Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Reteta de paine cu ou si unt

Publicat: 02.02.2010

reteta de paine cu ou, rerete de paine, paine cu unt, cum se face painea, retete verificate de paineNimic nu se compara cu o paine proaspata, facuta in casa. Mie-mi place nemaipomenit un anumit tip de paine de casa: painea cu ou si unt. Daca vreti, este o printesa a aluaturilor de paine, groasa si satioasa. Painea cu ou si unt iese pufoasa, cu coaja crocanta, rumena fara mare efort si foarte gustoasa... In plus, nu se usuca repede si are un aspect deosebit.

Ingrediente pentru painea cu ou si unt
- 500 grame de faina  de tip 000 sau 650
- 200 de grame de faina neagra sau integrala
- 1,5 pachetele de drojdie uscata de 7 grame
- 150 ml apa calda (3/4 pahar)
- 3 lingurite de zahar
- 3 linguri de sare
- 3/4 cana cu unt topit (cam 100, 150 grame, functie de tipul untului)
- cam 50 ml ulei de masline pentru uns
- 3 oua

Cum se face painea cu ou si unt
Cernem faina si o punem intr-un castron. Defacem drojdia in apa calduta si punem zaharul. Amestecam toate ingredientele si framantam bine cam 20 de minute sau pana painea nu mai are cololoase. O acoperim cu un servet curat si o lasam sa creasca intr-un loc cald. Dupa o jumatate de ora o luam iarasi la framantat.
Daca avem o masina de paine, o punem pe ea sa munceasca in locul nostru, folosind functia de amestecare, framantare si dospire.
Deschidem cuptorul si il lasam sa se infierbante bine.
Punem painea cu ou si unt in tava unsa cu ulei.
Pentru ca painea cu ou aproape ca isi tripleaza volumul, este bine sa folositi tavi incapatoare.
Lasam painea la crescut pentru inca aproximativ o ora si o dam la cuptor. De obicei este gata in 40-45 de minute, functie de dimensiunile tavii si de cuptor.
Dupa 30 de minute la cuptor la foc mediu spre mic, verificam daca este gata cu o scobitoare.
Cand painea cu ou este gata, o scoatem din cuptor si o lasam cateva minute sa se racoreasca.
O scoatem apoi din tava si o ungem cu ulei de masline,  o mai lasam doua minte sa se absoarba uleiul si apoi o invelim cu un servet curat, pana se raceste complet.
Pofta buna!

A consemnat pentru eLady.ro Fides

Nota (0 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 1.

Comentarii postate (1)
Bianca Drumea - 03/04/2012

Bookmarked! O incerc cu prima ocazie! Arata demential!

Gastronomie

Reteta austriaca de Tiroler Gröstl

Cunoscut sub numele de Gröstl tirolez, ace...

Gastronomie

Reteta de aluat fraged de post

Pe timp de post (sau daca ai un regim de viata ...

Celebs & Style

Halle Berry va lansa o linie de lenjerie intima

Actrita Halle Berry va lansa in 2015 in magazi...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Ce simte o femeie cand imbraca rochia de mireasa?

Tocmai ce ai fost ceruta in casatorie si urmeaza sa-ti faci planuri in ceea ce priveste organizarea evenimentului? Urmeaza un parcurs anevoios, dar frumos in acelasi timp, mai ales ca urmeaza sa te unesti pe vesnicie cu sufletul tau pereche.