Gastronomie -> Cozonac

Moda Frumusete Galerie de Moda Produse
Horoscop Mirese si Nunti Celebs & Style Posta Redactiei
Dieta Montignac Regim si Diete Fitness Sanatate
Familie Bebelusi si Copii Animale de companie Casa si Gradina Sarcina
Gastronomie Retete de Slabire
Calatorii si Vacante Cultura Divertisment Povesti
Cariera Personalitati Psihologie Societate Editorial

Va aflati in:

Articole / Gastronomie

Cozonac

Publicat: 26.11.2008

Posteaza pe:

retete de cozonac, retata de cozonac pufos , retete craciun , retete sarbatori, retete paste, reteta de cozonac


eLady.ro va oferi o reteta de cozonac, simpla, buna si gustoasa, potrivita pentru sarbatorile ce vor veni, atat pentru Pasti, cit si pentru Craciun. Aceasta reteta de cozonac poate fi de baza pentru alte retete de cozonac, in functie de umplutura. Putem face cozonac cu mac, cu nuca, cu rahat sau ce doresc membrii familiei.
Categorie: Retete de dulciuri
Bucatarie: romaneasca
Timp preparare: 4 1/2 ore
Evenimente:  Retete pentru Craciun, Revelion, Paste, zile onomastice, zile de nastere, sarbatori in familie

Ingrediente pentru reteta de cozonac

1 kg faina
7 galbenusuri
4 albusuri
300 g zahar
250 g unt
2 linguri de ulei
lapte cat se cere (circa 1/2 l)
1 lingura de rom
vanilie
50 g drojdie proaspata
1 lingurita rasa de sare

Cum se face cozonacul
Se inmoaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita cu zahar;
Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit putin, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari;
Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca;
In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul, turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana se obtine o crema spumoasa;
Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, tinuta la cald, se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma;
Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, untul topit putin cate putin. Daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut;
Se aduna aluatul in covata, se acopera cu un prosop curat, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore;
Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se intind pe masa de aluat, se impletesc si se pun in forme de silicon unse cu unt. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou;
Se pun in cuptorul incins si se lasa la foc potrivit cam o ora. Cand sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.

Secret
La framantat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese, puse la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom si apoi sterse bine intr-un servetcurat de bucatarie.
Vezi si alte retete de cozonac!
Cozonac pufos cu umplutura de nuca si ciocolata
Cozonac trandafir
Retete de Craciun: Cozonac
Cozonac de Dresa (stollen)
Cozonac cu nuca
Cozonac pufos
Cozonac cu migdale si alune
Cozonac moldovenesc
Cozonac cu rahat
Cozonac cu vanilie
Cozonac cu mac
Cozonac cu cacao
Cozonac bicolor
Reteta de cozonac
Cozonac crapat

Nota (5 / 5) Noteaza

Posteaza pe:

Posteaza Comentariu

Comentarii adaugate: 0. Fii prima care adauga un comentariu pentru acest articol.

Nume
Email (nu va fi vizibil)
Comentarii postate (0)

Gastronomie

Ciuperci umplute cu parmezan si usturoi

Ciupercile umplute cu parmezan si usturoi ...

Gastronomie

Salata de verdeturi

Bogata in fibre, cu extrem de putine calorii si...

Celebs & Style

4 secrete de la Cameron Diaz

Frumoasa actrita de 43 de ani este o gurmanda s...

Fitness

3 exercitii simple pentru un fund ferm si bombat

Vrei si tu un fund ferm, bombat? Dar cum sa-ti ...

Fitness

3 exercitii pentru marirea sanilor

Vrei sani fermi, frumos conturati? Evident ca v...

Newsletter elady

Rochii de mireasa 2017, modele Amsale

Modele Amsale de rochii de mireasa 2017.

Vezi Galeria

Mirese si Nunti

De la Jackie Kennedy la Grace Kelly: cele mai frumoase inele de logodna din toate timpurile

Dragostea se masoara in... diamante. Asta am putea spune daca tinem cont de vedetele care isi etaleaza pe prima pagina a ziarelor din lumea intreaga inelele de logodna cu diamante tot mai ostentative. Fascinatia femeilor pentru pietre pretioase a facut, de-a lungul timpului, ca diverse publicatii sa realizeze topuri cu cele mai frumoase, cele mai valoroase etc inele de logodna cu diamante.

Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!
Nume
Adresa de email
Introduceti codul afisat in imaginea din partea stanga:
Inscrie-te la alertele eLady pentru a afla noutatile imediat ce acestea au aparut!
Adresa de email
Nume
Animale de companie
Bebelusi si Copii
Calatorii si Vacante
Cariera
Casa si Gradina
Celebs & Style
Cultura
Dieta Montignac
Divertisment
Editorial
Familie
Fitness
Frumusete
Gastronomie
Horoscop
Mirese si Nunti
Moda
Personalitati
Povesti
Produse
Psihologie
Regim si Diete
Relatii & Sex
Retete de slabire
Sanatate
Sarcina
Societate
inchide
Fii la curent cu ultimele noutati.
Inscrie-te in newsletter pentru a primi informatii despre ultimele articole aparute!