![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
A facut fiica-mea tortul de clatite cu cacao al Leei, o nebunie pufoasa. Pun mai tarziu poze la topicul cu pricina, chiar daca i-au mai alunecat unele clatite si nu arata extraordinar. Mr. kalua i-a zis copilului ca de-acum nu mai are voie sa faca clatite normale (si alea ii ies excelent), ci numai tort dintr-asta, ca-i prea bun.
Saru' mana de reteta, Leea! Muffins cu afine 12 bucati 200g faina alba 1 lingurita coaja rasa de lamaie netratata chimic 1 lingurita praf de copt 120g zahar 100g unt 125ml lapte 2 oua 250g afine proaspete sau de la borcan Se amesteca faina cu zaharul, coaja de lamaie si praful de copt si se face o gaura in mijloc. Untul se topeste ori pe plita la foc mic, ori in cuptorul cu microunde la putini watti, se lasa putin la racit, apoi se bate cu telul cu laptele si ouale (nu mult, numai atat cat sa se amestece). Se pune lichidul in gaura fainii si se amesteca cu o lingura, nici aici nu foarte mult. Afinele se scurg de suc. Se pun hartiii in forma de muffin si in fiecare se pune o lingura de aluat, apoi se presara o lingurita plina de afine, iar o lingura de aluat, iar o lingurita de afine. Se dau la cuptorul preincalzit (200°C) 25 minute. Muffins cu fructe 200 g capsuni proaspete sau congelate (se pot inlocui si cu fructe de padure proaspete ori congelate sau cirese, visine din borcan) 280 g faina 2 lingurite praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu o priza sare 2 oua 100 g zahar 1 plic zahar vanilat 100 g unt 150 g iaurt 100 g smantana Capsunile proaspete se taie in bucatele. Cele congelate nu se decongeleaza. Se amesteca faina cu praful de copt, sarea si cu bicarbonatul. Se adauga fructele. In alt bol se bat ouale si se adauga zaharul si zaharul vanilat. Untul se topeste la flacara mica si se adauga amestecului de oua, plus iaurtul si smantana. Acum se adauga si amestecul de faina cu fructe. Se amesteca scurt ( e important sa nu se mai amestece acum mult ca nu mai ies fluffy!). Se pune aluatul in formele unse (daca formele sunt de silicon, nu trebuiesc unse) si se dau la cuptorul preincalzit (180°C) 25 de minute. Cand se scot din cuptor, se lasa 5-10 minute in forma si abia dupa aceea se scot. Cine vrea poate sa faca o glazura de zahar: 100 g zahar pudra 2-3 linguri suc de lamaie Smarties sau floricele/bile colorate de zahar Se amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie, se ung briosele cu glazura si se presara Smarties sau alte chestii colorate de zahar pe ele. Glazura se poate colora cu niste suc de sfecla rosie. Cine vrea le presara apoi cu zahar pudra. |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Incantata ca v-a placut. Propun sa-l rebotezam Tortul Socrelei (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Eu nu l-am mai facut de vreun an.
(IMG:style_emoticons/default/iloveelady.gif) |
|
|
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
dedicatie pt kalua (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
mama nu avea reteta, eu nu-mi mai aminteam de unde am luat-o acum 2-3 ani cand am facut-o, asa c-a trebuit s-o testez inainte s-o imprastii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) O sa pun si reteta pt bile zserbo (se citeste jerbo). Ca o paranteza n-am idee de ce s-a tradus in prajitura Greta Garbo pt ca nu are nici o legatura cu faimoasa actrita ci cu faimoasa cofetarie ungureasca Gerbeaud uite si faimoasa prajitura bag seama ca are 4 straturi (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) ok sa purcedem Zserbo szelet (felia jerbo) - punem la dospit 20g drojdie proaspata, 1 lingura da zahar si 50 ml lapte caldut - 600g faina, 2 galbenusuri, 0.5ml rom, 100ml lapte, 250g unt, 1 vf lingurita sare si in reteta scrie si 100g zahar (eu n-am mai pus) - umplutura 450-500g gen de caise, 450g nuci macinate fin (!!) si 300g zahar (ultimele 2 le amestecam) Cand drojdia a dospit o rasturnam peste restul de ingrediente si framantam. Daca framantati cu mana imprieteniti faina si untul mai intai, deci sa iasa ceva sfarimacios, apoi adaugati restul de ingrediente. Obtinem un aluat elastic si fin pe care-l impartim in 3 bile si le lasam o ora la crescut in loc mai degraba rece. Ne trebuie tava mare de la aragaz,eu am pus hartie de pergament (o iubesc si-o prefer celei cerate) Se intind 3 foi subtirele, insa le intindeti pe masura tavii si o sa fie perfect. Cum o montam: ungem foaia cu jumatate din cantitatea de gem, presaram jumatate din cantitatea de nuca amestcata cu zahar, aplatizam frumos si acoperim cu a 2-a foaie, aceeasi figura cu gemul si nucile apoi iar a 3-a foaie. Se mai lasa deoparte 30 de minute, apoi se inteapa cu furculita din loc in loc pana jos. Se coace la foc mediu aprox 40-45 minute, cand s-a rumenit e gata. Acum un truc fain care merge la prajitura asta ar fi glazura de ciocolata: puneti ciocolata rasa sau picaturile de ciocolata pe blatul fierbinte astepati putin si incepeti sa aplatizati cu cutitul, mai stati putin mai intinde si uite asa obtineti o glazura superba. Acum adaugirea mea ar fi sa luati o ciocolata careia nu mai vreti sa-i adaugati arome pt ca manevra in cazul asta nu se mai poate face Glazura clasica in care topim ciocolata in bain marie ar fi din aprox 200 g de ciocolata, 1 lingura de unt si eventual zahar pudra dupa gust. Prajitura e o idee lunga ca durata insa e foarte simpla. Eu as mai fi adaugat ceva coaja de lamaie in coca pt ceva aroma mai puternica pt ca pe mine prajiturile cu gem si nuca nu prea ma incanta dar nu va luati dupa mine, prajitura este un clasic unguresc, este foarte apreciata, catorva prieteni le-a placut in mod deosebit cand am facut-o data trecuta cu ocazia unui party. Va recomand s-o incercati macar odata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1077.jpg) cam asa arat uns cu gem (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1083.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1094.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_1088.jpg) Prajitura Radiera Ingrediente 6 oua (separate 3 cu 3, iarasi 3 galbenusuri si 3 albusuri ), 17 linguri de zahar pudra, 3 plicuri de zahar vanilat, 4 plicuri de gelatina, 2 linguri de cacao, 200 ml de sirop de zmeura sau jell-o de zmeura, 400 ml frisca lichida (se poate si putin mai multa). Stratul galben 3 albusuri se bat spuma 3 galbenusuri, 5 linguri zahar pudra, 1 pachet de zahar vanilat se freaca pana se obtine o crema albicioasa Topim 1 plic de gelatina in 150ml apa fierbinte. Se incorporeaza apa cu gelatina peste galbenusuri, apoi se adauga si albusurile Se toarna intr-o forma de 23x35cm (poate fi si mai mica sau de ce nu? rotunda) si se da la rece pentru 30 de minute (sau la congelator pentru 15 minute) Stratul maron Acelasi procedeu ca la stratul galben, insa cu galbenusurile amestecam si cacaoa Se lasa putin la racorit apoi se toarna peste crema galbena si iar se da la rece pentru 30 de minute Stratul alb 400 ml frisca lichida se bat cu 7 linguri de zahar pudra si cu un pachet de zahar vanilat Aceeasi figura cu dizolvarea gelatinei Se incorporeaza gelatina in frisca Se toarna peste stratul maron si se da la rece pentru timpul indicat mai sus Stratul roz 200 ml de sirop de zmeura se toarna peste al 4-lea plic de gelatina si se toarna peste stratul alb apoi se da la rece... si ne mai odihnim si noi Varianta mea grabita (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/102_4299-1.jpg) |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Saru' mana, cleolica! Daaa, e un clasic al bucatariei unguresti. Eu o voi face cam peste o luna, pentru tata, de ziua lui. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Am retinut ca nu-i graba altfel ma dadeam peste cap si-o faceam apoi postam in timpul saptamanii (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
acuma suratele lor Zserbogomboc (bile jerbo) 150g caise uscate 150 nuci macinate fin (poza mea din pacate e macinat grosier si de aceea nu mi-au iesit ca in cea de-a 2-a poza) 2 linguri lichior de portocale sau cognac sau rom 1 lingura apa 2 linguri zahar praf 1 lingura de gem de caise esenta de rom dupa gust glazura 150 de ciocolata 1 lingura ulei 1. Caisele le lasam o ora la inmuitai in alcool si apa 2. Se toaca apoi marunt cu cutitul, chopperul etc si adaugam restul de ingrediente in as afel incat sa obtinem o masa maleabila, care se poate framanta 3. Formam bile micute, apoi le dam la frigider vreo ora sa fie reci si mai usor de glazurat 4. Topim ciocolata in bain marie intr-o craticiora mica si adaugam uleiul. Acum urmeaza distractia! Facem loc pe masa: in stanga bilele, langa scobitori, apoi ciocolata topita, in dreapta o alta tavita pe care am pus polistiren 5. Manevram bilele in ciocolata cu ajutorul scobitorilor, deci infingem fiecare bila in scobitoare si in felul asta inmuiem in glazura, tinand craticioara inclinata sa aiba ciocolata adancime (s-ar putea sa fie nevoie de mai multa glazura pt ca mie nu mi-a ajuns la bilele zbarcite) Deci inmuiem si infigem repede scobitoarea in polistiren, apoi dam la frigider sa se intareasca glazura frumos. zbarcitele (am macinat mare nuca nu era loc de obtinut o masa maleabila) facute cu stafide ca n-am gasit caise uscate prin dulap (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/IMG_0976.jpg) sursa de inspiratie (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/gomboc1.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 683 Joined: 14-October 08 From: Nice Member No.: 5,113 ![]() |
Opéra sau inca o dedicatie pentru Kalua (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ingrediente: Blat 100g pudra de migdale 145g zahar 50g unt 2 oua intregi 5 albusuri 30g faina Sirop 100g zahar 250ml apa 2-3 linguri cafea instant Crema de ciocolata 100g ciocolata neagra 100ml smantana lichida Crema cu unt 100g zahar 50ml apa 2 oua foarte proaspete 125g unt 1 lingura cafea instant Glazura 200g ciocolata neagra 2 linguri ulei sau unt Prepararea blatului: Se incalzeste cuptorul. Intr-un bol se amesteca 100g zahar, faina si pudra de migdale, se adauga 2 oua intregi batute. Cele 5 albusuri se bat spuma cu 45g de zahar care au mai ramas. Se incorporeaza usor peste toate ingredientele untul relativ moale (la temperatura camerei)si albusurile spuma cu o spatula amestecand de sus in jos. (eu am adaugat si coaja de lamaie) Se coace in cuptor 20 de minute pe o placa acoperita de hartie pergament. Se lasa la racit. Siropul: Se pune intr-o cratita apa si zaharul si se da la foc mic pana se topeste zaharul, cand da in clocot se adauga cafeaua, se mai lasa 2-3 minute si se da la racit. Crema de ciocolata: Smantana se pune pe foc iute pana incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta in bucati, se amesteca energic pana se topeste toata ciocolata. Crema cu unt: Se pune pe foc apa cu zaharul si se fierbe pana obtinem un sirop( facem testul cu picatura in paharul cu apa rece daca nu suntem sigure de consistenta). Siropul trebuie sa se raceasca inainte de a-l putea folosi. Intr-un vas adanc se bat ouale cu mare viteza (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , adaugand siropul de zahar incet ca la maioneza pana se omogenizeaza. Adaugam apoi untul si cafeaua si mai "mixam" inca o tura. Glazura: se topeste ciocolata la baie -marie, se adauga unt/ulei. eu nu am mai facut glazura am pus crema de ciocolata deasupra ca eram presata de timp. Montare: blatul se taie in 3-4 felii (depinde de inaltimea tavii in care a fost copt) se insiropeaza, se pune crema de ciocolata iar un blat, iar insiropat, se pune crema cu unt iar un blat, iar insiropat, se pune crema de ciocolata iar un blat, iar insiropat, se pune glazura sau crema de ciocolata daca a mai ramas si gata! ca sa aiba si ceva crocant m-am gandit la ciocolata alba: am tinut-o la temperatura camerei, am razuit-o si am pus deasupra pentru decor. Se da prajitura la rece timp de o ora, iar ciocolata razuita devine crocanta. Timpul de preparare mi s-a parut cam lung dar rezultatul a meritat. (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/bucatarie/100_2476.jpg) |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Multumesc, blekytza, imi curg toate celea pe tastatura!
|
|
|
![]()
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Dependent Posts: 262 Joined: 18-February 06 From: Cluj-Napoca Member No.: 231 ![]() |
TORT CU BRANZA DE VACI
BLAT:7 oua, 7 lg zahar, 2 linguri cacao, 5 linguri faina, 1 plic praf de copt Se face un blat simplu de tort, sa zicem din 7 oua, se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma cu mixerul cu 7 linguri de zahar tos, se pun galbenusurile, dupa care se adauga 2 linguri cacao si 5 linguri de faina si un praf de copt. Se unge forma de tort cu untura/unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in forma si se da la cuptorul incis(180grade celsius) cam 30 minute. Se scoate din forma fierbinte si se lasa la racit. Se taie in 3. Separat se face un sirop din 300 ml apa, 3 linguri zahar tos care se pun pe foc, se adauga 2 esente de rom dr. Oetker, si 100 gr. de stafide. Cand este aproape rece se insiropeaza blatul. CREMA:500 gr branza de vaci, 200 gr zahar pudra, 300 gr iaurt, 100 gr stafide, esenta rom, o jumatate de lamaie, 3 portocale, 1 plic de gelatina. CREMA: 500 gr. branza de vaci, 150-200 gr. zahar pudra, 300 gr. iaurt gros se mixeaza. Se adauga stafidele ce-au ramas din sirop, o esenta rom dr. Oetker, zeama de la o jumatate de lamaie, si 3 portocale curatate si taiate cubulete mici. Se mixeaza putin. Se pregateste un pliculet de gelatina(conform indicatiilor de pe plic) si se adauga la crema. Se lasa in frigider vreo 30 min. Dupa care se poate turna crema peste blatul de tort. Se orneaza cu frisca pe deasupra, se poate rade deasupra si ciocolata pe el de decor sau se poate orna cu portocala. E delicios si sanatos, un desert usor. |
|
|
kary_pink |
![]()
|
Musafir ![]() |
In reteta de pe site scrie 0,13 l apa la blaturi, este corect? Ca as vrea sa'l fac dar sa stiu sigur... (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif) |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
kary, cam la tot ce-i intre 0,12 si 0,13 litri i se mai poate spune 1/8l. Suna mai bine, nu? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) 0,13l e corect.
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 01:33 PM |
|