Sunteti in categorie: Dieta Montignac

Clasificarea indicilor glicemici

Clasificarea indicilor glicemici care reactioneaza cu adevarat la fiziologia digestiva este:
- indicii glicemici scazuti sunt sub sau egali cu 35;
- indicii glicemici intermediari corespund valorilor cuprinse intre 35 si 50;
- indicii glicemici ridicati sunt cei cu valori de peste 50.

Putem defini clasificarea de mai sus spunand ca:
- indicii glicemici scazuti sunt cei sub 50 (avand in minte faptul ca indicii glicemici foarte scazuti sunt sub 35);
- indicii glicemici cu valori ridicate sunt cei cu peste 50.

Trebuie sa acordati atentie la informatiile contradictorii pe care le veti gasi in anumite tabele.
Cand indicii glicemici au fost descoperiti s-au propus doua metode pentru crearea tabelelor de valori ale indicilor glicemici.
Unii cercetatori au schitat tabele cu indici glicemici atribuind valoarea 100 pentru painea alba, in timp ce majoritatea a atribuit valoarea 100 pentru glocoza. Prima varianta este neaparat gresita din moment ce referinta pentru estimarile lor este o valoare variabila. Indicele glicemic pentru paine poate varia functie de provenienta fainii, moara la care a fost macinata, fermentarea si procesul de pregatire a painii.

Comparativ, glucoza este cel mai bun sistem de referinta din moment ce provoaca aceeasi reactie fiziologica (in mod sistematic) care corespunde unei absorbtii intestinale de 100%.
Din pacate, aceste tabele cu indici glicemici ce contin valori estimate prin diverse metode sunt disponibile in carti, dar si mai multe sunt disponibile pe web si nu exista practic nici un mod de a sti de unde provine informatia. Mai rau este ca deseori gasim tabele unde valorile din diferite surse sunt amestecate. In aceste cazuri, tabelele rezultate sunt si mai contradictorii.

De aceea va recomandam sa verificati daca informatia gasita la o sursa are referinte stiintifice si nu este alcatuira dintr-un amestec de surse necunoscute.
Va propunem si noi un tabel al indicilor glicemici preluat din siteul oficial al lui Michel Montignac. Cu toate acestea, nu pretindem ca informatia este epuizata complet si tabelul indicilor glicemici este extrem de precis. Acesta a fost obtinut pe baza diferitelor valori obtinute prin numeroase studii stiintifice din care au fost estimate valorile medii corespunzatoare.

Cititorii lui Michael Montignac pot fi surprinsi sa afle ca anumite valori difera de cele gasite in alte carti. Acestia pot fi surprinsi de faptul ca cerealele integrale neindulcite, de exemplu, au un indice glicemic de 45 in timp ce, in unele carti, inca se regaseste cu valoarea de 40 IG. Motivul este simplul fapt ca pentru un timp indelungat nu am beneficiat de studiile de acum. Cercetarile efectuate au facut posibila atribuirea unor valori medii mai exacte ale indicilor glicemici. In concluzie, unele alimente pot aparea acum cu indici glicemici mai scazuti sau mai ridicati. Orice valoare din tabel se actualizeaza cu noi informatii pe masura ce acestea devin disponibile. De asemenea, actualizarile se gasesc si in cele mai recente publicatii ale lui Michael Montignac.
Copyright © eLady.ro

 

Sursa: Clasificarea indicilor glicemici