Va mai aduceti aminte de cozonacii bunicii, de cum mirosea in bucatarie inainte de orice mare sarbatoare crestina, in special de Paste si de Craciun? Mirosul cozonacilor copilarie a fost inlocuit de mirosul de chimicale ale cozonacilor din comert, insa noi, cele care am avut norocul de a avea o bunica in Moldova suntem cu atat mai indreptatite sa ne dorim de Sarbatori un cozonac moldovenesc ca la mama acasa!
Reteta de cozonac moldovenesc pentru Craciun nu este greu de preparat, dar este o reteta de Craciun care vrea ceva munca. Acest cozonac moldovenesc se mananca in general in familie sau cu prietenii ascultand glasurile colindaotrilor sau al preotului cantand "Nasterea ta, Hristoase, Dumnezeul nostru..."
Ingrediente pentru prepararea retetei de cozonac moldovenesc pentru Craciun1 kg de faina
10 galbenusuri de ou
100 g unt
150 ml ulei
400 g zahar
400 g nuci
6 lingurite de rom
200 g de stafide
350 ml de lapte
drojdie de bere
5 linguri mari de cacao
Cum se prepara un cozonac moldovenesc pentru CraciunSe macina nucile prin masina;
Se incalzeste jumatatea de litru de lapte;
Intr-o jumatate din cantitatea de lapte se adauga tot zaharul si se lasa la racit;
Se amesteca patru linguri de faina cu cealalta cantitate de lapte;
Se freaca o lingura de zahar cu o bucata de drojdie de bere (cat incape intr-o lingura sau 2 pachetele de dojdie uscata de 7 grmare, special pentru jumatate de kilogram de faina, dar care nu va expira in curand) si se pune peste amestecul de faina cu lapte;
Se amesteca si se lasa la dospit;
Peste galbenusuri se pune sare;
Se pun galbeusurile peste faina, se adauga coca crecuta si se framanta;
Se pune laptele cald peste faina, se amesteca ouale in aluat;
Se framanta un sfert de ora si apoi se adauga ulei si unt;
Se framanta timp de o ora aluatul (sau pana atunci cand incepe sa faca "basici");
Se amesteca nucile macinate cu cacao si cu stafide;
Se toarna peste amestecul de nuci si cele sase lingurite de rom;
Se intinde amestecul pe foaia de aluat;
Se ruleaza foaia de aluat prinzand inauntru umplutura;
Se lasa o ora la caldura pe marginea aragazului;
Se unge cu ou;
Se pune apoi tava de silicon la cuptor timp de 45 de minute.
Vezi si alte retete de cozonac!Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolataCozonac trandafirRetete de Craciun: CozonacCozonac de Dresa (stollen)Cozonac cu nucaCozonac pufosCozonac cu migdale si aluneCozonac cu rahatCozonac cu vanilieCozonac cu macCozonac cu cacaoCozonac bicolorCozonacReteta de cozonacCozonac crapat