![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#11
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
ARDEI DE UMPLUT IARNA
Orice gospodină geto-latină prevăzătoare mută, în octombrie-noiembrie, o mică toamnă în cămări: murături, „zacuşti", vinete tocate-n ulei, zarzavat şi verdeţuri în sare sau oţet, şi altele, destule, De aici nu pot lipsi ardeii de umplut. - 10 kg ardei graşi, frumoşi şi sănătoşi - 5 legături frunze ţelină - un pumn plin de frunze de vişin - aspirină, 2 la 1 litru lichid - sare, să fie cam 1 lingură rasă la 1 litru de lichid Cum se fac ardeii de umplut iarna Se pune apă cu sare şi aspirină la fiert, vreo 3 litri. Se grijesc ardeii de seminţe şi cotoare, apoi se opăresc pe rând în apă clocotită, circa 2-3 minute. Se scot şi se pun într-un vas acoperit, să-şi revină. Frunzele de vişin şi de ţelină se spală bine (sau se şi opăresc în aceeaşi zeama). Se aştern, cât mai îndesat, ardeii în borcan, se căpăcesc cu frunze şi se toarnă zeama fierbinte până la gură; se leagă. Pentru siguranţă se mai fierb borcanele îhtr-o cratiţă, 1 jumătate oră. |
|
|
![]()
Post
#12
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#13
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
(IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/Fagita/muraturi.jpg)
Castraveti in saramura - muratura de vara - castraveti mici (cornichon) - catei de usturoi - crengute de marar inflorit - saramura (50 grame de sare la 1 litru de apa) Faceti saramura din apa calduta in care dizolvati sarea. Spalati castraveciorii, puneti-i intr-un borcan de sticla alternind mararul si castravetii. Puneti un capac borcanului si dat-il la loc umbros si racoros. Sint gata de consum cam intr-o saptamina. Muraturi de vara (gogonele) - rosii rozalii-verzulii (necoapte!!!) - frunze de telina - morcov curatat si taiat rondele din topor - saramura (50 grame de sare la 1 litru de apa) Spalati rosiiile necoapte, frunzele de telina, sapati si curatati morcovul. Turnati saramura incetisor pina muraturile sint acoperite bine. Puneti-le pe toate intr-un borcan de sticla si inchideti bine capacul. Lasati-le sa se mureze la loc umbros si racoros. |
|
|
![]()
Post
#14
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Gogosari si vinete marinate la borcan
Ingrediente Gogosari rosii 5 kg Apa 2 l Ulei de floarea soarelui 1.5 pah Otet 2 pah Sare 2.5 linguri sare fara iod, pt muraturi Zahar 350 g Frunza de dafin 5 buc Piper negru(boabe) 10 buc Vinete 2 buc Gogosarii se spala, se curata si se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime. Vinetele le spalati si taiati felii de 1 cm grosime. Apoi preparati marinada din cantitatile scrise la ingrediente - apa, zahar, sare, ulei, otet si mirodenii. Cand incepe sa fiarba marinada puneti in cantitati proportionale gogosari si vinete, pana umpleti cratita. Eu am o cratita de 5 litri, si am pus gogosarii in 3 runde. Dupa ce fierbe prima runda, gogosarii le scoateti, puneti in borcane, apoi puneti urmatoarea partide. Cand incep sa fiarba gogosarii, faceti focul mic si lasati 5-7 min, nu uitati sa mai amestecati. Pregatiti borcanele, le lasati sa se scurga bine de apa. Cand au fiert gogosarii luati cate 2-3 bucati gogosari, 1 bucata de vinete si asa alternand umpleti borcanele. Dupa ce ati umplut borcanul, turnati putina marinada ca sa acopere gogsarii, puneti capacele si infiletati bine sa nu lase aer. Apoi umpleti urmatoarele borcane, cand nu mai sunt gogosari in cratita puneti o alta partida sa fiarba si tot asa continuati pana terminati toti gogosarii si vinetele. Mi-au iesit din aceste cantitati, exact 11 borcane de 780 ml. Borcanele le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca bine. Sunt gata cam intr-o luna, deliciosi ca si garnitura la orice mancare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar si la un sandwich sunt delicioase, cand eram studenti si nu prea mai aveam de mancare, faceam sandwich-uri calde din paine si gogosari din astia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pofta Buna! |
|
|
![]()
Post
#15
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]()
Post
#16
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 1st May 2025 - 08:01 PM |
|