Sunteti in categorie: Sanatate

Avortul si cancerul la san

Autor: dr. Angela Lanfranchi
Membru al Colegiului Medicilor Chirurgi din SUA
Exista multe cauze bine stabilite si cunoscute ale cancerului de san, cum ar fi gena BRCA (o gena defectuoasa asociata cu risc crescut de cancer mamar) si expunerea la contraceptivele orale si la terapia cu inlocuitori de hormoni.
Exista cauze mai putin cunoscute ale cancerului mamar, cum ar fi fumatul inaintea unei sarcini dusa pana la capat si avortul provocat.
Dar chiar daca numai 15% dintre oamenii care fumeaza fac cancer pulmonar si chiar daca numai 5-10% dintre femeile care sufera de cancer mamar fac aceasta boala deoarece au facut un avort, trebuie, totusi, sa informam publicul despre aceste riscuri care pot fi evitate, oricat de mici ar fi ele.
Marea majoritate a femeilor cu cancer mamar nu a facut avort, dar in cazul unor femei cu cancer mamar avortul este un risc asociat. Femeile au nevoie de aceasta informatie pentru a lua o decizie informata si pentru a sti cand sa faca un screening pentru cancer, daca au un risc crescut,
incepand cu aproximativ 8 sau 10 ani de la asumarea acelui risc.

Legatura dintre avort si riscul crescut al cancerului mamar
Cu peste 50 de ani in urma, in aprilie 1957, intr-o importanta revista medicala, a fost publicat primul studiu care relata despre legatura dintre avort si riscul crescut al cancerului mamar. Intr-o perioada cand putine tari legalizasera avortul, autorii au descoperit ca femeile japoneze, care facusera un avort, aveau un risc aproape de trei ori mai mare de a face cancer mamar fata de cele care nu facusera nici un avort.
Pana in 1995, dupa ce avortul a fost legalizat pe larg in Vest, 17 studii din toata lumea (8 dintre acestea realizate pe femeile din SUA), arata ca exista o legatura importanta, din punct de vedere statistic, dintre avort si cancer mamar (numita si legatura ABC, din engleza, abortion-breast cancer).
Totusi, putini dintre medicii de profesie sau membri ai publicului general au aflat despre aceste studii importante. in ultimii 30 de ani, in SUA, au fost facute 48 de milioane de avorturi, iar incidenta cancerului mamar a crescut cu 40%.

Statisticile arata o incomoda legatura intre avort si cancer
Modelul a fost observat, de asemenea, si in alte tari. Romania avea una dintre cele mai scazute rate ale cancerului mamar, cat timp avortul a fost ilegal, insa a atins ratele cele mai inalte din lume, de cand avortul a fost legalizat.
In Marea Britanie, cancerul mamar are rate egale cu ale avortului, cu cele mai mari rate in Anglia si cele mai mici in Irlanda de Nord. In China, ratele cancerului mamar au crescut cu 40%, de la implementarea politicii unui singur copil pe familie si a avortului impus. Agentul de asigurari Patrick Carroll, care a examinat datele din cateva tari, a ajuns la concluzia ca avortul este cel mai important indiciu prevestitor al ratei cancerului mamar al unei tari.
Cu peste 10 ani in urma, in 1996, dr. Joel Brind si colegii sai de la Universitatea Statului Pennsylvania au publicat un studiu de sinteza (meta-analiza) a tuturor studiilor cunoscute publicate pana atunci despre cancerul mamar asociat in mod diferentiat cu avortul provocat si avortul spontan.
Acea analiza riguroasa cantitativa a demonstrat ca exista un risc crescut de 30% de cancer mamar la femeile care aveau un avort provocat. Studiul concluziona ca avortul provocat reprezinta un risc independent al cancerului mamar, in afara de faptul indiscutabil ca femeile care avorteaza pierd protectia impotriva cancerului de san ce apare in mod natural prin ducerea la termen a sarcinii. Publicarea acestor descoperiri a creat senzatie in randul celor care credeau ca aceste date vor afecta „alegerea” reproductiva in mod nefavorabil. Dr. Stuart Donnan, editorul revistei britanice, in care a fost publicat studiul, comenta ca anumiti critici incercau sa practice „o cenzura excesiv de autoritara... a datelor” privind legatura ABC.
In Statele Unite, dr. Janet Daling de asemenea a starnit o controversa cand a publicat concluziile sale in The Journal of the National Cancer Institute (Revista Institutului National pentru Studierea Cancerului), in 1994.
Studiul lui Daling a aratat un risc semnificativ crescut din punct de vedere statistic al cancerului mamar asociat avortului provocat, in special la tinerele femei cu un istoric de cancer in familie, insa un editorial care a insotit acest studiu a subestimat rezultatele, subliniind ca „este greu de inteles modul in care datele vor ajunge la public.”
Dr. Daling raspunde criticilor ca ea a avut o atitudine ferma pentru alegere („pro-choice”), avea trei surori bolnave de cancer mamar si dorea ca studiul sa aiba alte concluzii, insa datele sale erau „temeinice si de netagaduit”. Cand i s-a cerut sa vorbeasca despre acest subiect, ea a refuzat, spunand ca „a obosit sa i se mai arunce in cap atatea pietre.”
In ultimii zece ani, au fost publicate mai multe studii care pretindeau ca nu exista nici o legatura intre avort si cancerul mamar. Dr. Brind a publicat o analiza a acelor studii in 2005 si a demonstrat existenta de falsuri in conceperea, metoda si analiza statistica a lor.
Pentru a intelege aceste neadevaruri este bine sa reanalizam faptele biologice care stau la baza legaturii dintre avort si cancerul mamar si o explica si motivele pentru care unele dintre aceste studii au intentia de a nega adevarul incomod.
Vezi si:
Sarcina intrerupta si riscul cancerului mamar
Ideologie, cancer mamar si avort
Ideologia avortului sigur

Material furnizat de Asociatia Provita Media
Tradus si distribuit de Asociatia Provita Media, str. Leonida nr.27, Sector 2, Bucuresti,
www.provita.ro, provitamedia-@-gmail.com
Copyright © 2007, Conferinta Episcopilor Catolici din Statele Unite, Washington, D.C.

 

Sursa: Avortul si cancerul la san