Sarcina intrerupta si riscul cancerului mamar
Publicat: 14.10.2007
Membru al Colegiului Medicilor Chirurgi din SUA
In anii ’70, cand cercetatoarea Irma Russo a cumparat cativa sobolani pentru cercetarea cancerului mamar, dealer-ul a asigurat-o ca acestia vor face cancer mamar cu siguranta daca li se da un carcinogen, cu conditia ca femelele sa nu fie lasate sa ramana insarcinate.
Cercetatoarea a decis sa investigheze de ce un carcinogen n-ar trebui sa provoace cancerul la sobolanii care au fatat. In 1980, medicii Jose si Irma Russo au facut publice concluziile lor: aproape 70% din sobolanii care au avortat si din cei virgini dezvoltau cancer mamar, dupa ce erau expusi la un carcinogen, iar sobolanii care fatasera inainte de a fi expusi la carcinogen aveau protectie la cancer.
Studiile publicate de-a lungul anilor au facut lumina asupra procesului de maturare a sanului,proces responsabil de efectul protector la cancer al sarcinii duse la termen.
In timpul sarcinii, sanul creste, dublandu-si volumul. Datorita hormonilor stimulatorii, progesteron si estrogen, numarul lobulilor (unitatilor de tesut mamar compuse dintr-un canal (duct) lactic si cateva glande lactice) creste, pregatind lactatia. Sub influenta feromonilor hCG si hPL, emisi de bebelus inuterul mamei, sanul mamei se matureaza asa incat lobulii de Tip 1 si 2 vulnerabili la cancer devin lobuli de Tip 4 rezistenti la cancer, lobuli ce contin lapte. Lobulii de Tip 4 regreseaza mai tarziu, dupa intarcat, in lobuli de Tip 3 insa retin schimbarile genetice, care ii fac rezistenti la cancer. In mare parte, maturarea necesara sanului pentru rezistenta la cancerul mamar nu se produce, totusi, pana la 32 de saptamani de sarcina,14 si capata o protectie maxima la 40 de saptamani (la termen). Iata de ce o nastere prematura, inainte de 32 de saptamani, mai mult decat dubleaza.
Riscul cancerului mamar creste semnificativ in cazul avorturilor provocate
Avortul provocat, inainte de 32 de saptamani, de asemenea creste riscul direct proportional cu perioada sarcinii in care s-a produs avortul. O sarcina care se incheie la 32 sau 36 de saptamani, are un efect protector de aproximativ 90% fata de o sarcina dusa la termen de 40 de saptamani. In termeni de cancer mamar, nu exista nici o diferenta intre nasterea prematura si avortul tardiv la 32 de saptamani, deoarece schimbarile hormonale ale sanului sunt aceleasi si ele difera doar daca bebelusul este viu la incheierea sarcinii.
Aproximativ 23% dintre sarcini sfarsesc prin avort spontan (pierdere de sarcina) in primele 11 saptamani (primul trimestru) de sarcina. in majoritatea sarcinilor din primul trimestru care sfarsesc prin avort spontan, hormonii de sarcina sunt mai redusi decat intr-o sarcina normala, din
cauza unei anomalii fie ovariene, fie fetale. (Iata de ce femeile care sufera un avort spontan, in aceasta perioada, pot declara ca nu s-au simtit deloc insarcinate). Prin urmare, sanul nu dezvolta un numar important de lobuli de Tip 1 si 2 (locul unde incepe cancerul mamar), ca reactie la sarcina.
Avorturile spontane din primul trimestru de sarcina, prin urmare, nu cresc riscul cancerului mamar la fel ca si avortul provocat, care pune capat unei sarcini normale.
O femeie insarcinata poate alege in mod legal sa faca un avort sau sa duca copilul la termen.
Ducandu-si copilul la termen, aproximativ 85% din tesutul mamar al mamei se matureaza in lobuli rezistenti la cancer, diminuandu-i riscul cancerului mamar pe termen lung, prin chiar acest simplu fapt. Femeia pierde efectul protector, daca face un avort.
„Riscul independent”, adica lasarea sanilor femeilor cu mai multe locuri vulnerabile la dezvoltarea cancerului, este contestat de unele studii epidemiologice, insa corespunde tuturor datelor cunoscute despre dezvoltarea sanilor in textele si literatura de specialitate. Femeia are schimbari permanente ale sanilor cauzate de hormonii de sarcina si de feromonii copilului.
Aceste schimbari nu vor reduce riscul cancerului daca sarcina nu continua pana la cel putin 32 de saptamani. Daca sarcina este intrerupta, sanii femeii sunt lasati cu mai multi lobuli susceptibili la cancer decat in momentul in care sarcina a aparut.
In plus, 49 de studii au ajuns la concluzia ca avortul provocat creste riscul nasterii premature intr-o sarcina ulterioara. Astfel, avortul nu numai ca afecteaza in mod nefavorabil sanatatea urmatorilor copii, care pot fi nascuti prematur, ci, de asemenea, poate creste riscul mamei de a face cancer mamar.
Vezi si:
Avortul si cancerul la san
Ideologie, cancer mamar si avort
Ideologia avortului sigur
Material furnizat de Asociatia Provita Media
Tradus si distribuit de Asociatia Provita Media, str. Leonida nr.27, Sector 2, Bucuresti,
www.provita.ro, provitamedia-@-gmail.com
Copyright © 2007, Conferinta Episcopilor Catolici din Statele Unite, Washington, D.C.
Sursa: Copyright © eLady.ro - Sarcina intrerupta si riscul cancerului mamar

Comentarii postate (0)
Sanatate

Se poate trai normal cu o proteza de genunchi? Afla de la experti!
Inlocuirea genunchiului cu o proteza este...
Sanatate

15 motive pentru limitarea consumului de zahar
Zaharul este un ingredient omniprezent in alime...
Cele mai citite
Celebs & Style

Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o sa iti treaca prin cap!
Ce au in comun personalitatile de mai jos? Nu o...
Divertisment

"Oscar si Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt
Am terminat de citit cartea Oscar si Tanti Roz,...
Articole importante
In forum despre Sanatate
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails