Gastronomie -> Tort Dobos

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Tort Dobos

Publicat: 02.12.2008

Posteaza pe:

reteta de tort dobos cum se face toortul dobos, retete bune de toruri dobos

Un tort Dobos este un tort perfect pentru o zi de nastere, pentru Craciun, Revelion sau o zi onomastica. Cu aceasta reteta de tort veti obtine un rezultat savuros si toata lumea va mai cere o portie.

Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: ungureasca
Timp preparare: doua ore si jumatate
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, onomastici si zile de nastere

Ingrediente pentru blaturile de tort Dobos
7 galbenuse
200 g zahar
1 priza de sare
1 plic zahar vanilat
2 lingurite zeama de lamaie
0,13 l apa calie
7 albuse
50 g zahar pudra
coaja rasa de la 1/2 lamaie (netratata chimic)
200 g faina
unt, margarina sau ulei pentu uns forma de copt

Ingrediente pentru crema de tort Dobos
200 g zahar
apa fierbinte
275 g unt
1 priza de sare
50 g cacao
1 lingurita rom (facultativ)
1/2 plic zahar vanilat
30 g cacao pentru pudrat marginea tortului

Ingrediente pentru caramel la tortul Dobos
250 g zahar
sucul de la 1/2 lamaie

Ingrediente pentru ornat tortul Dobos
12 mini praline (trufe)

Cum se face tortul Dobos
Galbenusele se amesteca bine. Se adauga, putin cate putin, zaharul, sarea, zaharul vanilat, sucul de lamaie si apa. Se amesteca pana cand devine o masa cremoasa. Albusurile se bat spuma (proba daca sunt gata: se taie spuma cu un cutit si taietura trebuie sa ramana vizibila). Se cerne zaharul pudra pe deasupra spumei de albus, se pune si coaja de lamaie si se amesteca. Se toarna spuma peste crema, se cerne faina pe deasupra. Se bate crema cu grija cu telul.
Din aluatul asta se coc 8-9 blaturi subtiri. Se pune 2-3 mm din aluat ori pe fundul unei cratiti cu diametrul de 26 cm, ori pe fundul formei de copt rotunda (cu inel) unsa bine cu grasime. Se dau la cuptorul preincalzit (200 °C) 10-12 min. Se lasa la racit.
Pentru crema de tort Dobos se pune zaharul intr-o cratita si se pune atata apa fierbinte, pana zaharul e usor acoperit. Se pune pe foc si se lasa sa traga 2-3 clocote. Se amesteca incontinuu, sa nu se prinda. Se lasa la racit. Untul se freaca spuma cu sarea, se adauga cacaoa (atentie la amestecat acum, sa nu se umple toata bucataria cu praf de cacao). Se adauga siropul, putin cate putin, cremei. La urma se pune romul si zaharul vanilat si se mai amesteca o data sanatos. Cu crema asta se umple blaturile, cu exceptia unuia, pe care-l punem deoparte.
Deci avem acum tortul, se si imbraca in crema de ciocolata si se pudreaza pe margine cu cacao (tinandu-l usor aplecat si tot rotindu-l).
Pentru caramel se pregateste o tigaie sai cratita foarte curata, se pune zaharul in ea si se pune la topit pe foc foarte mic. Cand s-a topit (atentie, ca daca se arde, nu mai e comestibil avand un gust amar.
Tot atentie la arsuri cu caramel, sunt dintre cele mai dureroase), se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine. Se toarna pe blatul pus deoparte si se intinde uniform pe el. Blatul caramelizat se taie in 12 felii cu un cutit cu lama foarte bine ascutita si uns foarte bine cu unt atat timp cat caramelul este inca moale. Se lasa la racit ca sa se intareasca. Se pun cele 12 felii pe deasupra tortului, ca un evantai, cu cate o trufa mica sub fiecare bucata de blat caramelizat.
©Karina Luana

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Mousse de alune cu topping de ciocolata

Aceasta reteta de desert are gust de alune si&n...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Celebs & Style

Shakira s-a tuns! E adevarat!

Spune adio Shakirei cu plete ondulate si lungi!...

Tu faci diferenta!

Ce sunt ciocurile la coloana?

Eva, o cititoare de-ale noastre ne-a trimis urm...

Tu faci diferenta!

Ce este rucola?

Mesaj de la Olga:Doream sa stiu ce este rucola,...

Newsletter elady

Rochii de mireasa modele 2017 Alfred Angelo

Catalog modele de rochii de mireasa 2017 de la Alfred Angelo.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

De la Jackie Kennedy la Grace Kelly: cele mai frumoase inele de logodna din toate timpurile

Dragostea se masoara in... diamante. Asta am putea spune daca tinem cont de vedetele care isi etaleaza pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga inelele de logodna cu diamante tot mai ostentative. Fascinatia femeilor pentru pietre pretioase a facut, de-a lungul timpului, ca diverse publicatii sa realizeze topuri cu cele mai frumoase, cele mai valoroase etc inele de logodna cu diamante.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!