Traditii si obiceiuri de Mucenici
Publicat: 27.02.2013
Etichete:
In fiecare an, de Mucenici, se face curat in casa si in curte, se ard gunoaiele cu foc adus din soba, din casa, pentru a aduce caldura afara si pentru a purifica casa si batatura.
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus insa peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare pur romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In credinta populara, ziua de mucenici este ultima zi a Babelor, incheierea iernii, dupa care incep zilele Mosilor.
Din acest motiv, in ziua de Macinici se fac numeroase ritualuri de gonire a gerului, printre care se loveste pamantul cu bate sau maiuri, rostind descantece stravechi, pentru ca sa iasa caldura afara si sa se ascunda gerul, sau jocul copiilor peste foc.Tot in ziua de 9 martie, de Mucenici, exista obiceiul de a se scoate plugul la arat, in mod simbolic macar daca vremea nu permitea aratul efectiv.
Fierarul satului trecea plugul era trecut prin foc, pentru a se purifica, apoi era curatat si reparat. Plugari se intovaraseau pentru arat, iar in dimineata de Macinici, plugul era scos cu fala in fata casei. Copiii sareau peste foc, ca sa se purifice si sa fie sanatosi. Acesta era momentul care deschidea ciclul sarbatorilor de primavara, plin de obiceiuri diverse, menite sa aduca bunastare, belsug si sanatate alor casei.
Reteta pentru mucenici
In cinstea Sfintilor Mucenici, femeile fac cu o zi inainte 40 de colaci numiti sfinti, sfintisori, mucenici, macinici sau bradosi. Colaceii de Mucenici se fac in forma de cifra 8, cifra mistica reprezentand echilibrul cosmic, continuitatea si infinitul, si sunt facuti din aluat de cozonac sau din paine dulce, dupa care mucenicii sunt unsi cu miere si nuca. In Dobrogea si Muntenia, mucenicii sunt mai mici si se fierb in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Mucenicii sunt dusi mai intai la biserica pentru a fi binecuvantati si apoi sunt consumati in familie si dati de pomana rudelor, vecinilor si trecatorilor. Traditia cere ca intai sa li se dea copiilor sa manance, apoi sa se dea de pomana si la urma mucenicii sunt consumati si de catre adulti. In seara de mucenici, exista obiceiul ca barbatii sa bea 44 de pahare.
Vezi cum se fac mucenicii: Retete de mucenici/macinici/sfintisori/brados
Sursa: Copyright©eLady.ro: Traditii si obiceiuri de Mucenici

Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Celebs & Style

Keanu Reeves, star in trei filme noi in 2015
Dupa ce l-au vazut in John Wick, fanii lui Kean...
Mirese si Nunti

Machiaj de mireasa 2019 - recomandari de la make-up artisti
Inceputul anului este, de regula, perioada in c...
Mirese si Nunti

4 sfaturi pentru achizitionarea inelului de logodna
Luna Dragostei se apropie, asa ca nu este prea ...
Articole importante
In forum despre Cultura
Newsletter elady
Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?
Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.
Frumusete - Ultimele Articole
- 5 secrete ascunse despre balsamul de buze pe care nici influencerii de beauty nu ti le-au dezvaluit
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails