
Pentru o sarbatoare deosebita, pregatim bucate de sarbatoare precum acest cozonac cu migdale si alune. Cu multe migdale si 2 glazuri, acest cozonac cu migdale si alune este un adevarat deliciu. Acest cozonac cu migdale si alune este o placere pentru gurmanzi si copii, dar atentie cat mancati, silueta este deja in pericol. Dar merita sa incercati sa faceti aceasta reteta de cozonac cu migdale si alune pentru Craciun!
Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 1/2 ore
Evenimente: Retete pentru Craciun, Revelion, Paste, zile onomastice, zile de nastere, sarbatori in familie
Cozonac cu migdale si alune pentru Craciun - IngredienteAluatul pentru reteta de cozonac cu migdale si alune
* 350 g faina
* 25 g drojdie
* 40 g zahar
* 50 g unt
* 100 ml lapte
* 1 varf cutit sare
* 1 ou
* coaja rasa de la 1/2 lamaie
Umplutura pentru reteta de cozonac cu migdale si alune * 200 g martipan
* 200 g migdale macinate
* 150 ml lapte
* 1 lingurita scortisoara
Glazura pentru reteta de cozonac cu migdale si alune * 100 g marmelada de caise
* 2 linguri de apa
Glazura pentru reteta de cozonac cu migdale si alune * 100 g zahar pudra
* 2 linguri zeama de lamaie
* 4 lingurite de apa
Cum se prepara reteta de cozonac cu migdale si aluneCum se prepara aluatul de cozonac
Se pune faina intr-un castron, se face o adancitura in faina unde se pune drojdia frecata cu 20 g zahar si 60 ml lapte. Se lasa asa 15 minute, dupa care se adauga restul de zahar, untul, laptele, sarea, oul si coaja de lamaie;
Se framanta bine, din aluat se formeaza o bila si se lasa la crescut, la temperatura camerei, dar acoperit timp de 15 minute;
Aluatul, care intre timp a crescut putin se intinde pe masa de lucru, pe faina;
Se amesteca martipanul cu migdalele, laptele si scortisoara si se framanta bine, pana devine o masa moale;
Pe foaie se intinde umplutura, se ruleaza;
Cozonacul astfel preparat se pune intr-o
tava de silicon unsa cu unt, capetele se impreuneaza prin presare, se acopera cu un servet curat si se mai lasa la crescut 15 minute;
Intre timp se incalzeste cuptorul la 180 C, cand cuptorul atinge temperatura se pune cozonacul, se lasa cca 50 minute la copt;
Se scoate dn tava si se lasa la racit;
Se pune marmelada cu 2 linguri de apa la fiert si se amesteca bine, pana devine subtire;
Cat este inca calduta se unge cu ea cozonacul;
Zaharul pudra cu 2 linguri zeama de lamaie si 3-4 lingurite mici de apa, se freaca si se pune peste glazura de marmelada.
Vezi si alte retete de cozonac!Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolataCozonac trandafirRetete de Craciun: CozonacCozonac de Dresa (stollen)Cozonac cu nucaCozonac pufosCozonac moldovenescCozonac cu rahatCozonac cu vanilieCozonac cu macCozonac cu cacaoCozonac bicolorCozonacReteta de cozonacCozonac crapat