Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac

Publicat: 26.11.2008

retete de cozonac, retata de cozonac pufos , retete craciun , retete sarbatori, retete paste, reteta de cozonac


eLady.ro va oferi o reteta de cozonac, simpla, buna si gustoasa, potrivita pentru sarbatorile ce vor veni, atat pentru Pasti, cit si pentru Craciun. Aceasta reteta de cozonac poate fi de baza pentru alte retete de cozonac, in functie de umplutura. Putem face cozonac cu mac, cu nuca, cu rahat sau ce doresc membrii familiei.
Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 1/2 ore
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, Paste, zile onomastice, zile de nastere, sarbatori in familie

Ingrediente pentru reteta de cozonac

1 kg faina
7 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt
2 linguri de ulei
lapte cat se cere (circa 1/2 l)
1 lingura de rom
vanilie
50 g drojdie proaspata
1 lingurita rasa de sare

Cum se face cozonacul
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar;
Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari;
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca;
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa;
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, tinuta la cald, se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, untul topit putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu un prosop curat, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore;
Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se intind pe masa de aluat, se impletesc si se pun in forme de silicon unse cu unt. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou;
Se pun in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit cam o ora. Cand sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.

Secret
La framantat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese, puse la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom si apoi sterse bine intr-un servetcurat de bucatarie.
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Sarmale de post in foi de varza murata

Sarmale... "Miroase a sarmale peste muntii...

Celebs & Style

Zooey Deschanel a divortat de Ben Gibbard

Zooey Deschanel a depus actele de divort cu Be...

Regim si Diete

Cum am slabit 18 kilograme in 2 luni

De doua ori in viata am slabit intr-o perioada ...

Regim si Diete

Dieta ZEN (pentru toamna)

Oboseala, depresie, dureri musculare… St...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Fotografii de cununie civila in epoca digitala - schimbari din industrie

Alegerea de a lucra impreuna cu un fotograf pentru cununia civila a devenit in ultimele decenii unul dintre cele mai frumoase moduri prin care poate fi imortalizat un moment important in viata unui cuplu. Tot mai multe persoane cauta servicii de fotografie pentru cununia civila...