Sunteti in categorie: Psihologie

Mancatul compulsiv: Tratament

Mancatul compulsiv: Tratament
Desi exista multe lucruri pe care le poti face singura pentru a te ajuta sa te opresti din mancatul compulsiv, cel mai important pas este sa cauti sprijin profesionist si tratament. Profesionistii din domeniul sanatatii care ofera tratament adecvat pentru tulburarea de alimentatie a mancatului compulsiv sunt psihiatrii, nutritionistii, psihologii.
Un program de tratament eficient pentru tulburarea de alimentatie a mancatului compulsi trebuie sa abordeze mai mult decat simptomele si obiceiurile alimentare auto-distructive. Acesta ar trebui sa abordeze, de asemenea, cauzele fundamentale ale declanseaza-problema emotionala care conduc la a manca chef si dificultate a face fata stresului, anxietate, frica, tristete, si alte emotii care dau o senzatie de disconfort.
Daca obezitatea iti pune in pericol sanatatea, pierderea in greutate poate fi, de asemenea, un obiectiv important. Cu toate acestea, dieta poate contribui semnificativ la mancatul compulsiv, asa ca orice efort pemtru pierdere in greutate trebuie sa fie monitorizat cu atentie de catre un profesionist.

Mancatul compulsiv mai poarta numele de mancat necontrolat, mancat pe fond nervos, hiperfagie.
Citeste mai multe despre:
Mancatul compulsiv
Stresul si mancatul compulsiv
Strategii pentru depasirea momentelor in care mananci compulsiv
Cum ajuti pe cineva care sufera de mancat compulsiv


Mancatul compulsiv: Terapie
Mancatul compulsiv poate fi tratat cu succes prin terapie psihologica. Terapeutul te poate invata cum sa lupti impotriva mancatului compulsiv, sa schimbi obiceiurile nesanatoase cu obiceiuri sanatoase noi, sa monitorizezi si ce mananci si starea ta de spirit si sa dezvolti abilitati eficiente de tinere a stresului sub control.
Trei tipuri de terapie sunt deosebit de utile in tratamentul pentru tulburarea alimentara a mancatului compulsiv.
- Terapia cognitiv-comportamentala se concentreaza pe gandurile disfunctionale si comportamentele implicate manancatul compulsiv. Unul dintre principalele obiective este pentru tine sa devii mai constienta de sine si de modul in care utilizezi mancarea pentru a face fata emotiilor. Terapeutul te ajuta sa iti recunosti factorii care declanseaza excesele alimentare si sa inveti cum sa le eviti sau sa le combati. Terapia cognitiv-comportamentala pentru mancat compulsiv implica, de asemenea, sa inveti mai multe despre nutritie, sa slabesti intr-un mod sanatos, dar si tehnici de relaxare.
- Psihoterapia interpersonala se concentreaza pe problemele de relatie si problemele interpersonale, care contribuie la mancatul compulsiv. Terapeutul te ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile de comunicare si de a dezvolta relatii sanatoase cu membrii familiei si cu prietenii. Pe masura ce invati cum sa te raportezi mai bine la altii  pentru a obtine sprijinul emotional de care ai nevoie, episoadele de mancat compulsiv devine mai rare si mai usor de gestionat.
- Terapia de comportament dialectic combina tehnici cognitiv-comportamentale cu meditatia. Accentul in tratament este pus pe invatarea persoanelor care sufera de aceasta tulburare alimentara a mancatuui compulsiv cum sa se accepte pe sine, cum sa tolereze momentele de stres mai eficient si cum sa isi puna ordine in emotii. Terapeutul va aborda, de asemenea atitudinile nesanatoase pe care le ai vis-a-vis de mancare, forma corpului tau si greutatea ta. Terapia de comportament dialectic include de obicei ambele sesiuni de tratament individuale combinate cu sesiuni saptamanale de terapie in grup.

Medicamente pentru tulburarea alimentara de mancat compulsiv
Trebuie sa intelegi ca medicamentele nu sunt un tratament pentru mancatul compulsiv O serie de medicamente pot fi utile si ajuta tratarea simptomelor tulburarii alimentare de mancat compulsiv ca parte a unui program de tratament comprehensiv, care include terapie cu psiholog, sprijin din partea grupului, a familei si si tehnici de auto-control.
- Topamax – Acest medicament apartine unui grup de medicamente care se folosesc in tratamentul epilepsiei si pentru prevenirea cefaleei migrenoase, poate folosi in tratarea simptomelor tulburarii alimentare de mancat compulsiv  si accentueaza procesul de slabrie. Cu toate acestea, Topamax poate provoca reactii adverse grave incluzand oboseala, ameteli, senzatii de arsura sau furnicaturi.
Antidepresive - Cercetarile arata ca antidepresivele pot diminua mancatul compulsiv la persoanele care sufera de bulimie si la persoane cu alte tipuri de tulburari alimentare. Totusi, studiile arata clar ca de rata de recidiva este foarte mare si de indata ce tratamentul medicamentos cu antidepresive este intrerupt, episoadele de mancat compulsiv reapar imediat.

Mancatul compulsiv: Riscurile automedicatiei

Automedicatia cu orice medicament, in special cu medicamente antidepresiv, este extrem de periculoasa. Ea poate fi chiar fatala! Consultati intotdeauna un medic inainte de a lua orice fel de medicament!

 

Sursa: Mancatul compulsiv: Tratament