Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata

Publicat: 11.12.2014

retete de cozonaci, retete de cozonaci pufosi, retete cozonac pufos, retete de cozonac, cozonac, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu mac, cozonac nemtesc, cozonac bulgaresc, retete cozonaci, cozonac cu ciocolata si nuca


Iti place cozonacul pufos, cu umplutura de nuca si ciocolata? Avem pentru tine cea mai buna reteta de cozonac care sa satisfaca si cei mai pretentiosi musafiri! Reteta de cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata de la eLady.ro este testata de noi si, sa stii, nu a mai ramas nici o firmitura din el!

Ingrediente pentru umplutura pentru cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
- 5 albusuri (in poze am folosit doar 3, dar e mai bine 5)
- 40 gr ciocolata amaruie taiata f marunt
-  nuci dupa gust
-1 lingura coaja de portocala
- 2 linguri de cacao
- 12 linguri de zahar
Cum faceti umplutura pentru cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata:
Bateti albusurile tari impreuna cu zaharul, dupa care adaugati treptat ciocolata, cacaoa, coaja de portocala si nucile.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
- 2 plicuri drojdie uscata (eu cred ca e suficient 1 1/2 plicuri)
- 375 ml lapte cald (1 1/2 cups3)
- 160 gr zahar (3/4 cup)
- 2 oua mari la temperatura camerei
- 2 galbenusuri la temperatura camerei
- 780 gr faina (6 cups) la temperatura camerei
- 1 lingurita de sare
- 200 gr unt (1 cup)

Reteta de cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata: Cum se face
Amesteca laptele cald cu o lingura de zahar si adauga apoi drojdia. Lasa deoparte pentru 5-10 minute pana “creste”.
Adauga apoi zaharul, ouale intregi si galbenusurile si amesteca usor, dupa care omogenizeaza cu faina si sarea. Dupa ce aluatul “s-a legat” putin, framanta aluatul de cozonac pufos impreuna cu untul moale.
O sa rezulte la inceput un aluat lipicios si moale, dar nu mai adauga alta faina. Inarmeaza-te cu rabdare si framanta pana cand aluatul devine elastic si nu mai este lipicios (noua ne-a luat cam o jumatate de ora).
Lasa apoi aluatul de cozonac pufos la crescut 1-2 ore intr-un loc cald, pana cel putin isi dubleaza volumul.
Noi il lasam sa creasca dublu, dupa care il apasam usor cat sa iasa aerul si iarasi il punem la crescut pentru inca 60 de minute.
Aluatul ajunge pentru doi cozonaci.
Imparte apoi aluatul de cozonac pufos in doua.
Intinde fiecare jumatate intr-un dreptunghi mare si adauga cate jumatate din umplutura, dupa care ruleaza frumos.
Rasuceste sulul cat mai bine, indoaie-lsi impleteste-l in doua, ca pe o funie.
Il pui apoi in tava si il lasi sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Ungi apoi cozonacii cu un galbenus de ou si ii coci in cuptor la foc mai mare la inceput pana creste bine cozonacul, apoi la foc mic pana este gata.
Deoarece e un aluat dulce se rumeneste repede, dar asta nu inseamna ca e gata copt. De aceea e mai bine sa coci la foc mic dupa ce a crescut, ca sa fii sigura ca nu ramane crud la mijloc.

Tips & Tricks pentru cozonaci
-  se pune atat de multa drojdie deoarece este multa umplutura si aluatul nu are putere de crestere
- normal drojdia uscata se amesteca direct in faina, dar ca masura de precautie, la aluaturi mai scumpe decat cel de paine, e bine sa lasati drojdia sa creasca in lapte caldut ca sa va asigurati ca e buna si nu stricati toate ingredientele
- cand ati facut aluatul sul, e bine sa-l rasuciti cat mai mult inainte sa-l impletiti in doua ca sa aveti feliile cu crema cat mai imprastiata
- puteti pune in umplutura si vanilie, coaja de lamaie, stafide (inmuiate in rom) si presarate deasupra pe cozonac
- puteti incerca si umplutura de mac, rahat, orice va place
- daca coaceti prea mult, cozonacul se usuca

Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Cozonac
Reteta de cozonac
Cozonac crapat
Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Supa-crema de broccoli, conopida si dovlecel

Toata lumea cunoaste efectul benefic pe care il...

Gastronomie

Greseli pe care sa le eviti cand iti pregatesti pizza la tine acasa

Pizza este una dintre mancarurile iubite de apr...

Celebs & Style

Tom Cruise lucreaza la Top Gun 2!

Chiar este nevoie de o continuare la Top Gun...

Mirese si Nunti

Modele de inele de logodna la moda

Inelul de logodna este purtat de femeie la m...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Cum sa alegi salonul perfect pentru cea mai importanta zi din viata ta?

Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata tinerilor care decid sa-si uneasca destinele atat in fata lui Dumnezeu, cat si in fata celor dragi. Pe langa ceremonia de la Starea Civila si cea de la biserica, petrecerea este un aspect esential, de care mirii trebuie sa se preocupe cu multa atentie.