Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Retete de mucenici

Publicat: 12.03.2012

Macinici moldovenesti, mucenici moldovenesti, reteta de mucenici, reteta mucenici de post, reteta mucenici de dulce, retete mucenici, reteta sfintisori, macinici, cum se fac sfintisorii, retete testate mucenici, retete mucenici copti


Nu stim voi cum sunteti, insa noi cand ne amintim de primaverile copilariei, ne amintim nu doar de martisoare, ci si de deliciosii mucenici moldovenesti, indulciti zdravan cu sirop de miere si presarati din belsug cu miex de nuca macinata. Iar pentru ca nu poate exista Martie fara Sfintii cei 40 de Mucenici, cei care s-au lasat schingiuiti si batjocoriti si au murit pentru credinta lor in Hristos, eLady iti prezinta mai jos doua retete de mucenici, macinici sau sfintisori copti, retete testate in bucatariile noastre. Ne-am hoatarat sa iti prezentam retete de mucenici copti in cuptor, pentru ca pe cei fierti, muntenesti, stie toata lumea sa ii faca. Prima data ai reteta de mucenici de post si cea de a doua este reteta de mucenici moldovenesti de dulce. Depinde de tine pe care o vei pregati, insa iti garantam ca ambele retete de mucenici sunt absolut delicioase si deloc complicat de preparat. Pregatitul si mancatul mucenicilor este o parte importanta a ritualurilor simbolice tinute ca parte din Obiceiuri si traditii de Mucenici.

Reteta de mucenici moldovenesti de post: Ingrediente

- 1 kg faina
- 500 ml apa
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite drojdie
- ulei pentru uns tava
- 4 linguri miez de nuca macinat (sau cat va place)
Sirop pentru mucenici/macinici/sfintisori :
- 6 lingur de zahar (miere) sau cat va place
- zahar vanilat
- apa

Cum se face aluatul de mucenici/macinici/sfintisori de post:

Pentru reteta de mucenici moldovenesti se framanta un aluat dospit, ca de pain,e din faina, apa, sare si drojdie. Se lasa la crescut aluatul pentru reteta de mucenici de post pentru circa 20-30 de minute.
Pentru a da forma specifica de macinici, se rasucesc „snururi" de coca de circa 1 cm grosime in forma de opturi. Se lasa apoi mucenicii la crescut pentru cca 1 ora.
Se pun la copt intr-o tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.
Pentru siropul pentru mucenici, se fierbe apa cu miere pana se ingroasa, se adauga la sfarsit zaharul vanilat. Siropul se toarna fierbinte peste macinici reci, ca se sa se inmoaie bine.
Se presara apoi mucenicii cu miez de nuca macinat mic si se mananca.

Reteta de mucenici moldovenesti "de dulce"
Ingrediente pentru coca de mucenici moldovenesti:
- 500 grame de faina alba
- 2 galbenusuri
- arome: 50 grame zahar vanilat, coaja de lamaie, coaja de portocala
- 250 ml lapte gras 3,5% grasime
- +5 linguri de lapte gras
- 5 linguri de ulei
- o lingura rasa de sare
- 1 plic de drojdie uscata (8 grame)
- 2 linguri esenta de vanilie

Cum se face coca de mucenici moldovenesti
/macinici/sfintisori de dulce:
Oparim faina cu laptele. Adaugam sarea, framantam, adaugam uleiul, framantam, adaugam galbenusurile, drojdia de bere, esenta de vanilie si alte mirosuri daca vrem si framantam pana la omogenizare coca pentru mucenici. Framantam apoi aluatul lejer, pentru inca vreo 10 minute, sa se dezvolte bine glutenul. Daca folosim masina de paine pentru a face aluatul de mucenici, punem pe functia de amestecat de doua ori, respectind ordinea la ingrediente.
Lasam sa dospeasca aluatul pentru reteta de mucenici acoperit cu un servet, intr-un loc cald si ferit de curenti de aer. Cand aluatul de mucenici este indeajuns de crescut, il taiem in 12 bucati carora le dam forma de snur si apoi de optari si formam mucenicii/macinicii/sfintisorii.
Punem mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt si lasam sa creasca in tava cel putin o ora si jumatate, la caldura, in loc fara curenti de aer.
Ungem frumos mucenicii un galbenusul ramas amestecat cu vreo 5 linguri de lapte si ii dam la cuptor pentru maxim 20 de minute, la foc mic (cuptorul se infierbinta bine inainte) sau la 180 grade Clesius.
Ii punem intr-o tava.

Cum se face siropul cu miere pentru mucenici /macinici/sfintisori
- 400 ml apa (2 cani)
- 3 cani de zahar
- miere dupa gust (200ml0 400ml)
- apa de tradafiri si de portocale (se gaseste la magazinele arabesti)

Cand mucenicii sunt gata, ii lasam sa se raceasca si apoi ii scufundam in siropul clocotit, sa ajunga lichidul pe ambele parti. Cand ii dam la masa ii presaram din belsug cu nuca tocata si mai adaugam putina miere, daca se doreste.

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Placinta de post cu cartofi, stevie si ciuperci

Primavara ar trebui sa folosim la maxim verdetu...

Gastronomie

Mousse de alune cu topping de ciocolata

Aceasta reteta de desert are gust de alune si&n...

Celebs & Style

Jennifer Aniston a implinit 44 de ani

La multi ani, Jennifer Aniston!Jennifer Anisto...

Personalitati

George Ohsawa

George Ohsawa, fundatorul macrobioticii din zil...

Personalitati

Ryan Reynolds

Pe numele sau complet, Ryan Reynolds Rodney, Ry...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de nunta - Cum faci sa ramai cu cele mai frumoase amintiri

O nunta implica astazi mai multe decizii de luat, mai multe lucruri de pus la punct si mai multe tendinte. Asadar, intra in discutie subiecte precum candy bar, aranjamente florale, spectacol artistic cu dansatori, marturii...