Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac trandafir

Publicat: 01.11.2007

cozonac_trandafir_400


Cozonacul este nelipsit de Paste si Craciun de pe mesele noastre de sarbatoare.
Un dulce traditional, cozonacul ne face de Craciun si de Paste sa intram mai usor in atmosfera de sarbatoare, iar retete de cozonaci sunt multe.
Totusi, eLady.ro iti propune sa incerci o reteta ceva mai inedita de cozonac.
Daca vrei sa impresionezi cu talentul tau sau te-ai plictisit de forma clasica a cozonacului facut pana acum, iata o reteta noua de cozonac cu forma de trandafir.
Este usor de facut si vei avea succes garantat.
Iata de ce ingrediente aveti nevoie pentru o reteta de cozonac cu reusita maxima.

Ingrediente pentru reteta de cozonac
    1 kg faina alba (faina de cozonac)
    300 gr zahar
    500 ml lapte
    4 oua (2 galbenusuri si 2 oua intregi)
    1 lamaie
    drojdie cat o nuca sau 1 cub si jumatate
    1/2 cana ulei
    zahar vanilinat sau 1 fiola esenta de vanilie

Cum se prepara umplutura cu nuca pentru cozonac
    500 gr nuca
    2 albusuri (cele doua albusuri ramase de la coca)
    esenta de rom (fiola)
    zahar dupa gust
    cacao (pentru umplutura mai poti folosi si rahat, alune, fistic, dupa preferinte)

Cum se prepara cozonacul trandafir
Urmareste indicatiile de mai jos pentru a afla Cum se prepara coca de cozonac.
Jumatate din cantitatea de lapte se pune la incalzit cu 2 linguri de zahar. Cand este caldut se pune drojdia si se lasa sa se dizolve (drojdia trebuie sa fie proaspata si va creste in laptele caldut).
Se pune faina in castronul in care vei framanta coca de cozonac. In mijlocul acesteia se adauga laptele caldut cu drojdia si zaharul si se framanta o maia (ca o paine) si se lasa sa creasca.
Restul de lapte (cealalta jumatate) se incalzeste. Se adauga zaharul ramas (dar se opresc 2-3 linguri), coaja de la o lamaie si o fiola de vanilie sau zahar vanilinat.
Separat se ia un castron. Se pun ouale si se amesteca cu putina sare si 2-3 linguri de zahar pana se omogenizeaza.
Peste maiaua crescuta se adauga ouale frecate bine, laptele caldut si se framanta bine. Cand coca de cozonac este bine framantata se adauga uleiul caldut (treptat).
Se framanta in continuare pana cand uleiul este absorbit.
Se acopera si se lasa sa creasca bine.
Intre timp se pregateste umplutura. Nuca macinata se amesteca cu cele doua albusuri ramase de la coca, se adauga zahar dupa gust, cacao (pana devine maro compozitia de nuca) si esenta de rom. Se amesteca bine pana se omogenizeaza
Tavile se ung cu ulei si se tapeteaza cu putina faina. Se intinde coca de cozonac intr-o foaie mai groasa si se pune umplutura de nuca. Se ruleaza si apoi se procedeaza ca la reteta de cuib de viespi si se pune in tava. Cozonacul astfel rulat se lasa din nou sa creasca.

Se unge cu putin galbenus, se presara putin zahar si se da la cuptor la foc potrivit spre mare pentru aproximativ o ora.
Pofta buna!
©Roxana Sandoi

 

Nota (5 / 5)
Noteaza

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Comentarii postate (0)

Gastronomie

Mousse de alune cu topping de ciocolata

Aceasta reteta de desert are gust de alune si&n...

Retete de slabire

Spuma-pasta de masline

O pasta-spuma de masline foarte gustoasa, pe ca...

Newsletter elady

Mirese si Nunti

Rochii de mireasa de la Best Bride - alegerea perfecta!

Ziua nuntii este momentul zero, in care femeile poarta o rochie unica, special aleasa pentru nunta. Rochia de mireasa este in centrul atentiei pe tot parcursul ceremoniei, este un simbol imaculat al puritatii si al sinceritatii sentimentelor.