
Tofu, branza de soia japoneza, se obtine printr-un procedeu asemanator cu cel al prepararii branzei.
Trebuie aproximativ o ora pentru a transforma soia in bucati de tofu.
Tofu nu este unul dintre ingredientele folosite des pentru gatit, insa, daca este preparat cum trebuie, constituie o foarte buna alternativa la carne.
Multe persoane evita sa gateasca tofu pentru simplul fapt ca nu prea stiu cum anume sa il pregateasca. La prima vedere, tofu nu este decat o bucata de materie nedefinita. Aspectul acestui aliment ii face pe multi sa dea inapoi de la a-l cumpara, gandindu-se ca asa ceva nu poate sa se gateasca usor sau, mai mult, sa aiba un gust bun. Ideea este gresita. De fapt, nu trebuie sa fii vegetarian ca sa savurezi un preparat cu tofu, caci acest aliment va incanta chiar si papilele gustative ale celui mai pretentios gurmand carnivor.
Ce este tofu
Tofu este denumirea sub care este cunoscuta branza de soia chinezeasca. Exista si tofu japonez sau „matasos“, un fel de tofu foarte moale, cu o textura fina. Acest aliment se gaseste in magazine sub diferite forme, de la sortimente foarte moi si pana la cele tari. Primele sunt ideale pentru prepararea sosurilor si a terciurilor, in timp ce branza tofu mai dura poate fi coapta, prajita pe gratar sau preparata in cuptor, intrucat are o textura asemanatoare cu cea a carnii si poate fi taiata bucati.Dupa ce ai deschis cutia, este indicat sa consumi branza de soia imediat, intocmai ca in cazul carnii proaspete.
Cum se pastreaza branza tofu proaspata
Pentru a-l mentine proaspat, ai grija ca alimentul sa stea in apa sau in sucuri cu mirodenii. Daca este nevoie sa completezi lichidul din cutia sau recipientul in care pastrezi tofu, apa de la robinet sau apa plata va fi suficienta. Daca doresti, poti chiar marina tofu.
Pentru ca absoarbe lichidele foarte usor, cele mai bune alegeri pentru pastrarea branzei de soia sunt supele si marinatele putin uleioase. Este bine sa stii ca tofu in esenta nu are nici o aroma particulara, asa ca poti adauga orice fel de marinata, in functie de preferintele tale.
Cum se pregateste tofu pentru gatit
Branza tofu trebuie scursa inainte de a fi gatita, caci altfel se va imprastia.
O poti presa in servetele de hartie sau o poti stoarce.
Daca dorestti, poti modifica textura si proprietatile branzei tofu prin congelare.
Nu este indicat sa congelezi sortimentul de tofu „matasos“. In schimb, prin congelare, tofu cu consistenta normala capata o textura mai moale, mai carnoasa si poate fi folosit pentru copt si pentru soteuri. Pentru a congela foarte bine branza tofu, aceasta trebuie taiata bucati, apoi uscata sau presata si pusa la pastrare intr-un recipient etans.
Cum gatim branza de soia tofu
In general, pentru a fi gatit foarte bine, tofu trebuie preparat la o temperatura de 375 de grade Celsius timp de o ora, cand produsul va arata exact cum trebuie: cu o textura ferma, de culoare maroniu deschis. Alta optiune ar fi sa fierbi branza de soia la foc mic, folosind aceeasi metoda pe care o aplici cand prepari carnea. Tofu poate fi si prajit, doar ca trebuie sa ai grija sa folosesti un sortiment foarte solid, pentru ca bucatile taiate sa-si mentina forma. Exista o sumedenie de retete pentru prepararea branzei tofu, insa poti experimenta dupa propriul plac. Gandeste-te ca este un aliment special, care poate „imprumuta“ gustul oricarui fel de mancare.
Tipuri de tofu
Tofu extra-ferm este tofu presat o perioada mai indelungata, contine mai putina apa si este ca atare suficient de ferm pt a fi taiat in cuburi sau felii.
O bucata de tofu semi-decongelata se poate da pe razatoare fara probleme
Tofu ferm- tofu cel mai des intalnit, poate fi taiat in cuburi sau felii si la fel de bine poate substitui tofu-ul moale prin adaugarea de apa pana la obtinerea consistentei dorite
Tofu moale - acest tip de tofu mai contine putin lapte de soia in plus si nu poate fi taiat in cuburi.
Tofu moale este si si fin si se poate transforma in piure in asa fel incat se poate servi in supe, sosuri, deserturi cremoase si vinegrete.
Daca nu gasim acest tip de tofu il putem ìnmuia cu apa pe cel ferm pana cand obtinem 'moliciunea' dorita
Pe piata mai exista niste tipuri de tofu mai putin comune.
Tofu afumat este un tofu obisnuit pus la afumat pentru a-i da gust de aliment preparat pe gratar. Tofu afumat are o textura ferma si spongioasa si este acoperit de o frumoasa crusta maronie. Se consuma in salate, sandwichuri, umpluturi, taiat sub forma de batoane, servit cu un sos sau facut pe gratar, fript sau soté.
Tofu marinat- tofu-ul obsinuit, pentru a avea o savoare deosebita trebuie marinat. Exista si varianta gata marinata cu diverse arome.
Se foloseste in salate stil asiatic, fript etc.
Tofu prajit este cunoscut sub numele de touhu goreng. Acest produs din Singapore este de gasit in magazinele asiatice. Se poate servi cu un sos de soia sau cu ardei sau diverse feluri cu orez sau paste.
Pudra de tofu - se transforma in tipurile de mai sus adaugand apa.
Cum se pregateste tofu
Pregatirea tofu-ului: dupa ce s-a deschis ambalajul si s-a scurt apa, bucata de tofu se sterge cu un servet absorbant si e gata de utilizare.
Majoritatea retetelor sugereaza marinarea tofu-ului pentru ca are foarte putin gust propriu, deci trebuie combinat cu arome puternice: sosurile asiatice, de soia, de ardei rosu si hoisin, laptele de cocos si sosul teriyaki dau mereu rezultate bune, la fel ca si condimentele indiene, pasta de curry, tahini, otetul balsamic, verdeturile si usturoiul.
Inlocuind in retete o parte din carne sau din branza sau din smantana se poate reduce consumul de grasimi saturate si obtine un produs bogat in proteine vegetale si aminoacizi esentiali.
Citeste si cateva retete de mancare cu tofu
Minestrone cu tofuRatatouille cu tofu la cuptorTabuleh cu stafide, seminte de pin si tofuSalata tricolora cu tofu
Hilda Tudor