
Infarctul poate fi considerat o un semnal care sa ne puna in alerta si nu o fatalitate, iar dupa intoarcerea acasa de la spital si dupa eliminarea stresului provocat de acest accident cardiac, bolnavul trebuie sa adopte cateva obiceiuri sanatoase pentru a imbunatati capacitatea de functionare a inimii.
Fumatul este un factor de risc major in producerea infarctului miocardic. Persoanele care fumeaza 20 de tigari pe zi prezinta de 2 ori si jumatate mai multe riscuri de a deveni victimele unui infarct decat un nefumator. Persoanele tinere nu sunt mai protejate decat cele mai in varsta. Infarctul se poate produce si la 30 de ani. De altfel, 80% dintre victimele unui infarct au mai putin de 45 de ani si sunt, in general, fumatoare.
Dupa un infarct, renuntarea definitiva la tutun nu poate fi decat benefica.
De ce trebuie sa ne lasam de fumat- La 20 de minute dupa ultima tigara fumata, tensiunea arteriala si pulsul revin la limitele normale.
- La 24 de ore dupa ultima tigara fumata, riscul de infarct incepe sa se diminueze.
- La un an de la ultima tigara fumata, riscul de infarct este redus la jumatate.
in practica exista mai multe metode de a renunta la fumat, printre care se numara plasturii cu nicotina, insa se poate cere si ajutorul medicului de familie.
Infarctul miocardic: Dieta Mai multe studii stiintifice au demonstrat ca regimul mediteranean reduce riscul de maladii cardiovasculare. Printre aceste studii se numara cel al profesorilor Serge Renaud si Michel de Lorgeril (de la Lyon Heart Study). Acestia au comparat doua grupuri de pacienti care suferisera un infarct. Un grup a adoptat
dieta mediteraneana, iar celalalt a adoptat o dieta normala, occidentala. La capatul a doi ani si jumatate, cercetatorii au descoperit ca in primul grup s-au inregistrat de trei ori mai putine infarcturi decat in cel de-al doilea.
In
regimul mediteranean se pune accentul pe fructe, legume, cereale, paine, uleiuri vegetale, carne de pasare si peste. Se evita branzeturile si lactatele, produsele de patiserie, grasimile animale de tipul untului, carnea rosie si mezelurile.
Daca pacientul este supraponderal, diabetic sau are un nivel ridicat al colesterolului in sange, se recomanda un regim de slabire sub supravegherea medicului.
Infarctul miocardic si practicarea sportululuiSedentarismul este un factor de risc cardiovascular, la fel ca hipercolesteremia si tabagismul. Daca nu este bine antrenat, muschiul cardiac nu se mai contracta normal. Exercitiile fizice moderate, sub supravegherea medicului, sunt recomandate pentru refacerea mai rapida dupa un infarct miocardic. Se recomanda evitarea sporturilor violente. Nu se cere performanta, ci rezistenta.
Reluarea activitatilor fizice se face treptat si sub supravegherea medicului.
Se recomanda plimbarile, fotbalul, inotul si ciclismul, sporturi care se practica regulat si moderat. La acestea se adauga urcatul scarilor, plimbatul cainelui, gradinaritul, bricolajul, menajul etc.
Infarctul miocardic: Tratament medicamentosMedicii vor prescrie pacientului, dupa externare, o serie de medicamente care au rolul de a preveni recidiva. Tratamentul care nu este administrat regulat este ineficace si poate fi chiar periculos si nu se intrerupe fara avizul medicului.
De asemenea, medicul poate prescrie si alte medicamente, in functie de factorii de risc: hipertensiune arteriala, diabet, insuficienta cardiaca etc.
Tratamentul impune si abordarea unei atitudini pozitive si responsabile.
Pacientul trebuie sa se programeze regulat la medicul cardiolog si sa faca toate analizele care ii sunt prescrise. De asemenea, pacientul trebuie sa fie atent la semnalele de alerta specifice infarctului si sa nu ezite sa cheme un echipaj medical de urgenta.