Sunteti in categorie: Gastronomie

Tocana de cartofi

retete de post, retete usoare, reteta de tocana de cartofi, cum se face tocana de cartofi de post, tocana de post, tocana vegan, retete vegetariene, retete vegan, cum se face tocanita de cartofi, reteta de  tocanita de cartofi,  tocanita de cartofi
Pentru ca suntem in post, ne-am gandit sa iti propunem una dintre cele mai simple retete de mancare de post din toate timpurile: tocana de cartofi.
Mancare taraneasca, fara farafastacuri si mofturi domnesti, merge de minune cu niste castraveti murati de vara sau castraveti in otet, daca e iarna!

Tocana de cartofi: Ingrediente
- 1 kg de cartofi
- 1 morcov mare
- 2 cepe
- 2 rosii coapte, taiate maruntel in cubulete sau pasta de tomate
- un varf de lingurita de cimbru uscat, macinat
- marar verde
- patrunjel verde
- sare si piper dupa gust
- cateva linguri de ulei

Cum se face tocana de cartofi
Se pune o oala cu 1 litru de apa clocotita la fiert.
Se spala si se curata cartofii de coaja, se taie in cuburi mari, se mai clatesc cu apa curata si se pun intr-un castron cu apa rece.
Morcovul si cepele se curata si se taie maruntel.
Intr-o cratita se pun cateva lunguri de ulei la incalzit. Cand uleiul este fierbinte se pune in cratita ceapa taiata cu morcovul si se amesteca. Se lasa sa se inmoaie, fara a praji ceapa, pentru a nu iti face arsuri.
Cand ceapa a devenit translucida, se scurg cartofii de apa rece si se pun in cratita.
Se adauga apa din oala cu apa pe care am pus-o la fiert initial, cat sa acopere cartofii si se lasa tocana de cartofi sa fiarba la foc mic, amestecand cat mai putin ca sa nu spargem cartofii.
Cand cartofii sunt fierti (ii intepam cu o furculita si daca se rupe cartoful usor in doua, inseamna ca sunt gata), punem un varf de furculita de cimbru uscat si potrivim cu sare, dupa gust.
Daca apa se evapora mult in timpul fierberii, mai adaugam din apa fierbinte pe care o avem deja pe foc.
Adaugam si rosiile cubulete. Daca nu avem rosii destul de coapte la indemana, se pot folosi 2 linguri de pasta de tomate.
Lasam sa fiarba la foc mic in continuare, pana se fac si rosiile. Gustam sidaca mai e nevoie, mai adaugam putina sare si dam deoparte.
Taiem mararul si patrunjelul verde marunte, il punem in tocana de cartofi, amestecam si gata!
Pofta buna!

 

Sursa: Tocana de cartofi