
Bulimia este o tulburare de alimentatie in care perioadele in care se mananca foarte mult (se infuleca) alterneaza cu cele in care se incearca eliminarea fortata a respectivelor alimente. Un numar foarte mare de persoane, majoritatea femei, sufera de aceasta afectiune. Daca esti bulimica sau cunosti persoane care sufera de bulimie trebuie sa incepeti imediat un tratament. Bulimia poate fi vindecata, mai ales daca este descoperita din vreme.
Ce este bulimia
Bulimia este o tulburare de alimentatie cauzata de numerosi factori psihologici. Aceasta afectiune a fost descoperita la inceputul anilor ’80 si initial a fost considerata ca unul dintre efectele anorexiei. Totusi, aceasta dereglare de alimentatie este diferita de anorexie, pentru ca presupune un ciclu de infulecare – vomitat. Cei care sufera de bulimie consuma cantitati impresionante de alimente intr-o perioada foarte scurta de timp, dupa care se simt vinovati si incearca sa elimine fortat.
Spre deosebire de anorexici, bulimicii sunt constienti ca se confrunta cu o dereglare de alimentatie. De cele mai multe ori, acestia nu pot fi depistati pentru ca stiu sa-si ascunda foarte bine boala.
Adolescentele si episoadele de bulimie
O mare parte dintre bulimici este formata din adolescente sau tinere, ceea ce nu inseamna ca celelalte categorii de persoane nu pot suferi de aceasta afectiune.
De regula bulimia apare dupa ce persoana in cauza s-a confruntat cu problme grave cum ar fi abuzul emotional sau sexual si stresul intens. De exemplu, incheierea unei realtii, mutatul intr-un alt oras sau inceperea liceului se pot transforma in factori care determina aparitia bulimiei. In plus, 50% dintre anorexici pot deveni bulimici.
Bulimia este o dereglare de comportament alimentar care afecteaza aproximativ 10% dintre tinerele pana in 22 de ani. Desi se considera ca bulimia este o afectiune cu care se confrunta doar femeile, 10% dintre bulimici sunt barbati tineri. Bulimia este o boala care poate fi tratata, dar poate deveni letala daca se refuza tratamentul. In situatii extreme, la bulimici decesul apare in urma inanitiei (infometarii) sau atacului de cord. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta afectiune pot avea tendinte suicidale.
Ciclul bulimic
Bulimia se manifesta printr-un ciclu continuu de infulecat – incercare de eliminare fortata a alimentelor. Acest ciclu este foarte greu de intrerupt si poate fi cauzat de sentimente precum: depresie, plictiseala sau furie. Bulimicii nu infuleca si vomita in fata celorlalti, ci fac aceasta pe ascuns. In functie de gravitatea bolii, ciclul de infulecat – vomitat se poate repeta de mai multe ori pe zi sau pe saptamana. Daca nu se recurge la tratament, frecventa acestui ciclu se poate mari.
Bulimia si obiceiul de a infuleca merg mana in mana. Obiceiul de a infuleca apare atunci cand o cantitate mare de mancare este consumata intr-o perioada scurta de timp. Cu totii avem perioade cand mancam mai mult decat ar fi normal, dar infulecatul presupune consumul unui cantitati exagerate de alimente. In timpul unei "sedinte de infulecat" se pot consuma intre 1000 si 20.000 de calorii, ceea ce va crea o senzatie de discomfort. De regula, mancarurile care se consuma sunt bogate in carbohidrati si calorii. In timp ce infuleca, bulimicul are impresia ca nu se poate opri din mancat pentru ca nu se satura.

Cum se manifesta bulimia
Incercarea de eliminare a alimentelor consumate intervine fie la o scurta perioada de timp dupa ce s-a infulecat, fie o ora sau doua mai tarziu. Incercarea de eliminare a alimentelor cuprinde toate modalitatile prin care se poate compensa un consum ridicat de mancare. Printre cele mai frecvente practici se numara: vomitatul, clismele sau consumul de diuretice si laxative. Unii bulimici incearca sa compenseze consumul ridicat de alimente cu foarte multe exercitii fizice sau prin infometare. Eliminarea alimentelor nu duce la pierderea in greutate, intrucat unele calorii sunt absorbite de corp imediat ce au fost consumate. In plus, bulimicii vor avea impresia ca pot infuleca foarte mult, deoarece mai apoi pot elimina respectivele alimente.
Bulimia: cauze
Deocamdata nu se cunosc cauzele exacte care determina aparitia bulimiei, dar o serie de cercetatori sustin ca aceasta dereglare alimentara este determinata si de factori biologici. Bulimicii par sa aiba un nivel mai scazut de triptofan, o substanta chimica ce se gaseste in mancare, care are rolul de a controla productia de serotonina din creier. Serotonina este responsabila de reglarea poftei de mancare si a starii de spirit. Bulimia este probabil si un rezultat al promovarii obsesive a persoanelor care au silueta zvelta ca un model de succes.
Simptomele bulimiei
Pentru ca aceasta dereglare de comportament (mancatul compulsiv urmat de voma provocata, clisma, diuretice si laxative) este foarte greu de detectat, este important sa cunoastem simptomele bulimiei. In cele ce urmeaza iti prezentam cateva simptome ale acestei afectiuni:
- mancatul necontrolat (compulsiv)
- persoana in cauza mananca foarte mult, dar nu se ingrasa
- persoana respectiva merge foarte des la baie, in special dupa ce a mancat
- ochii inrositi
- respiratie urat nirositoare
- taieturi sau basici pe palme
Mancatul compulsiv mai poarta numele de mancat necontrolat, mancat pe fond nervos, hiperfagie.
Citeste mai multe despre:
Mancatul compulsiv
Stresul si mancatul compulsiv
Strategii pentru depasirea momentelor in care mananci compulsiv
Mancatul compulsiv: Tratament
Cum ajuti pe cineva care sufera de mancat compulsiv
Bulimia: consecinte
Desi bulimia nu duce la pierderi mari in greutate, aceasta dereglare comportamentala este la fel de periculoasa ca si anorexia. Consecintele bulimiei pot fi cu adevarat infricosatoare. Incercarea de eliminare a alimentelor dauneaza sanatatii organismului si, in situatii extreme, poate cauza decesul.
Bulimicii se plang de dureri de gat, arsuri de stomac sau de balonari. Vomitatul in exces face ca acidul din stomac sa se ridice in esofag si astfel apar diverse boli, printre care si ulcerul.
Si dintii pot fi afectati de vomatul excesiv. In plus din cauza bulimiei, organismul se deshidrateaza si pierde cantitati mari de potasiu, sodiu si clor. Fara de acestea muschii, nervii si rinichii nu pot functiona normal,
Din cauza durerilor mari care apar in urma bulimiei, foarte multi pacienti devin depresivi, iar o parte din ei incearca sa se sinucida. Principala cauza de deces in randul bulimicilor este sinuciderea.
Cum se trateaza bulimia
Ca si anorexia, bulimia se poate trata daca se urmeaza un tratament de lunga durata. Tratamentul se poate intinde pe mai multi ani, dar majoritatea celor care au acceptat sa se trateze a reusit sa revina la un mod de viata normal. Ideal ar fi ca tratamentul sa se inceapa la putin timp dupa ce a aparut boala, pentru ca astfel cresc si sansele de recuperare.
Cei care sufera de forme usoare de bulimie nu au nevoie de spitalizare pentru a fi tratati.
Cel mai eficient tratament in cazul bulimiei ramane terapia comportamentului cognitiv, in cadrul careia pacientul este ajutat sa-si redobandeasca respectul de sine. In cazul persoanelor care sufera de bulimie cronica este necesara spitalizare pentru tratare. In functie de gravitatea afectiuni se va prescrie si o medicamentatie adjuvanta.
Daca suferi de bulimie nu trebuie sa te dai batuta. Bulimia poate fi tratata cu succes, daca accepti sa fii tratata.
Spune si tu NU MASURII ZERO!
Intra pe forum si discuta cu noi acest subiect:
"Fata perfecta" varianta actuala - un sac de oase, Promovarea bulimiei si anorexiei