Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Tort Dobos

Publicat: 02.12.2008

reteta de tort dobos cum se face toortul dobos, retete bune de toruri dobos

Un tort Dobos este un tort perfect pentru o zi de nastere, pentru Craciun, Revelion sau o zi onomastica. Cu aceasta reteta de tort veti obtine un rezultat savuros si toata lumea va mai cere o portie.

Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: ungureasca
Timp preparare: doua ore si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, onomastici si zile de nastere

Ingrediente pentru blaturile de tort Dobos
7 galbenuse
200 g zahar
1 priza de sare
1 plic zahar vanilat
2 lingurite zeama de lamaie
0,13 l apa calie
7 albuse
50 g zahar pudra
coaja rasa de la 1/2 lamaie (netratata chimic)
200 g faina
unt, margarina sau ulei pentu uns forma de copt

Ingrediente pentru crema de tort Dobos
200 g zahar
apa fierbinte
275 g unt
1 priza de sare
50 g cacao
1 lingurita rom (facultativ)
1/2 plic zahar vanilat
30 g cacao pentru pudrat marginea tortului

Ingrediente pentru caramel la tortul Dobos
250 g zahar
sucul de la 1/2 lamaie

Ingrediente pentru ornat tortul Dobos
12 mini praline (trufe)

Cum se face tortul Dobos
Galbenusele se amesteca bine. Se adauga, putin cate putin, zaharul, sarea, zaharul vanilat, sucul de lamaie si apa. Se amesteca pana cand devine o masa cremoasa. Albusurile se bat spuma (proba daca sunt gata: se taie spuma cu un cutit si taietura trebuie sa ramana vizibila). Se cerne zaharul pudra pe deasupra spumei de albus, se pune si coaja de lamaie si se amesteca. Se toarna spuma peste crema, se cerne faina pe deasupra. Se bate crema cu grija cu telul.
Din aluatul asta se coc 8-9 blaturi subtiri. Se pune 2-3 mm din aluat ori pe fundul unei cratiti cu diametrul de 26 cm, ori pe fundul formei de copt rotunda (cu inel) unsa bine cu grasime. Se dau la cuptorul preincalzit (200 °C) 10-12 min. Se lasa la racit.
Pentru crema de tort Dobos se pune zaharul intr-o cratita si se pune atata apa fierbinte, pana zaharul e usor acoperit. Se pune pe foc si se lasa sa traga 2-3 clocote. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda. Se lasa la racit. Untul se freaca spuma cu sarea, se adauga cacaoa (atentie la amestecat acum, sa nu se umple toata bucataria cu praf de cacao). Se adauga siropul, putin cate putin, cremei. La urma se pune romul si zaharul vanilat si se mai amesteca o data sanatos. Cu crema asta se umple blaturile, cu exceptia unuia, pe care-l punem deoparte.
Deci avem acum tortul, se si imbraca in crema de ciocolata si se pudreaza pe margine cu cacao (tinandu-l usor aplecat si tot rotindu-l).
Pentru caramel se pregateste o tigaie sai cratita foarte curata, se pune zaharul in ea si se pune la topit pe foc foarte mic. Cand s-a topit (atentie, ca daca se arde, nu mai e comestibil avand un gust amar.
Tot atentie la arsuri cu caramel, sunt dintre cele mai dureroase), se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine. Se toarna pe blatul pus deoparte si se intinde uniform pe el. Blatul caramelizat se taie in 12 felii cu un cutit cu lama foarte bine ascutita si uns foarte bine cu unt atat timp cat caramelul este inca moale. Se lasa la racit ca sa se intareasca. Se pun cele 12 felii pe deasupra tortului, ca un evantai, cu cate o trufa mica sub fiecare bucata de blat caramelizat.
©Karina Luana
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Mousse de alune cu topping de ciocolata

Aceasta reteta de desert are gust de alune si&n...

Gastronomie

Snitele de pui la cuptor

Ne plac snitelele. Mult. Dar au o mare problema...

Celebs & Style

Ricky Martin se casatoreste cu Carlos Gonzales Abella

In urma cu aproape doi ani, in martie 2010,&nbs...

Relatii & Sex

Barbati, sa nu va mai fie frica de flori!

Nu putini au fost barbatii care mi-au marturisi...

Relatii & Sex

Tampitelor, lasati vaduvii sa jeleasca!

Nu stiu care e treaba si de ce a dat strechea i...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cauti local pentru o nunta de vis? Ai nevoie de cort pentru evenimente!

Nunta este cel mai important moment pentru protagonisti, insa nu de putine ori, acestia se vad obligati sa caute localuri, sa faca estimari de pret si, in final, sa isi dea seama ca asteptarile lor nu sunt nici pe departe indeplinite. Mai nou, cei care doresc sa se casatoreasca si cauta un loc primitor, spatios, in care invitatii sa aiba loc pentru dans, aleg un cort de evenimente.