baclava
500 de grame de nuca macinata (se poate pune si mai mult daca ne place si se poate adauga si fistic macinat; nu se pun alte feluri de miezuri.
- scortisoara intreaga (cateva bucatele destul de mari)
- scortisoara praf (1 lingurita)
- cuisoare intregi (10 bucati)
- cuisoare macinate ( 1/3 lingurita)
- un praf nucsoara macinata
- 1,2 kg zahar
- 1 l apa - o lingura zeama de lamaie proaspat stors
- un pachet de foi subtiri de placinta din comert (500g)
- ulei sau unt pentru uns foile
- apa de trandafiri (optional)

Cum se face reteta de baclava
Nuca macinata se amesteca cu scortisoara praf si cu praful de cuisoare si cu cel de nucsoara. Se adauga cca 300 g zahar si se amesteca bine.
Se ia o tava care se unge cu ulei. Se desface pachetul de foi. Fiecare foaie de unge cu ulei pe ambele parti. Primul strat e alcatuit din 3-4 foi (acest strat de baclava este situat la baza prajiturii si trebuie sa fie mai gros).
Se pune un strat din amestecul de nuca cu zahar si mirodenii.
Atentie, nu se pune mult, ci cat sa acopere foaia cat de cat. Se reia operatiunea pana se termina foile sau compozitia de nuca (depinde de dimensiunile tavii).
Deasupra trebuie sa fie obligatoriu 2 foi.

Cum se taie baclavaua
Se taie prajitura cruda in patratele sau romburi (romburile sint mai aspectuoase) de cca 5-6 cm pe latura.
Se da la cuptorul preinclazit la foc mediu spre mic pina cand baclavaua se rumeneste frumos. Separat se face siropul din restul de zahar, zeama de lamiie si cuisoarele intregi cu scortisoara intreaga. Se fierbe. Cine isi permite poate adauga miere de albine. Siropul trebuie sa fie inchegat, nu apos.
La nevoie se mai adauga zahar (nu tot zaharul e la fel de dulce si uneori trebuie pus mai mult).
Cand baclavaua este rumenita se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine.
Se stropeste cu apa de trandafiri, daca avem. Apa de trandafiri si apa de portocale se gasesc de obicei la magazilele arabesti.
Siropul se toarna fiebinte peste baclavaua rece, dupa ce s-au "pescuit" din el cuisoarele si scortisoara mare.
Iar daca vrei sa faci economie de timp, poti pune siropul rece pe baclavaua fierbinte, abia scoasa din cuptor. Este cam acelasi lucru.
Atentie! Nu turnati siropul peste prajitura fierbinte pentru ca se incruzeste!

Nota: Adaosul de gris sau de pesmet din baclava e o "gaselnita" a epocii apuse de "inmultire" a compozitiei prajiturilor de cofetarie, cand nuca mai pleca acasa la cofetari, laolalta cu zaharul dat pe cartela.
Reteta de baclava turceasca (greceasca/ arabeasca) nu contine sub nici un motiv pesmet sau gris umflat. Nici romul nu e asa cunoscut in bucataria orientala din care provine baclavaua, e mai cunoscut in cea frantuzeasca. Nici vanilia nu se pune in baclava. Bacalavaua e un dulce oriental, bazat pe foaie, miezuri de nuca si fistic si arome orientale.
Reteta din Dobrogea a turcoaicei Akîlea, Allah al ei sa o odihneasca.

Consemnata de Nina Popa, Macin, Tulcea

Nota (4 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 2.

Comentarii postate (2)
ana - 22/05/2010

de mult caut o reteta originala de baclava sper sa iasa ca cea pe care am mancato in grecia daca iese asa cu foi crocante o sa revin cu un comentariu va pup

Mihai - 24/03/2012

Suna mult mai bine decat altele pe care le-am incercat si nu mi-au placut / iesit. Multumesc pentru reteta si, cand e timp, revin cu un comentariu.

Gastronomie

Supa-crema simpla de dovleac

Exista multe variante de supa-crema de dovleac,...

Gastronomie

Dovleac copt cu arome marocane

E vremea dovlecilor. Dovleacul (bostanul) este ...

Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar

Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...

Sanatate

Ce este halitoza si de ce este important sa o tratezi?

Una din cele mai neplacute afectiuni la nivel o...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...