Cozonac pufos
Publicat: 01.12.2008
Etichete:
Categorie: Retete pentru Paste, Craciun, Revelion
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 si jumatate
Evenimente: Retete pentru Craciun, Revelion, Paste
Ingrediente pentru aluatul de cozonac pufos:
600 gr faina
100 gr zahar
1 praf de sare
50 gr drojdie
400 ml
lapte
3 galbenusuri de ou
1 ou pentru uns
4 linguri de unt gras topit
Umplutura de cozonac pufos:
200 gr zahar
200 gr rama (unt)
200 gr visine fara samburi (optional)
2 fiole de esenta de vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
3 linguri cacao
Cum se face reteta de cozonac pufos:
Incalzim laptele cat sa fie caldut si dizolvam in el 1 praf de sare, 100 gr zahar si 50 gr drojdie. Lasam la loc caldut sa dospeasca. Intr-un vas punem 600 gr faina, adaugam maiaua dospita si cele 3 galbenusuri de ou.
Framantam bine pana ce aluatul devine omogen. In acest moment adaugam cele 4 linguri de unt topit si continuam framantatul pana rama topita se lucreaza bine in aluat. Pe o fata de masa pe care in prealabil am presarat-o cu faina rasturnam aluatul si il impartim in sase parti egale. Fiecare parte il intindem sub forma dreptunghiulara cu grosime de jumate centimetru.
Dupa ce am intins aluatul ne apucam de preparat crema in felul urmator: 200 gr unt se freaca spuma cu 200 gr zahar si cele 2 fiole de esenta de vanilie apoi se adauga 200 gr visine (optional). Aluatul intins se unge cu aceasta crema, fiecare bucata, se ruleaza si apoi impletim tot cate trei rulouri si obtinem astfel doua corzi impletite. Impletiturile le asezam in forma de silicon pentru cozonac unsa si tapetata (daca folositi hartie de copt sa o ungeti si pe aceasta) si lasati la loc caldut la dospit pentru i ora.
Inainte cu 15 minute de a expira timpul de dospit porniti cuptorul. Dupa ce cozonacul au dospit, lil ungem deasupra cu ou si il dam la cuptorul preincalzit initial cam 10 minute la foc tare.
Reduceiti focul la minim si lasati la copt pana la proba cu scobitoarea (cand nu mai ramane aluat pe scobitoare este gata). Dupa ce cozonacul a copt, il scoatem din cuptor si lasam impletiturile in tavi acoperite cu un prosop pana se racesc un pic (aproximativ 15 minute), apoi le scoatem cu grija, indepartam hartia de copt daca am folosit).
Lasam cozonacii acoperiti pana se racesc complet. Se feliaza si se poate manca.
Pofta buna!
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Sursa: Copyright © eLady.ro - Cozonac pufos
Comentarii postate (0)
Cele mai citite
Fitness
Care sunt pasii potriviti pentru alegerea unei biciclete de dama?
Iubit in aceeasi masura de femei cat si de barb...
Articole importante
In forum despre Gastronomie
Newsletter elady
Mirese si Nunti
Urmeaza sa participi la o petrecere de logodna? Iata cateva sfaturi despre tinutele pe care le poti aborda!
Petrecerea de logodna este un eveniment extrem de special atat pentru fericitul cuplu, cat si pentru cei dragi. Cand vine vorba de codul vestimentar adecvat pentru o petrecere de logodna, o ocazie de celebrare a iubirii, acesta poate varia in functie de tema...
Frumusete - Ultimele Articole
- Ce trebuie sa ai in trusa de machiaj pentru a contura un look perfect de Revelion
- Cum poti obtine aspectul perfect al obrajilor cu ajutorul chirurgiei estetice?
- Sprancene de vedeta? Afla tot ce te-ar putea interesa despre dermopigmentarea sprancenelor
- Totul despre bazele Rubber Gummy de la Pearl Nails
- Cum sa obtii un abdomen plat: liposuctia poate fi solutia de care ai nevoie