![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#91
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
eram pe-aproape (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
incerc neaparat pt ca mi-a dat zana comanda (IMG:style_emoticons/default/yes.gif) si unde-i lege, nu-i tocmeala (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
![]()
Post
#92
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Croissant
pt 12 croissante 250 g faina 110 g unt 20 g zahar 140 ml lapte 5 g drojdie uscata sau 15-20 g drojdie proaspata 1 lingurita de sare fina 1 galbenus pt uns - puneti faina pe un plan de lucru si faceti o adancitura in mijlocul gramajoarei. - adaugati sarea, zaharul, drojdia (daca-i uscata) si laptele amestecand usurel cu faina (cu drojdia proaspata lucrati ca de obicei, faceti o plamadeala apoi amestecati cu restul) - framatati pana obtineti o coca elastica, o imbracati in folie si-o dati la frigder 8 ore sau peste noapte - a 2-z zi intindeti o foaie patrata si puneti untul in centru foii - ambalati ca pe un cadou, pliati de sus in jos, de jos in sus, de la stg spre dreapta si de la dreapta spre stanga - intindeti o foaie de 1 cm grosime apoi pliati exact la fel si-o dati la frigider 10 minute (sa nu rasuciti foaie in timp ce-o intindeti sa nu pierdeti ''plierea'' pt ca e important ca straturile sa se contruiasca una peste alta la fel ca la pasul precedent) - intindeti de alte 2 ori foaie si pliati la fel ca mais us cu 30 de minute pauza la frigider intre operatii - intindeti o foaie de 3mm grosime si decupati dreptunghuri de aceasi marime - din fiecare dreptunghi taiati triunghuri, crestati latura de jos si rulati intr-un corn cu varful asezat dedesubt (se vede clar in poze) - lasati croissantele sa mai creqasca in tava aproximativ 2 ore - incalzitit cuptorul la 210°C - ungeti cu galbenusul si dati la cuptor pana se rumenesc frumos |
|
|
![]()
Post
#93
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#94
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Paine cu usturoi a la Diana
- unt topit pentru uns tava si painea - 500 g faina - 1 lingura de zahar - 1 pliculete d edrojdie uscata - 1 lingura de sare de bucatarie - 375 ml apa - 50 ml ulei de masline - o capatina de usturoi, curatat si pisat bine, amestecat cu vreo doua linguri de smintina - faina pentru tapetat Amestecati drojdia cu zaharul. Faceti un aluat de piine din apa, sare, faina, uleiul de masline si drojdie si farmintati bine. Daca aveti masina de piine, folositi functia de amestecare. Dupa ce gframintati painea vreo 15 minute, lasati-o sa se odihneasca jumatate de ora la loc cald, acoperita cu o folie si cu un servet de bucatarie. Ungeti o tava incapatoare (cu suprafata mare) cu unt si presarati putina faina sau pe o hirtie de copt, cum va vine mai usor (daca are unt l abaza iese insa mai gustoasa). Luati la framintat piinea, daca e prea moale mai puneti putina faina si intindeti-o intr-o foaie cam de 1 cm grosime si ungeti-o cu putin unt topit. Puneti foaia in tava si lasati la crescut vreo ora. Dati piinea in cuptor la foc mediu-viu. Cind este gata, dar nerumenita, scoteti-o si ungeti-o cu o pensula de bucatarie cu usturoiul pisat amestecat cu smintina. Mai dati la cuptor pentru citeva minute, la foc mare ( 3,4 minute este de-ajuns). Scoateti piinea cu usturoi din cuptor, acoperiti-o cu un servet curat "sa ocoleasca tarlaua" pentru vreun sfert de ora. Taiati-o in patrate / drepturnghiuri si este gata de mincat. Pofta buna! Nota: pentru ca iese destul de multa, puteti injumatati cantitatile si tot ajunge pentru 3 persoane la o masa. |
|
|
![]()
Post
#95
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#96
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Ciabatta
(IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC00335.jpg) Ciabatta este o painica delicioasa cu coaja crocanta si miezul umed, foarte asemanatoare cu painea artizanala. Are o forma alugita si mai plata fata de o paine normala. Nu este foarte greu de facut, insa dureaza foarte mult, in cazul meu o zi si jumatate (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Am facut-o simpla, in varianta cu masline si in varianta cu ardei. Un singur cuvant care o descrie : DELICIOASA !! Incepem cu "biga" care este o plamadeala. Recomand ca biga sa fie facuta seara, pentru a-i da voie sa creasca peste noapte. Pentru "biga" avem nevoie de : - 250 gr faina - 5 gr drojdie proaspata - 150 ml apa calduta Dizolvam drojdia in apa calduta. Intr-un castron incapator amestecam faina cu apa in care am dizolvat drojdia si framantam cateva minute, acoperim cu folie alimentara si lasam la crescut intr-un loc caldut, fara curenti de aer pentru cel putin 12 ore. Aluat: - 300 ml apa calduta - 15 gr dojdie proaspata - 500 gr faina - 2 lingurite sare - 4 linguri ulei masline - optional: masline tocate, ardei tocat, ciuperci tocate, ierburi, rosii uscate si tocate, etc. Acest etc va da posibilitatea de experimenta dupa imaginatia fiecaruia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dizolvam drojdia in apa calduta si turnam peste biga. Amestecam bine. Adaugam 250g faina, amestecam bine, acoperim castronul si lasam pentru inca doua ore la crescut. Dupa doua ore adaugam in aluat sarea si uleiul de masline, amestecam bine, apoi incorporam restul de 250g faina. Framantam pana la omogenizare, apoi acoperim iar castronul si lasam inca o ora la crescut. In acest timp incingem cuptorul. Trebuie sa precizez ca eu am cuptor pe gaz, deci nu va pot da temperaturi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Aluatul il rasturnam pe blatul de lucru bine infainat si il impartim in doua. Cu mainile bine infainate dam forma painicilor, avand grija sa nu framantam prea tare si nici prea mult pentru a nu pierde aerul din coca si astfel sa nu mai obtinem acele gaurele dragute specifice ciabattei. Punem painicile in tava captusita cu hartie de copt si le mai lasam sa-si traga sufletul 45 minute. (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC00333.jpg) Apoi le bagam la cuptor, pe raftul de sus, pana prinde o culoare frumoasa (30-40 minute). Gata! Aveti acum ciabatta de casa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Iata si sectiuni de la ciabattele mele: - simpla (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC00338.jpg) - cu masline (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/mancaruri%20cu%20si%20fara%20carne/DSC00357.jpg) - cu ardei (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/mancaruri%20cu%20si%20fara%20carne/DSC00365.jpg) |
|
|
![]()
Post
#97
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Superb, Teo! (IMG:style_emoticons/default/aplauze.gif)
|
|
|
![]()
Post
#98
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
RETETA DE PAINE (dupa radu)
l kg făină de grâu 1 lingură drojdie 0,5 litri apă l linguriţă zahăr 1 linguriţă untdelemn 1 lingură sare Plămădeală: Drojdia se desface în puţină apă caldă şi o linguriţă de zahăr apoi se amestecă cu 2-3 pumni de făină şi puţină apă călduţă Plămădeala obţinută se bate până face băşici, se presară cu făină şi se lasă să crească la căldură, spre 1 oră. Aluat: Făina rămasă se cerne în copaie Când plămădeala a crescut, se amestecă cu făină, ulei şi sare şi se frământă, turnând apă caldă, puţin câte puţin, până nu se mai lipeşte de mâini Se lasă coca la dospit, cât e nevoie — 2-3 ore Aluatul se formează pâini şi se dă la cuptor, la foc potrivit, 1 ceas. |
|
|
![]()
Post
#99
|
|
Invincitus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 959 Joined: 26-April 10 Member No.: 8,431 ![]() |
Covrigi nemtesti (Brezen, Brez'n pe bavareza) (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Bucatarie/IMG_0746.jpg) ah mi-ai luat-o inainte cu brezel ... Si ca tot suntem la subiect , traditionalii covrigei nemtesti sunt "Butterbrezel" , se taie covrigul in 2 pe orizontal si se unge cu unt si apoi ... bagi la ghizdan (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
Post
#100
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Măcinici moldoveneşti (copţi)/ Mucenici / Sfintisori
Reteta de mucenici, macinici, sfintisori moldovenesti de post Măcinici munteneşti (fierţi) -125 ml untdelemn - 500 ml apă - 1 linguriţă - 1 kg făină (sau cât primeşte uleiul şi apa) Sirop: - 1 ceaşcă miez de nucă măcinat - 3 linguri zahăr (sau cât vă place) - 1 linguriţă scorţişoară - coaja de la o lămâie - zahăr vanilat Se încălzeşte puţin apa. Se cerne făina movilită, se face o gropşoară. în gropşoară se toarnă apă călduţă, untdelemn şi sare. Se frământă până iese un aluat moale care se bate un sfert de oră, să se frăgezească. Se întinde pe o planşetă presărată cu făină. Se taie inele, cu un pahar mare şi unul mic, şi apoi se răsucesc opturi. Se lasă să se usuce, 45 de minute. Se fierb măcinicii 1 oră în 1,5 1 apă. Se adaugă tot ce e în reţetă şi se lasă să mai undească încă 1 sfert de oră. Când totul s-a răcit, se presară încă 2 linguriţe de miez de nucă fin măcinat. Indiferent de tehnica preparării şi forma modelată, Măcinicii se împart pentru moşi şi strămoşi în ziua de 9 martie. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th May 2025 - 01:45 AM |
|