Retete de mucenici
Publicat: 12.03.2012
Etichete:
Nu stim voi cum sunteti, insa noi cand ne amintim de primaverile copilariei, ne amintim nu doar de martisoare, ci si de deliciosii mucenici moldovenesti, indulciti zdravan cu sirop de miere si presarati din belsug cu miex de nuca macinata. Iar pentru ca nu poate exista Martie fara Sfintii cei 40 de Mucenici, cei care s-au lasat schingiuiti si batjocoriti si au murit pentru credinta lor in Hristos, eLady iti prezinta mai jos doua retete de mucenici, macinici sau sfintisori copti, retete testate in bucatariile noastre. Ne-am hoatarat sa iti prezentam retete de mucenici copti in cuptor, pentru ca pe cei fierti, muntenesti, stie toata lumea sa ii faca. Prima data ai reteta de mucenici de post si cea de a doua este reteta de mucenici moldovenesti de dulce. Depinde de tine pe care o vei pregati, insa iti garantam ca ambele retete de mucenici sunt absolut delicioase si deloc complicat de preparat. Pregatitul si mancatul mucenicilor este o parte importanta a ritualurilor simbolice tinute ca parte din Obiceiuri si traditii de Mucenici.
Reteta de mucenici moldovenesti de post: Ingrediente
- 1 kg faina
- 500 ml apa
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite drojdie
- ulei pentru uns tava
- 4 linguri miez de nuca macinat (sau cat va place)
Sirop pentru mucenici/macinici/sfintisori :
- 6 lingur de zahar (miere) sau cat va place
- zahar vanilat
- apa
Cum se face aluatul de mucenici/macinici/sfintisori de post:
Pentru reteta de mucenici moldovenesti se framanta un aluat dospit, ca de pain,e din faina, apa, sare si drojdie. Se lasa la crescut aluatul pentru reteta de mucenici de post pentru circa 20-30 de minute.
Pentru a da forma specifica de macinici, se rasucesc „snururi" de coca de circa 1 cm grosime in forma de opturi. Se lasa apoi mucenicii la crescut pentru cca 1 ora.
Se pun la copt intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Pentru siropul pentru mucenici, se fierbe apa cu miere pana se ingroasa, se adauga la sfarsit zaharul vanilat. Siropul se toarna fierbinte peste macinici reci, ca se sa se inmoaie bine.
Se presara apoi mucenicii cu miez de nuca macinat mic si se mananca.
Reteta de mucenici moldovenesti "de dulce"
Ingrediente pentru coca de mucenici moldovenesti:
- 500 grame de faina alba
- 2 galbenusuri
- arome: 50 grame zahar vanilat, coaja de lamaie, coaja de portocala
- 250 ml lapte gras 3,5% grasime
- +5 linguri de lapte gras
- 5 linguri de ulei
- o lingura rasa de sare
- 1 plic de drojdie uscata (8 grame)
- 2 linguri esenta de vanilie
Cum se face coca de mucenici moldovenesti /macinici/sfintisori de dulce:
Oparim faina cu laptele. Adaugam sarea, framantam, adaugam uleiul, framantam, adaugam galbenusurile, drojdia de bere, esenta de vanilie si alte mirosuri daca vrem si framantam pana la omogenizare coca pentru mucenici. Framantam apoi aluatul lejer, pentru inca vreo 10 minute, sa se dezvolte bine glutenul. Daca folosim masina de paine pentru a face aluatul de mucenici, punem pe functia de amestecat de doua ori, respectind ordinea la ingrediente.
Lasam sa dospeasca aluatul pentru reteta de mucenici acoperit cu un servet, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer. Cand aluatul de mucenici este indeajuns de crescut, il taiem in 12 bucati carora le dam forma de snur si apoi de optari si formam mucenicii/macinicii/sfintisorii.
Punem mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt si lasam sa creasca in tava cel putin o ora si jumatate, la caldura, in loc fara curenti de aer.
Ungem frumos mucenicii un galbenusul ramas amestecat cu vreo 5 linguri de lapte si ii dam la cuptor pentru maxim 20 de minute, la foc mic (cuptorul se infierbinta bine inainte) sau la 180 grade Clesius.
Ii punem intr-o tava.
Cum se face siropul cu miere pentru mucenici /macinici/sfintisori
- 400 ml apa (2 cani)
- 3 cani de zahar
- miere dupa gust (200ml0 400ml)
- apa de tradafiri si de portocale (se gaseste la magazinele arabesti)
Cand mucenicii sunt gata, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scufundam in siropul clocotit, sa ajunga lichidul pe ambele parti. Cand ii dam la masa ii presaram din belsug cu nuca tocata si mai adaugam putina miere, daca se doreste.
Sursa: Copyright ©eLady.ro - Retete de mucenici

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Sharon Osbourne a suferit o operatie de dubla mastectomie
La 10 ani dupa ce a invins cancerul de colon, S...
Tu faci diferenta!

Nu stiu cum sa scap de purici!
Marcela ne intreaba:Catelul meu are purici si n...
Tu faci diferenta!

Violenta verbala poate fi un motiv de divort?
"Violenta verbala ppate fi un motiv de div...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails