Sunteti in categorie: Cultura

Sfintii 40 de Mucenici

Sfintii 40 de Mucenici,povestea mucenicilor, martiriul celor 40 de mucenici, 40 mucenici, sarbatori crestine, sarbatoarea crestina a mucenicilor, povestea celor 40 de mucenici, rugaciunea mucenicilor, Numele celor 40 de Mucenici
In fiecare an, pe data de 9 martie, credinciosii ortodocsi ii sarbatoresc pe Sfintii 40 de Mucenici. In timpul imparatului Licinius (308-324), cunoscut prigonitor al crestinilor, Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini,romani, greci si armeni, facand parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.

Povestea celor 40 de Mucenici din Sevastia

Insa faptul ca cei 40 de soldati erau crestini a ajuns la urechile lui Agricola, guvernatorul Armeniei, care a incercat sa ii forteze sa se inchine idolilor. Insa Sfintii 40 de Mucenici au refuzat si de aceea, de opt zile au fost intemnitati, batuti cu pietre, chinuiti pentru ca nu au renuntat la credinta lor. Schingiuiti si batjocoriti, cei 40 de Mucenici nu au cedat insa. Dupa ce a vazut ca nici teribilele chinuri la care au fost supusi nu le-a urnit credita, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului si a alergat spre baia calda, pusa idolatri, ca sa se incalzeasca. Insa de indata ce apa l-a atins, el a murit.

Rugaciunea celor 40 de Mucenici din Sevastia

Cei 39 de soldati crestini ramasi sa indure frigul, au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma rugaciunii lor fierbinti, mari minuni au avut loc, pentru ca apa lacului s-a incalzit ca prin farmec, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au coborat asupra mucenicilor. Uimit si intarit ca in miezul noptii o lumina din cer a topit gheata si a incalzit apa si ca una dintre cununile din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisindu-si credinta in Isus Hristos, strigand "Si eu sunt crestin!"

Moartea pentru credinta a celor 40 de Mucenici.Martiriul

Cand au vazut ca frigul nu i-a ucis, cei 40 de mucenici au fost scosi vii din lac si li s-a dat foc de vii si oasele le-au fost aruncate in lac. Dupa trei zile, Sfintii s-au aratat episcopului Petre, cerandu-i sa-i scoata din apa. Eposcoul Petre, dimpreuna cu alti crestini, s-a dus sa le gaseasca oasele si nu mica le-a fost mirarea cand le-au gasit mult mai usor, pentru ca oasele celor 40 de Mucenici din Sevastia luminau in intuneric.Crestinii le-au scos si le-au ingropat cu mare cinste.

Numele celor 40 de Mucenici

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt, dupa numele lor: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.
In cinstea lor, de 9 Martie, crestinii ortodocsi mananca macinici si in casa se face curatenie.

Citeste si despre Tradititii si obiceuri de Mucenici

 

Sursa: Sfintii 40 de Mucenici