Care sunt “grasimile rele”?De obicei, “grasimile rele” sunt cele animale. Acestea se gasesc in: carne, oua, lapte si in oricare produs realizat din acestea (de exemplu: iaurt, maioneza). Aceste grasimi se numesc “saturate”. La temperatura normala a camerei ele sunt solide. De exemplu, daca untul pe care il avem pregatit pentru lapte este lasat intr-o camera se va solidifica, dar daca il intindem pe paine se topeste. Grasimile saturate au reputatia “grasimilor rele” deoarece cresc nivelul colesterolului in sange si astfel dauneaza vaselor. Margarina pe care o intindem pe paine sau prajeala pe care o adaugam mancarii au si ele “grasimi rele”, deoarece sunt produse ca preparate industriale printr-o metoda numita “hidrogenare”. Grasimile hidrogenate se comporta in organism la fel ca niste grasimi saturate sau mancaruri animale.
Care sunt “grasimile bune”?Exista si mancaruri care contin “grasimi bune”, si acestea sunt in general legume (de asemenea masline, cereale, nuci). “Grasimile bune” sunt grasimi nesaturate. Ele sunt intotdeauna in stare fluida si nu se solidifica nici in frigider. Grasimile nesaturate sunt impartite in doua categorii: cele polinesaturate (intalnite mai ales in nuci si cereale) si cele mononesaturate. Cele mai bune “grasimi bune” sunt cele mononesaturate (uleiul de masline). Grasimile nesaturate sunt considerate a fi “grasimi bune” pentru dieta, deoarece organismul are nevoie de ele si nu poate sa le produca singur. De asemenea, ele fac tocmai opusul “grasimilor rele”: scad colesterolul din sange si scad astfel riscul bolilor cardiace. Oricum, trebuie sa avem grija de exceptii. Potrivit celor de mai jos, “grasimile bune” sunt grasimile vegetale, iar “grasimile rele” sunt cele animale. Aceastra regula nu ar fi insa valabila fara exceptii: exista mancaruri vegetale care contin “grasimi rele” si mancaruri animale care contin “grasimi bune”.
Citeste despre:
Grasimile vegetaleRelatia calorii – grasimi
Care sunt nevoile de grasimi?
Alimente cu o concentratie mare de grasimi bune
Ce este colesterolul?Colesterolul este de asemenea grasime pe care organismul o compune in ficat. Deci nu este necesar ca el sa fie luat din alimente. Oricum, cand consumam mancare animala, acumulam o doza buna de colesterol. Aceasta intrece insa aproape intotdeauna masura care este de 300 miligrame e zi!
Grasimile din alimenteGrasimile nu sunt intotdeauna vizibile in alimente. Cele vizibile pot fi cu usurinta indepartate in cazul in care dorim aceasta. O bucata de carne are grasime vizibila si putem sa o indepartam, dar de asemenea are si grasime ascunsa in tesuturi care nu poate fi vazuta. Aproape toate alimentele au grasimi ascunse si de aceea, oricat am vrea sa urmam o dieta, acest lucru este imposibil de indeplinit. Dieta pentru slabit va avea cu siguranta 10-20% energie care provine din grasimi ascunse, care nu sunt neaparat “grasimi rele”. Nuci, porumb, seminte de floarea soarelui, masline, susan, soia si alte mancaruri begetale au grasimi ascunse, insa acestea sunt “grasimi bune”.
Nota:
Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar, consultati-va medicul!